Bucuresti

China, o mare civilizaţie: mitologie, artă, spiritualitate şi împăraţi celebri

China, o mare civilizaţie: mitologie, artă, spiritualitate şi împăraţi celebri

Detalii workshop

Telefon
0213213022
Social links
Categorie
Workshopuri
Modificat
acum 2 luni si 18 ore
Vizualizari
44

Voteaza & Distribuie

Prezentare workshop

Cine n-a auzit de Marele Zid, Palatul Interzis, Ultimul Împărat, Armata de Teracotă sau de cele patru mari invenţii chineze? China cuprinde totuşi, în cei 5000 de ani de existenţă, aspecte culturale şi istorice şi mai spectaculoase decât cele cu care lumea occidentală este atât de familiarizată. Te invităm să le descoperi la cursul online China, o mare civilizaţie: mitologie, artă, spiritualitate şi împăraţi celebri, susținut de Andreea Chiriță din 8 octombrie. Cursul are 5 întâlniri, toate în seri de vineri, de la 19.00.

Haide să le descoperim împreună într-un curs care-şi propune să treacă dincolo de aceste imagini „tipice” ce reduc Regatul din Mijloc doar la câteva aspecte esenţializate şi suprasolicitate mediatic.

China şi împăraţii săi legendari, simbolistica festivalurilor tradiţionale, principiile artei chineze, mitologia chineză şi iconografia budistă, confucianistă şi daoistă vor fi examinate în cadrul acestui curs de-a lungul a cinci etape, după cum urmează:

Temele întâlnirilor sunt:

1. Mari împăraţi chinezi – propune o trecere în revistă a biografiilor spectaculoase a unora dintre cei mai influenţi şi controversaţi împăraţi şi împărătese chineze, de la paranoicul Qin Shihuang, cel care reuneşte Regatele Combatante în 221 BC până la Împărăteasa văduvă Cixi şi jocurile de culise de la curtea imperială a ultimei dinastii chineze Qing.

Cursul este şi un pretext de a explora zona de contact sino-europeană din secolele XVII-XVIII când misionarii iezuiţi europeni pun bazele unui dialog cultural neaşteptat de prolific între cele două spaţii culturale.

2. Mitologia chineză – analizează o serie de mituri fondatoare, de la cosmologia daoistă imaginată de Prinţul Huainan, legenda lui Chang’an care a zburat pe Lună, mitul creaţionist al Zeiţei Nüwa până la legenda Împăratului Galben şi a Regelui Maimuţă, cel ce aduce sutrele budiste din India, generând schimbări uriaşe în cadrul gândirii, filozofiei şi artei chineze.

3. Festivaluri chineze – explorează o serie de sărbători tradiţionale de la Festivalul Primăverii, la Festivalul Curăţării Mormintelor, Festivalul Stafiilor sau Festivalul Mijlocului de toamnă.

Cursul este un prilej de a ne familiariza şi cu câteva principii culinare chineze precum şi cu simbolurile antropomorfice reprezentate de dragoni şi de alte creaturi mitice din iconografia religioasă chineză.

4. Poezia şi pictura chineză clasică – analizează principiile estetice ale artei chineze din timpul Dinastiilor Tang, Song şi Ming, pornind de la operele celebrilor poeţi Li Bai, Du Fu sau Bai Juyi sau a peisagiştilor Ma Yuan, Wang Meng, Kun Can.
Totodată vom cunoaşte o serie de principii filozofice de factură daoistă, confucianistă şi budistă şi felul în care acestea se reflectă estetic în cadrul artei religioase chineze (ex. Iconografia marilor Temple budiste din Tibet).

5. Teatrul chinez – îşi propune o incursiune în lumea plină de culoare, măşti şi gesturi stilizate a artei spectacolului chinez, pornind de la începuturile sale din timpul dinastiei mongole Yuan până la simbolistica sofisticată a stilurilor de operă regională din Qing.

Cursanţii vor avea ocazia să se familiarizeze nu numai cu estetica şi semnificaţiile ascunse în culorile măştilor şi în bogăţia gestică a teatrului chinez, dar şi cu cele mai faimoase poveşti de dragoste sau de răzbunare desprinse din piesele de teatru Pavilionul Bujorilor (de Tang Xianzu), Poveste din Camera de Apus (de Wang Shifu) sau Ninsoare de vară (de Guan Hanqing).

Taxa de participare este 375 de lei și o poți plăti online, direct de pe site. Cu o zi înainte de data începerii, primești pe mail linkul unde vei urmări cursul.

Dacă ai mai multe întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.