Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Chimia Pizzei - Stiinta ne explica de ce este atat de delicioasa

Chimia Pizzei - Stiinta ne explica de ce este atat de delicioasa

Detalii articol

Categorie
Articole mancare si bautura
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
1401

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Pizza reprezinta unul dintre cele mai populare feluri de mancare dintr-un motiv foarte bine intemeiat: este delicioasa. Si aceasta nu este o simpla parere. Este stiinta. In caz de te-ai intrebat vreodata de ce este pizza atat de delicioasa, afla ca oamenii de stiinta au gasit deja raspunsul. Ca in cazul oricarei alte mancari, totul se rezuma la chimie.

Societatea Americana de Chimie a analizat aceasta problema in profunzime si ne poate oferi in sfarsit o solutie la aceasta dilema care a starnit interesul a numeroase generatii de gurmanzi. Nu te ingrijora! Spre deosebire de carnati, pizza nu este unul dintre acele feluri de mancare pentru care iti vei pierde respectul odata ce afli cum se prepara.

Potrivit Societatii Americane de Chimie, gustul placut al pizzei provine de la proprietatile speciale ale ingredientelor sale de baza si de la o reactie chimica ce are loc cand se coace blatul. Nu conteaza daca mananci o pizza de la Jerry’s, Pizzicato pizza, Pizza Hut Delivery sau una facuta in casa. Rezultatul final va fi de fiecare data acelasi- placere pura.

Matt Hartings, profesor asistent de chimie de la Universitatea Americana, afirma ca secretul unei pizza gustoase incepe de la aluat. Aluatul pentru pizza este un mix simplu din faina, sare, drojdie si apa calda. Cand toate ingredietele sunt combinate, drojdia reactioneaza cu apa calda si incepe sa descompuna lanturile de molecule de zahar, rezultand dioxid de carbon. Aceasta reactie duce la cresterea aluatului. Daca vrei sa obtii cel mai delicios aluat, Hartings te sfatuieste sa-l lasi sa creasca cat mai mult posibil.

„Atunci cand lasi drojdia sa lucreze mai mult aceasta incepe sa faca greseli, iar acele greseli sunt molecule de arome. Timpul mai mare de crestere ajuta la imbogatirea aromei.” spune Hartings.

Da, fani ai pizza, cu putina rabdare puteti obtine rezultate delicioase.

Urmatorul este sosul de rosii. Hartings sustine ca sosul de tomate adauga o aroma mai accentuata pizzei. Acel gust accentuat este aciditatea care se regaseste in rosii. Pentru a tempera aceasta aciditate se poate adauga putin praf de copt sosului de tomate. Potrivirea dintre aluat si sos este deosebit de importanta. Profesorul Hartings declara ca partea irezistibila a unei pizza consta in contrastul dintre textura crocanta a crustei si gradul de lichiditate a sosului de rosii.

Dar sa nu uitam de faptul ca multi fani pizza considera mozarella drept cea mai buna parte. Si modalitatea in care este facuta branza influenteaza foarte mult modul in care se topeste pe pizza. Cele mai multe alimente pe baza de proteine isi schimba textura cand sunt gatite. De exemplu, atunci cand prajesti un ou, galbenusul trece de la stare lichida la stare solida, dar cand gatesti lapte, acesta ramane lichid.Pentru a face laptele solid prin gatire trebuie sa adaugi un acid. De aceea pentru a obtine branza, un ingredient precum acidul lactic, suc de lamaie sau otet este adaugat in mod normal in lapte pentru a ajuta proteinele sa se adune. Si odata ce au inceput sa se grupeze, poti face tot felul de lucruri distractive pentru a le schimba proprietatile.

Mozzarella este cel mai folosit tip de branza pentru pizza- se adauga mult calciu in timpul procesului sau de preparare. Iar acel calciu asigura textura elastica, mai putin cremoasa. Dar adevarata magie are loc atunci cand coacem pizza. In cuptor, au loc reactii chimice pe care profesorii de la Societatea Americana de Chimie le numesc „Sfantul Graal al reactiilor chimice.”

„Reactia Maillard este o notiune de care nu a mai auzit nimeni pana acum, dar are loc in aproape fiecare mancare pe care o consumam. Cateodata, reprezinta modul in care definim savoarea sau gustul. Asa ca orice aliment care are savoare a fost supus cel mai probabil reactiei Maillard.” sustine profesorul Hartings. „Zaharul si proteinele vor reactiona impreuna pentru a obtine nenumarate molecule de arome.”

Desigur, pizza este atat de diversa si complexa incat cercetarile in acest domeniu sunt abia la inceput. Cu timpul, misterele acestui preparat italian delicios vor fi elucidate in intregime, revolutionand ireversibil industria alimentara.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro