Bucuresti

Ce reprezintă măseaua de minte și de ce trebuie extrasă?

Ce reprezintă măseaua de minte și de ce trebuie extrasă?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Vizualizari
403

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Măseaua de minte este așa zisul molar numărul trei și se poate dezvolta între 17 - 25 de ani, însă cu mici excepții. Există persoane care nu o au nici la 40 de ani. Este un dinte pe care oamenii preistorici l-au obținut în momentul când în raționul lor alimentar a intrat carnea, aceasta fiind mult mai dură decât plantele în masticație. Actualmente, dieta noastră și obiceiurile culinare au suportat multe modificărinoi, oamenii, devenind omnivori și având produse alimentare procesate considerabil. Prin urmare, mulți dintre dinții pe care strămoșii noștri i-au avut au dispărut ca prin minune. Cu excepția acestui tip de măsea, care dă bătăi de cap la propriu și la figurat.

În mod normal, acest dinte nu ar trebui să cauzeze probleme, dar iată situațiile în care trebuie să apelezi la operația de extracție a măselei de minte:

 • Măseaua de minte a erupt parțial, fapt care degenerează în apariția unor probleme precum: gingivita acută, pulpite, abcese dentare, carii și dureri de cap. Totodată, dacă în această semi-erupție măseaua de minte începe să se direcționeze greșit: e basculantă, înclinată, împinge și deformează maxilarul.
 • Molarul de minte deformează întreaga dantură sau este imposibilă corectarea acesteia prin aplicarea aparatului dentar. Este imperios necesară eliminarea acesteia pentru ca restul dinților să crească corespunzător și să fie corect aliniați pe arcadă.
 • Aceasta îngreunează considerabil igiena orală, deoarece nu poate fi curățată corespunzător și degenerează în diferite carii.

Ce simptome legate de măseaua de minte te-ar putea aduce într-un cabinet dentar?


Stomatologul recomandă extracția măselelor de minte dacă în zona acestor molari apar anumite simptome sau manifestări, cum ar fi:

 • senzația de presiune asupra dinților adiacenți
 • dureri gingivale, ce pot iradia spre ureche sau umăr;
 • sângerări ale gingiei;
 • chisturi, umflături în zona molarului;
 • infecții repetate ale țesutului moale din spatele măselei de minte;
 • deteriorarea dinților din vecinătate;
 • boli gingivale;
 • carii dentare extinse.

Procedura de eliminare a acestui tip de dinte nu va provoca durere după operația de extracție a măselei, deoarece se utilizează anestezii eficiente și aparate moderne, astfel încât procedura să fie rapidă și eficientă. Mai mult decât atât, măseaua de minte este singurul dinte care nu necesită intervenții ulterioare - nu este necesar un implant dentar. Implantul dentar este necesar pentru restul dinților, aceștia având rol funcțional în procesul de masticație. Operația de extracție a măselei de minte este punctul final al tratamentului - avantaj indubitabil.