Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Ce trebuie sa stii despre nasterea naturala dupa o cezariana. Avantaje, dezavantaje și recomandari

Ce trebuie sa stii despre nasterea naturala dupa o cezariana. Avantaje, dezavantaje și recomandari

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 5 ani si 4 luni
Vizualizari
508

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire


Se poate naște natural după cezariană, iar acest lucru chiar este încurajat la nivel internațional, conform ghidurilor medicale. Despre nașterea naturală după o cezariană și avantajele ei ne vorbește Dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică ginecologie de la Peltecu Medical din București.

Nașterea prin cezariană la cerere a devenit tot mai frecventă în România în ultimii ani, iar de cele mai multe ori motivele invocate au legătură cu frica de durere sau teama legată de posibilele rupturi perineale la naștere, avertizează specialiștii. Vestea bună este că trendul în România începe să-l urmeze pe cel internațional, astfel că din ce în ce mai multe gravide aleg să nască natural după cezariană. Dacă ai ales nașterea prin cezariană, trebuie să știi că după ea este posibil să naști natural.

Nașterea naturală după cezariană, încurajată la nivel internațional

Dacă o femeie a născut prin cezariană și își dorește apoi o naștere naturală, acest lucru se poate face după ce trece un an de la operația de cezariană. ”În absența contraindicațiilor specifice, la minim un an de la operația cezariană se poate obține o nouă sarcină și se poate încerca nașterea naturală. Fiecare caz este analizat individual, în funcție de experiența clinică a obstetricianului curant”, susține dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică ginecologie la Peltecu Medical.

Numărul româncelor care nasc natural după cezariană este de ordinul sutelor

Acest tip de naștere poate să prezinte foarte multe riscuri, de aceea se practică doar izolat în centrele universitare din țară. O statistică oficială încă nu există, însă numărul celor care reușesc să nască natural după cezariană este de ordinul sutelor, ne spune dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică ginecologie la Peltecu Medical.

În spitalul Filantropia din București se încurajează și se practică de rutină acest tip de naștere, spitalul fiind pregătit pentru intervenția de urgență în cazul complicațiilor. Gravidele însă trebuie să înțeleagă că monitorizarea acestui tip de travaliu este foarte complexă, plecând de la semne clinice până la monitorizare avansată fetală, iar decizia de a termina nașterea prin operație cezariană în cazul apariției suspiciunilor unor complicații poate fi luată uneori foarte rapid”, spune medicul.

Nașterea naturală după cezariană: 3 factori de care se ține cont

Există mai mulți factori care trebuie analizați înainte ca medicul să recomande nașterea naturală după cezariană, însă cei mai importanți sunt:

1.Motivul și condițiile pentru care s-a efectuat prima cezariană
În cazul în care motivele au fost întemeiate și acestea se repetă și în sarcina curentă, nașterea vaginală trebuie analizată foarte atent. “Aici ne referim la toate condițiile care țin de oxigenarea fetală, funcția placentară și greutatea fetală la sfârșitul trimestrului 3 de sarcină, localizarea placentei sau alte patologii asociate: fibroame, anomalii uterine”, spune dr. Radu Botezatu.

2. Modul de vindecare al cezarienei anterioare
Contează foarte mult cum s-a vindecat operația de cezariană, deoarece în cazul în care a avut loc o infecție, există posibilitatea că cicatricea formată să nu fie suficient de solidă.

3. Vârsta gestațională la care s-a efectuat cezariana și felul inciziei
Ghidurile actuale contraindică travaliul pe uter cicatricial în cazul unei incizii uterine clasice (verticale) fiind cunoscut riscul crescut de ruptură uterină.

După cum ne spune medicul, istoricul familial contează mai puțin decât istoricul personal în luarea acestei dezicii. Riscul de complicații severe al uterului cicatricial este în cea mai mare parte pe timpul travaliului, astfel când gravida se află în travaliu ea trebuie să avertizeze de urgență personalul medical dacă observă o sângerare abundență bruscă, o durere importantă suprapubiană sau oprirea bruscă a contracțiilor uterine și a mișcărilor fetale.

Avantajele nașterii naturale

Este dovedit științific faptul că riscul de complicații precum sângerări, infecții sau de tipul celor embolice este mult mai scăzut în cazul nașterii naturale în comparație cu cea prin cezariană. De asemenea, nou-născutul va avea imunitatea mai bine dezvoltată și un risc mai scăzut de obezitate și boli astmatice în decursul vieții. Mai mult, există și avantajele ce țin de confortul pacientei, și anume: o recuperare mult mai rapidă, lactație instalată repede, mobilizare imediat după naștere și o durere mult mai mică.

În schimb, operația cezariană predispune și la anumite complicații specifice pe termen lung ce pot influența semnificativ o viitoare sarcină. “Printre cele mai serioase se numără inserția anormală a viitoarei placente (pe zona cicatricială, placentă cu aderența anormală) care predispune la complicații severe hemoragice ce pot pune viața pacientei în pericol la o viitoare naștere. O altă complicație este ruptura uterină în cazul unui travaliu ulterior, zona cicatricială fiind o porțiune cu rezistență scăzută a peretelui uterin, care poate pune atât viața mamei cât și a nou-născutului în pericol”, explică medicul Radu Botezatu.

Frica de durere, un motiv adesea invocat de româncele care optează pentru cezariană

Incidența în creștere a operației cezariene în România este într-adevăr cauzată în mare parte și de gravidele care aleg calea mai ușoară de a naște, neluând în calcul sau nefiind informate complet cu privire la recuperarea, riscurile și complicațiile posibile pe termen lung ale operației cezariene. “Unele dintre motivele invocate de gravidele care solicită cezariană sunt: frică de durere, teamă de imprevizibil (travaliul se poate declanșa oricând, inclusiv noaptea sau în weekend) astfel medicul curant poate fi sau nu disponibil în acel moment, teamă legată de posibilele rupturi perineale la naștere și, nu în ultimul rând, dorința unora de a planifica o anumită dată pentru naștere”, spune dr. Radu Botezatu.

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro