Bucuresti

Ce sunt compresoarele cu piston?

Ce sunt compresoarele cu piston?

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 saptamani si 6 zile
Vizualizari
87

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Cum functioneaza compresoarele cu piston?

Un compresor este acel echipament tehnic ce are rolul de a furniza aer comprimat, motiv pentru care poate fi utilizat in foarte multe domenii de activitate, inclusiv in aplicatii casnice. In functie de utilitatea compresorului, acesta poate fi de diferite dimensiuni sau tipuri. De asemenea, poate varia si gradul de putere. Pentru ca exista mai multe variante, alegerea unui astfel de echipament poate fi destul de dificila, insa cel mai popular este compresorul cu piston, deoarece este cel mai ieftin si mai economic tip de compresor.

Modul in care functioneaza un compresor cu piston este destul de simplu, insa trebuie tinut cont de anumite precautii in utilizare. De exemplu, pentru a evita supraincalzirea si defectarea, acest tip de compresor are nevoie si de un timp de racire intre ciclurile de functionare. Concret, compresoarele cu piston sunt utilizate intermitent, functionand de obicei la o capacitate de 50-60% din ciclul de lucru, ceea ce inseamna o durata continua de functionare de aproximativ 30 de minute.

Tipuri de compresoare cu piston


Cu toate ca piata echipamentelor de acest gen este foarte variata, existand modele in etapa multistatica sau cu o singura etapa, cu aspiratie dubla sau cu o singura parte, compresoarele cu piston sunt clasificate, la modul general, in compresoare intr-o treapta si compresoare in doua trepte.

Compresoarele cu piston pot fi prevazute fie cu o butelie de diferite capacitati, fie cu unul sau doua motoare. Compresorul intr-o treapta realizeaza compresia aerului intr-un singur pas si poate fi prevazut cu o butelie de maxim 100 de litri, in timp ce compresorul in doua trepte realizeaza compresia in doi pasi, avand si rolul de a face o pre-uscare a aerului, ceea ce determina o presiune de compresie mai mare, de 15 bari, fata de 8 bari in cazul compresorului intr-o treapta. De asemenea, butelia unui compresor in doua trepte poate avea o capacitate de pana la 500 de litri.

O clasificare mai detaliata ar trebui sa tina cont de caracteristicile de proiectare, numarul de faze de compresie, presiunea de lucru si tipul de antrenare. Prin urmare, in functie de acestea, un compresor cu piston poate fi:
  • cu actiune unica si dubla;
  • cu ulei si fara ulei;
  • unghiular, orizontal si vertical;
  • pentru uz medical, in cabinetele stomatologice

Avantajele folosirii unui compresor cu piston


Alaturi de pretul relativ scazut aferent unui compresor cu piston, acest echipament ofera si alte avantaje odata ce este utilizat. Principalul avantaj poate fi considerat consumul de energie, care este relativ redus fata de alte tipuri de compresoare, deoarece dispozitivul functioneaza in cicluri de timp mai scurte. Chiar si aceasta posibilitate, de a functiona pe termen scurt, reprezinta un avantaj in sine, deoarece aparatul nu are regim de functionare in gol.

Totodata, daca necesarul de aer comprimant este variabil si se modifica des, un astfel de compresor este foarte potrivit si chiar eficient. In plus, compresorul cu piston este usor de gestionat si de utilizat, permitand chiar sa fie folosit pentru a comprima gaze agresive. De aceea este intalnit pe scara larga in unitatile de refrigerare ale vagoanelor frigorifice.

Dintre avantajele aduse de folosirea unui compresor cu piston trebuie mentionat si faptul ca, in cazul in care este nevoie de reparatii, costurile sunt foarte accesibile. Un alt avantaj de ordin tehnic este faptul ca un compresor cu piston permite comprimarea aerului la valori mari de presiune.

Aplicatii in care poate fi utilizat un compresor cu piston


In general, compresoarele pot fi de uz casnic sau de uz industrial, deoarece au avantajul de a fi robuste si foarte usor de utilizat. Astfel ca, un compresor cu piston poate fi utilizat atat intr-o vulcanizare sau un atelier mic de masini, cat si in ateliere sau hale de fabricatie. De asemenea, un anumit tip de compresor de aer este utilizat chiar si in cabinetele stomatologice.