Bucuresti

CSA Steaua, pe drum spre Liga I

CSA Steaua, pe drum spre Liga I

Detalii stire sportiva

Categorie
Stiri Sport
Modificat
acum 3 luni si 2 saptamani
Vizualizari
120

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire sportiva

Lumea fotbalului așteaptă încă de la startul proiectului CSA Steaua ca formația bucureșteană să ajungă în centrul atenției al primei ligi. Cu mulți suporteri în spate, brandul Steaua este unul dintre cele mai mari din România în materie de sport și nu numai. Așa că nu poate fi de bun augur o astfel de participare la cel mai înalt nivel competițional autohton. Doar că acest drum de parcurs de la ligile de amatori până la cea mai înaltă treaptă competitivă este cu mai multe peripeții decât se putea anticipa. De la promovarea cu greu din faza județeană către cea națională, întârziată un an, până la accederea în liga secundă – penultima treaptă de trecut – la care s-au adăugat noi probleme de ordin juridic.

Altfel spus, CSA Steaua este echipa fără drept de promovare care mai mult a încurcat competiția în Liga 2 din sezonul precedent 2021 – 2022, când s-a calificat în play-off și s-a clasat pe loc de baraj de promovare. Duel pe care nu l-a mai disputat întrucât juridic nu îndeplinește cerințele necesare pentru a fi considerat un club profesionist cu drept de a evolua într-o ligă profesionistă. Dacă privim din perspectiva de pariuri sportive situația celor de la CSA Steaua, echipa bucureșteană este considerată principala favorită la câștigarea seriei în actualul sezon din Liga 2.

Sportiv, CSA Steaua e mare favorită


Sezonul de toamnă din Liga 2 a găsit-o pe CSA Steaua drept lider, iar acest rezultat a părut a fi fără prea mare efort. În ideea în care echipa pregătită de Daniel Oprița și-a permis câțiva pași greșiți în anumite meciuri în care pornea clar cu prima șansă, fără a avea de suferit până acum ca poziție în clasament. CSA Steaua are 33 de puncte după 16 etape, când mai sunt de disputat doar trei etape din sezonul regulat (toate programate în februarie – martie 2023). Primul pas, acela de a se clasa între primele șase echipe – ceea ce înseamnă calificarea în faza de play-off – pare ca și rezolvat. Iar în faza de play-off tot CSA Steaua rămâne principala favorită, având în vedere lejeritatea cu care a reușit să se plaseze prima până acum în clasamentul la zi.

Juridic, accesul interzis


Marea problemă nu este pe plan sportiv, acolo unde CSA Steaua a înregistrat progrese evidente de la an la an, ci pe plan juridic. În ideea în care clubul armatei nu are drept de promovare chiar dacă va reuși să termine pe primul loc competiția în curs. Acest fapt este cauzat din perspectiva apartenenței finanțării clubului din bani publici, în mare parte, ca parte componentă a unei instituții de stat. Ceea ce este complet interzis în fotbalul profesionist de către UEFA, iar forul european guvernează și asupra competiției profesioniste Liga I (actualmente Superliga).

Conform regulamentelor în vigoare, dacă o echipă nu are drept de promovare la startul competiției nu-l poate redobândi nici pe parcurs, iar asta înseamnă că abia din sezonul 2023 – 2024 vor putea fanii steliști să spere că își vor vedea proiectul pe care îl susțin cu patos la cel mai înalt nivel fotbalistic din România. Dacă lupta din teren pare mai ușor de câștigat, cea din birouri este în defavoarea clubului bucureștean momentan.