Bucuresti

Certificat energetic. Cum se poate obtine o cladire eficiena din punct de vedere energetic?

Certificat energetic. Cum se poate obtine o cladire eficiena din punct de vedere energetic?

Detalii stire

Categorie
Stiri casa si gradina
Modificat
acum 3 ani si 6 luni
Vizualizari
274

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Locuinta este acel spatiu in care fiecare om isi gaseste doza necesara de confort. Acest confort poate sa fie ieftin sau poate sa fie extrem de costisitor, lucru ce depinde foarte mult si de eficienta energetica a imobilului.
In ultimii ani din ce in ce mai multi oameni au acordat atentie consumului, motiv pentru care au aparut foarte multe "case verzi", incalzite prin panouri solare si dotate cu tot felul de electrocasnice extrem de eficiente din punct de vedere energetic.

Tot pentru a ajunge la un consum cat mai mic, a aparut si certificatul energetic. Documentul impus de Uniunea Europeana prezinta un sistem bine pus la punct prin care cladirile pot fi notate si prin care se pot gasi solutii foarte rapide de eficientizare a unei cladiri.

Cum se poate obtine, asadar, o cladire eficienta din punct de vedere energetic?

1. Emiterea unui certificat energetic. Este ieftin si chiar daca nu esti dispus sa platesti pentru el nu prea ai de ales, in conditiile in care este obligatoriu la vanzare, inchiriere sau receptia unei cladiri. Certificatul energeticintroduce cladirea intr-o clasa de eficienta energetica notata cu litere de la A la G, ceea ce fixeaza punctul de plecare.

2. Emiterea unui audit energetic. Pasul urmator este auditul energetic. Realizat tot de catre un auditor energetic atestat, la fel ca si in cazul certificatului de performanta energetica, acesta reprezinta o analiza completa a cladirii si o serie de propuneri pentru imbunatatirea eficientei. Auditorul va veni cu propuneri referitoare la anveloparea cladirii, la tipul de electrocasnice folosite si evident, la modul in care se obtine incalzirea.

3. Atentie foarte mare la specificatiile electrocasnicelor! Pentru un consum cat mai bun de electricitate este bine sa se achizitioneze electrocasnice cu clase de eficienta A+++, A++ sau A+. Majoritatea sunt ceva mai costisitoare, insa per total genereaza economii serioase.

4. Apelarea la surse de energie verzi. Exista din ce in ce mai multe surse de energie 100% gratuite, cum ar fi panourile solare. Montate pe casa, acestea pot genera economii mari si protejeaza mediul inconjurator pe termen lung.

5. O termografie in constructii. Daca vrei sa analizezi cladirea intr-un mod cat se poate de complex, termoviziunea in infrarosu a imobilului este cea mai eficienta solutie. Prin termografie pot fi descoperite variatiile de temperatura din anveloparea cladirii, aflandu-se in felul acesta zonele problematice.

Termoviziunea in constructii pentru cei care doresc sa consume cat mai putini bani pe energie este o solutie excelenta, plina de avantaje:
  • ofera informatii legate de zonele unde exista pierderi de caldura si unde exista infiltratii de apa;
  • poate sa identifice conductele infundate si alte zone problematice. Astfel cu ajutorul termografiei pot fi descoperite zonele de unde apare mucegaiul si condensul;
  • evidentiaza zonele in care constructia nu este bine realizata, ceea ce este excelent pentru toti cei care doresc sa locuiasca intr-o cladire sigura si cu costuri lunare mici.

In Romania exista o varietate extrem de mare de cladiri. De regula, cladirile construite in ultimii ani sunt mai eficiente, insa daca ne indreptam atentia spre cele construite in urma cu mai multi ani, putem descoperi imobile ineficiente energetic. Certificatul de performanta energetica are exact rolul acesta: de a aduce cladirile vechi la aceleasi standarde cu cele moderne, in asa fel incat consumul de energie pentru incalzire/racire, iluminare etc. sa nu mai fie atat de mare. Din pacate in intreaga Uniune Europeana se consuma cantitati mari de energie neregenerabila, lucru nu tocmai ok nici pentru noi, nici pentru mediul inconjurator.