Bucuresti

Ce riști dacă îți dai demisia și nu stai în perioada de preaviz?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 7 luni si 2 saptamani
Apartine de
Digital Metrics
Vizualizari
165

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În momentul în care, din diverse motive, nu mai ești motivat să mergi la job, cea mai bună decizie pe care o poți lua este să îți dai demisia cu preaviz sau fara și să îți cauți un alt loc de muncă. De cele mai multe ori, demisia vine la pachet cu obligativitatea de a respecta o perioadă de preaviz. Acest termen de preaviz nu trebuie să depășească 20 de zile lucrătoare pentru angajații obișnuiți și 45 de zile lucrătoare pentru cei din management.

Există situații de demisie fără preaviz?


În cazuri excepționale, poți demisiona fără preaviz doar dacă poți dovedi că angajatorul nu își îndeplinește obligațiile din cadrul contractului individual de muncă. În cele mai multe situații, este vorba de neplata salariilor la timp sau neacordarea concediului din diverse motive, deci o încălcare a drepturilor angajatului. O altă situație în care îți poți da demisia fără preaviz este cea în care ajungi la un acord cu angajatorul și acesta este de acord să te lase să pleci, iar contractul de muncă este încheiat în ziua în care ți-ai dat demisia.

Dacă știi că te așteaptă cât de curând un interviu de angajare la un alt job și vrei să scapi de perioada de preaviz, ar trebui să ai o discuție onestă cu angajatorul în care să îi explici că îți dorești să schimbi job-ul și ai nevoie de înțelegerea lui. Un angajator care știe că te-ai comportat exemplar pe toată durata contractului de muncă și că nu te mai poate ține la acest job, îți va da drumul să pleci fără repercusiuni. Orice relație contractuală ar trebui să se încheie într-un mod amiabil, cu înțelegere din ambele părți. În realitate însă, destul de rar se întâmplă asta.

Ce se întâmplă dacă nu respecți perioada de preaviz?


Dacă ai decis să pleci și să nu respecți termenul de preaviz impus prin contractul de muncă, nu vei plăti nicio amendă și nici nu vei avea vreo bulină neagră la următorul loc de muncă. Dacă nu te prezinți la job după depunerea demisiei, inițial vei fi trecut absent nemotivat, urmând să ți se suspende contractul de muncă. Dacă angajatorul vrea să îți facă rău, el va începe o procedură de cercetări disciplinare împotriva ta, neprezentarea la locul de muncă fiind considerată o abatere disciplinară. Finalitatea acestei acțiuni este aceeași – desfacerea contractului de muncă.

Cu toate acestea, nu îți recomandăm să îți dai demisia și să dispari de la job decât în situații excepționale - șef abuziv, condiții de muncă toxice, etc. Este important să arăți respect față de angajator și să te conformezi clauzelor contractului individual de muncă pe care l-ai semnat. Tu îți vei continua activitatea pe durata celor 20 zile lucrătoare (pot fi chiar și mai puține, dacă ajungi la un numitor comun cu angajatorul), iar el te va plăti pentru activitatea ta în această perioadă. La finalul termenului de preaviz, contractul de muncă este încheiat, iar tu poți începe căutarea pentru un alt job care să îți aducă mai multă satisfacție.