Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Colegiul National Mihai Eminescu

Colegiul National Mihai Eminescu

Detalii scoala / liceu / colegiu

Adresa
Bucuresti, Strada George Georgescu, nr. 2
Telefon
0213364222, 0800816021
Categorie
Scoli / Licee / Colegii
Modificat
acum 2 ani si 6 luni
Vizualizari
7924

Voteaza & Distribuie

Prezentare scoala / liceu / colegiu

Colegiul National Mihai Eminescu Bucuresti

Metrou: 7, 23, 32, 117: Piata Unirii.

Până în anul 1920 Bucureștiul număra doar patru mari licee teoretice (Sfântul Sava, Gheorghe Lazăr, Matei Basarab și Mihai Viteazul), care acopereau doar 30 % din nevoile intelectuale ale Capitalei. În deceniul al treilea a avut loc o explozie a învățământului secundar. Astfel la sfârșitul anului 1939, capitala număra peste 35 de licee de stat și particulare. Unul din liceele teoretice care au luat naștere în acest deceniu propice pentru dezvoltarea învățământului secundar românesc a fost Liceul de băieți Mihai Eminescu. A fost și el rodul inițiativei comitetelor de părinți, atât de active în epocă.
La 1 septembrie 1926, cu aprobarea Ministerului Instrucțiunii, s-a deschis în localul școlii primare nr. 31 din Floreasca, liceul Mihai Eminescu cu un număr de 160 de elevi. De dimineață învățau cei mici, iar după-amiaza, liceenii. Director a fost numit Victor Papacostea, viitor profesor universitar și creator al Institutului Balcanic, pe atunci în vârstă de doar 26 de ani. Dornic de a da strălucire acestui liceu de cartier, el a reușit să-și formeze un colectiv didactic de calitate, demn de a fi invidiat de orice liceu cu veche tradiție. Actul constitutiv prin care, în urma raportului Ministrului Instrucțiunii i se acordă numele de Mihai Eminescu este semnat de regele Ferdinand la data de 28 noiembrie 1926.
Chemat la Universitate, Victor Papacostea este înlocuit după primul an de directorat cu profesorul C. Niculescu-Slavea. Sub conducerea acestuia (1927 - 1930), în urma prestigiului câștigat, liceul și-a dublat efectivul de elevi. Acest al doilea director al liceului a reușit prin energia sa exemplară, cu sprijinul comitetului de construcție, prin liste de subscripție deschise în cartier, prin perceperea unor taxe suplimentare să strângă fonduri pentru construirea unui local propriu în Calea Dorobanților nr. 163, actualul sediu al C.N.I.L.Caragiale. Numai că, nu s-a putut bucura de acest sediu deoarece, datorită manevrelor sale abile, Seminarul pedagogic, sprijinit de rectoratul Universității, reușește să obțină aprobarea Ministerului de a se muta în localul recent construit, obligându-se să-l termine, cedându-i liceului Eminescu vechea sa clădire din Calea Rahovei. Prin ordinul de ministru nr. 48488 din 6 aprilie 1930 de evacuare a localului, liceul Eminescu este obligat până la sfîrșitul anului 1930, să părăsească clădirea construită de el pe terenul Seminarului pedagogic, teren atribuit acestuia din urmă, fără știința Comitetului de construcție, încă din 1921 de ministrul C. Angelescu. Până la ora aceea liceul Eminescu cheltuise 11 milioane cu amenajarea localului și se va muta în localul din Calea Rahovei cu condiția ca toată averea liceelor să rămână pe loc, numai profesorii și arhiva să urmeze liceelor.
Zestrea Seminarului pedagogic pe care o preia liceul Eminescu era însă foarte săracă. Aici funcționase până aproape de primul război mondial Școala normală de institutori condusă de arheologul Al. Odobescu. Acest local avea două corpuri de clădiri: unul mai mare, casă veche boierească de pe la 1860 și un corp mai mic, datat din prima jumătate a secolului al VIII-lea, folosit de Odobescu pentru acareturile școlii. Mutat în acest local aproape în ruină, liceul Eminescu îl repară - prin eforturile extraordinare ale comitetului de părinți, schimbă mobilierul, crează o nouă sală de gimnastică, amenajază pentru disciplinele fizică, chimie și biologie laboratoare care nu existau în clădire.
Până în anul 1958 liceul Eminescu și-a conservat localul de dinainte de reforma învățământului și caracterul de liceu de băieți. În anul 1958 liceul de fete Ion Creangă (fost Domnița Ileana) este mutat în istorica și încăpătoarea clădire a Seminarului teologic Mitropolitul Nifon (desființat în 1950) situat pe dealul Negru Vodă, iar localul eliberat din Calea Rahovei, învecinat liceului Eminescu este cedat acestuia din urmă pentru a-i permite să-și extindă spațiul împreună cu localul fostei școli elementare numărul 122 din zona Bisericii Antim, pentru atelierele școlare.

Filtre scoala / liceu / colegiu

Tip institutie: Institutie de invatamant de stat

Gratuit O nouă aplicație ortodoxă gratuită: Lumea ortodoxiei

Aplicația conține: calendar ortodox 2019-2030, biserici / mănăstiri din România, biblia ortodoxă, bibliotecă ortodoxă (acatiste, tropare, viețile sfinților, proloage, predici, tâlcuiri, filocalia etc.)