Bucuresti

Ce se pune sub tablă la acoperiș?

Ce se pune sub tablă la acoperiș?

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 2 saptamani si 4 zile
Vizualizari
315

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Pe ce se montează corect tabla pe acoperiș și ce se pune sub tablă?

Acoperișurile metalice sunt la mare căutare printre proprietarii de locuințe, datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă. Pentru realizarea unui astfel de acoperiș pot fi utilizate materiale precum tabla fălțuită, tabla cutată, țigla metalică sau țiglă metalică cu acoperire de rocă vulcanică.

Datorită avantajelor tablei fălțuite, aceasta poate fi considerată o alegere premium atunci când vine vorba despre acoperișuri metalice. Din considerente care țin de cost, fiind mai ridicat în comparație cu alte materiale pentru acoperișuri metalice, dar și de aspectul său minimalist, acest tip de învelitoare se pretează în mod cert doar unui anumit segment de construcții – fie ele edificii culturale sau clădiri de patrimoniu, fie case cu un design modern.

Pe de altă parte, tabla cutată este un produs extrem de versatil și în același timp accesibil din punct de vedere al prețului. Se potrivește atât ca acoperiș pentru casă, însă este recomandat într-o gospodărie și pentru învelirea diferitelor anexe, placarea streșinii, utilizarea chiar și pentru închiderea perimetrului unui teren, luând forma gardului și a porții. Tabla cutată are un design simplu, uniform, iar montajul tablei se face rapid prin suprapunerea panourilor și fixarea pe sistemul de astereală. De exemplu, tabla acoperiș de la RoofArt se distinge prin proprietăți tehnice unice, care îi oferă durabilitate și rezistență.

Una dintre condițiile care asigură durabilitatea caracteristică unui acoperiș din tablă este și montajul realizat corect, despre care oricine este interesat de un astfel de sistem de învelitoare ar trebui să cunoască detaliile de bază. Așadar, indiferent dacă ești hotărât deja cu privire la toate aspectele care țin de alegerea materialului pentru acoperiș sau dacă te afli încă în etapa de căutare, următoarele informații, obținute cu ajutorul specialiștilor de la RoofArt, îți vor fi de folos.

Pentru un sistem de învelitoare rezistent, sub tabla utilizată pentru acoperiș trebuie să existe următoarele stratificații, menționate în ordine, de la interior către exterior:

  • placare acoperiș
  • barieră de vapori
  • sistem de termoizolație
  • folie anti-condens
  • un strat de aer ventilat
  • astereală.

Este necesar ca sub învelitoarea din tablă să existe un strat de aer, care contribuie la ventilarea corectă a întregii suprafețe. Aerul ventilat asigură eliminarea condensului, care apare, inevitabil, atunci când aerul rece de sub acoperiș intră în contact cu tabla încinsă. Uneori, din cauza căldurii ridicate din timpul verii, temperatura tablei poate ajunge la peste 80 °C.

În lipsa stratului de aer, metalul din care este făcută tabla va fi afectat de coroziune. Mai mult decât atât, condensul poate afecta și suprafața din lemn a sistemului de învelitoare, dacă aceasta intră în contact direct cu cea din metal. Stratul de aer protejează totodată și folia anti-condens, care ar putea fi afectată iremediabil de contactul cu tabla încinsă. Cum se poate realiza ventilarea aerului? Prin simpla montare a unor rigle din lemn, care au rolul de a distanța astereala de tablă. În lipsa acestei zone de ventilare, se poate opta pentru folie anti-condens cu strat de difuzie.

În ceea ce privește astereala, aceasta este un suport din scânduri așezate pe un schelet de lemn, care joacă un rol foarte important: acela de a susține învelitoarea unui acoperiș. Tabla este un material ușor și maleabil, ceea ce înseamnă că, în lipsa unui montaj corespunzător, va fi afectată de vânturi puternice și de căderi masive de zăpadă. Însă, aceste inconveniente pot fi prevenite. Acoperișul nu se va deforma dacă panourile sunt montate pe un suport adecvat, care va preveni deformarea tablei.

Cât costă un acoperiș din tablă?

Nu există un preț standard al acoperișului din tablă și al tuturor stratificațiilor care se montează sub tablă. De exemplu, în stabilirea unui preț al tablei se ține cont de calitatea materiei prime, dar și de alte caracteristici, precum grosimea oțelului, cantitatea de zinc utilizată sau caracteristicile stratului de vopsea. Înălțimea cutei unei table cutate influențează de asemenea prețul, deoarece dictează cantitatea de material care intră în producția acesteia. Necesarul tablei și al celorlalte accesorii utilizate este un alt aspect care influențează stabilirea unui preț și care depinde de suprafața și forma acoperișului. În funcție de astfel de detalii, un cost final al sistemului de învelitoare poate fi calculat de către persoane specializate, care vor ține cont de caracteristicile pe care le are proiectul tău.

Stratificațiile menționate anterior, precum și tabla utilizată în realizarea acoperișului, pot implica un cost mult mai ridicat decât cel necesar, dacă faci alegeri dezinformate. De aceea, este recomandat să apelezi la serviciile complete – de la consultanță în alegerea materiei prime, până la montaj – pe care le pot oferi specialiștii în execuția acoperișurilor, așa cum sunt cei de la RoofArt, companie cu experiență de 20 de ani pe piața din România. În caz contrar, există posibilitatea ca, în timp, să constați implicațiile negative ale unui montaj necorespunzător și să realizezi că atenția la detalii, deși presupune un cost suplimentar, este esențială pentru a amortiza investiția inițială.