Bucuresti

Ce se întâmplă dacă nu ne mai spălăm pe dinți?

Ce se întâmplă dacă nu ne mai spălăm pe dinți?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 luni si 2 saptamani
Vizualizari
143

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Medicii stomatologi ne sfătuiesc să ne spălăm dinții cel puțin de două ori pe zi. De asemenea, ne recomandă să utilizăm ața dentară pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene în spațiile interdentare. Desigur, nu se va întâmpla nimic rău dacă o persoană uită într-o zi să se spele pe dinți înainte de culcare. Dar ce se întâmplă dacă încetează să se spele complet pe dinți?

Câteva zile mai târziu

Cavitatea orală este un mediu umed și întunecat. Este ”casa perfectă” pentru un număr imens de bacterii. Cel mai adesea, aici se întâlnesc streptococii - bacterii care se hrănesc cu zahărul și proteinele din resturile alimentare rămase pe dinți după masă. Ele secretă o substanță mucoasă (biofilm) care acoperă dinții. Placa bacteriană este un strat lipicios care apare pe dinți la 2-3 ore după periaj și care ajută bacteriile să adere la dinți și să producă mai multă placă.

O săptămână mai târziu

Dacă nu vă spălați dinții mai mult de o săptămână, atunci o cantitate mare de placă bacteriană formată va duce la apariția halitozei - respirația urât mirositoare. Un miros extrem de neplăcut provine din placă și din produsele degradate care se acumulează atunci când o persoană încetează să aibă grijă de cavitatea sa orală.

O lună mai târziu

O lună fără spălarea dinților va duce la afecțiuni ale gingiilor din cauza acumulării plăcii bacteriene. Placa întărită se va transforma în tartru, care va provoca în cele din urmă gingivită. Gingivita este o inflamație a gingiilor cauzată de placă și igiena orală deficitară. Sistemul imunitar va răspunde la apariția gingivitei. Gingiile vor deveni roșii, inflamate, extrem de sensibile și vor sângera chiar și la cea mai mică presiune.

Câteva luni mai târziu

Câteva luni fără să vă spălați dinții va duce la dezvoltarea parodontozei. Această boală provoacă distrugerea stratului interior al gingiilor și osului, precum și la apariția spațiilor între dinți. Când este neglijată, parodontoza duce la slăbirea și pierderea dinților. În această etapă, pot sa apară și carii dentare, ce pot provoca sau nu dureri de dinți. Netratate, cariile se măresc, distrugând în timp dintele.

După ani

Renunțând la spălatul pe dinți, o persoană riscă nu numai să dezvolte afecțiuni asociate cu cavitatea bucală, ci și cu alte părți ale corpului. Bacteriile care se acumulează în placa bacteriană pot pătrunde în fluxul sanguin și se pot răspândi în tot organismul, afectând organe multiple.

Când și cât timp ar trebui să ne spălăm pe dinți?

Pentru ca periajul să fie cu adevărat eficient, spălatul dinților ar trebui să fie zilnic. Se recomandă efectuarea acestuia cel puțin de două ori pe zi, petrecând cel puțin 2 minute de fiecare dată. 30 de secunde pentru fiecare jumătate a maxilarului superior și inferior nu este atât de mult. Dar de multe ori igiena orală este facută prea repede, îndepărtând doar resturile alimentare și lăsând placa. Acest lucru predispune la dezvoltarea cariilor dentare și a bolii gingivale.

Îngrijirea orală de dimineață vă permite să vă împrospătați respirația, să îndepărtați placa acumulată în timpul nopții, să scăpați de resturile de la micul dejun. Dar acest lucru nu este suficient pentru prevenirea bolilor dentare.

Înainte de culcare, este imperativ să vă spălați dinții, altfel noaptea vor exista condiții favorabile în cavitatea bucală pentru dezvoltarea bacteriilor. În acest caz, smalțul va fi supus distrugerii, gingiile se pot inflama. Și reziduurile alimentare, produsele lor de degradare și substanțele eliberate de microorganisme modifică aciditatea salivei, care afectează și starea dinților.

Pentru a menține starea de sănătate a dinților este, de asemenea, obligatoriu să vizităm medicul stomatolog măcar o dată pe an pentru o igienizare profesională și tratarea eventualelor carii dentare.

Ignorarea igienei dentare poate duce în timp la pierderea dinților, fie că aceștia trebuie extrași din cauza cariilor dentare de mari dimensiuni sau din cauza mobilității exagerate provocată de boala parodontală. În astfel de cazuri costurile tratamentului cresc semnificativ, deoarece înlocuirea dinților pierduți se face prin inserarea de implanturi dentare sau prin proteze fixe sau mobile. Tratamentul cu implant dentar este în prezent soluția ideală de a înlocui dinții pierduți, însă poate fi mai costisitor decât opțiunile clasice de tratament.