Bucuresti

Conace şi case boiereşti din România

Conace şi case boiereşti din România

Detalii workshop

Telefon
0213213022
Social links
Categorie
Workshopuri
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
541

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 13 ianuarie 202019:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare workshop

Ești plimbăreț pasionat și ai vrea să știi mai multe despre istoria locurilor prin care călătorești? Fundația Calea Victoriei are pentru tine un curs care îți oferă informație consistentă și bine documentată despre cele mai interesante Conace și case boierești din România. Chiar așa se și numește cursul pe care istoricul Anita Sterea îl începe din 13 ianuarie, ora 19.00, la sediul fundației.

România are în prezent aproximativ 100 de conace şi case boiereşti ce fac parte din patrimoniul naţional. Multe dintre ele sunt în paragină, altele au fost salvate de oameni inimoşi, care au înţeles că patrimoniul istoric trebuie protejat.

Ce înseamnă conac? O casă boierească la ţară. Deşi sunt clădiri spectaculoase, construite de oameni celebri, şi au fost martore la importante momente istorice, accesul greoi către zona în care se află - sate româneşti pierdute pe hartă - le-a aruncat într-un con de umbră.

Pe lângă conace deja celebre, cum ar fi cel al Brătienilor, de la Floreşti, sau conacul Bellu, de la Urlaţi, la acest curs descoperi conace mai puţin cunoscute sau chiar uitate. Afli lucruri interesante despre conacul lui Mihail Kogălniceanu, de la Murfatlar, conacul Vasile Alecsandri, de la Mirceşti sau conacul lui Alexandru Marghiloman, de la Hagieşti.

Tot la acest curs redescoperi, prin poveşti şi fotografii, case memoriale sau case care au fost donate de oameni cu funcţii locale pentru a găzdui instituţii de cultură. Casa memorială George Enescu de la Sinaia, casa memorială Mihail Sadoveanu din Iaşi, Casa Universitarilor din Craiova sau Iaşi, precum şi despre Casa Carabatescu din Târgu-Jiu – acum sediul Băncii Naţionale sucursala Gorj sunt doar câteva dintre obiectivele culturale pe care merită să le incluzi pe lista ta cu locuri de vizitat.

Cele două şedinţe ale cursului despre istoria conacelor şi a caselor boiereşti din România vor fi însoţite de poveşti savuroase şi imagini de arhivă sau contemporane. Uite ce vor conține:

1. Conacele României. Conacul lui Mihail Kogălniceanu de la Murfatlar, conacul Vasile Alecsandri de la Mirceşti, conacul lui Alexandru Marghiloman de la Hagieşti, Conacul Octavian Goga, Conacul Evanghelie Zappa, Conacele Orezeanu, Oteteleşanu, Negruzzi, Cantacuzino şi Conacul Golescu.

2. Case boiereşti din România. Casa memorială George Enescu de la Sinaia, casa memorială Mihail Sadoveanu din Iaşi, Casa Universitarilor din Craiova sau Iaşi, Casa Carabatescu din Târgu-Jiu.

Cursul începe din 13 ianuarie, ora 19.00, și are loc la Fundația Calea Victoriei – str. C. A. Rosetti nr. 47, et. 1, București. Te poți înscrie la contact@victoriei.ro, taxa de participare este de 150 de lei.