Bucuresti

Ce țări aleg românii pentru a-și deschide o afacere?

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Vizualizari
596

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Situația economică din România îi determină pe antreprenorii români să-și deschidă afaceri în alte țări ale Europei. Decizia de a face afaceri peste granițe au luat-o pentru că aici întâmpină probleme din mai multe puncte de vedere (criza de forță de muncă, taxele mari, costurile mari la energie și altele). Toate acestea sunt completate de procedurile birocratice destul de lungi, de ratele ridicate ale dobânzilor la credite, de corupție.

Cei care au decis să aibă o afacere în străinătate se gândesc intens ce țară să aleagă, analizează toate aspectele și în funcție de domeniul lor de activitate. În unele țări taxele sunt mai mici, condițiile de muncă mai ușoare, impozite mai mici. Ei trebuie să țină cont și de concurență, să știe dacă nu există un volum prea mare de servicii similare în țara pe care o aleg.

De ce aleg românii Bulgaria pentru afaceri?

Există o serie de avantaje care atrag antreprenorii. În Bulgaria birocrația este mai mică ca la noi în țară, costurile cu forța de muncă sunt mult mai mici, fiscalitatea este mai relaxată, recuperarea TVA-ului se face trimestrial, impozitul pe profit este de 10%, impozitul pe dividende este de 5%. La aceste avantaje se adaugă și costurile la energie care sunt destul de scăzute în Bulgaria comparativ cu țara noastră unde ele au crescut. De asemenea și costurile de construcție de imobile sunt mai mici ca în România.

Antreprenorii care au ales Bulgaria pentru a-și dezvolta afacerea trebuie să găsească o persoană calificată, eventual un cetățean al acestui stat sau o persoană care cunoaște limba bulgară, care să-i ajute în demararea afacerii. Ei au nevoie de sfaturi juridice și economice pentru a alege o direcție de afacere în Bulgaria.

Cu ajutorul unui avocat ce vorbește limba română în Bulgaria se pot rezolva rapid problemele legate de înființarea unei firme sau companii în această țară. Acesta oferă servicii de reprezentare juridică în Bulgaria, servicii de informație și consultanță în afaceri, acordă posibilitatea de a utiliza anumite birouri pentru întâlniri de afaceri și informații utile despre târguri, burse, seminarii.

Traducerea documentelor se face în limba bulgară și de asemenea, dacă se dorește se pot realiza traduceri perfecte (cu traducători autorizați, care au experiență) în limba engleză sau rusă. În plus, acest avocat colaborează și cu o firmă de contabilitate deci poate asigura și servicii de acest fel prin abonament.
Antreprenorii trebuie să cunoască legile fiscale din Bulgaria și de aceea o idee bună ar fi să apeleze la serviciile unui avocat competent. Acesta îi poate ajuta foarte mult în realizarea tuturor documentelor pentru firma sau compania respectivă. De asemenea el poate oferi și sfaturi suplimentare cu privire la afacerea care se va deschide în Bulgaria.

În orice țară în care un antreprenor alege să-și deschidă o afacere este posibil să aibă dificultăți de comunicare din cauza limbii. De exemplu în Bulgaria el va trebui să cunoască limba bulgară. Negocierile se pot face în engleză sau cu ajutorul unui avocat, vorbitor de limba bulgară.

O altă problemă este legată de concurență, de aceea trebuie ales un domeniu de afaceri rentabil. Cunoașterea legislației este obligatorie în orice afacere, indiferent de țară. Un lucru este sigur, în orice țară este un control strict al plății impozitelor. Dacă acestea nu se achită la timp, se plătește amendă.

Deschiderea unei afaceri în străinătate nu mai este ceva nou pentru români. Mulți români pleacă din România și se stabilesc în alte țări. Decid să-și deschidă afaceri în Italia, Spania sau Franța și este posibil ca peste 10-15 ani să se întoarcă în țară. Românii își deschid afaceri în străinătate pentru a trăi mai bine, pentru a strânge bani pentru a-și face o casă, etc. Unii români nu se mai întorc deloc înapoi, ei se stabilesc acolo deși gândul lor este tot la meleagurile natale.