Bucuresti

Cum alegi culorile în amenajare dacă ai o locuință mică?

Cum alegi culorile în amenajare dacă ai o locuință mică?

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 1 an si 2 luni
Vizualizari
232

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Alegerea culorilor de interior se numără printre primele lucruri asupra cărora trebuie să te decizi atunci când vrei să-ți redecorezi locuința. Dacă este vorba de o locuință mică, redecorarea ar trebui să rezolve și problema spațiului, iar în acest sens și culorile alese pentru interior pot juca un rol important.

Este cunoscut faptul că tonurile deschise dau senzația de spațiu și sunt cele mai potrivite pentru camerele de dimensiuni mici, însă aceasta nu este o regulă bătută în cuie, astfel că ai la îndemână și alte variante pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.

Baia și bucătăria

Vom începe cu aceste două încăperi, pentru că redecorarea lor presupune mai multă muncă. În ambele cazuri, se recomandă placarea pereților cu gresie sau faianță, iar secretul constă în alegerea nuanțelor potrivite. Pentru bucătărie, nuanțele trebuie să fie unele calde, care să stimuleze apetitul; culorile recomandate în cazul unui spațiu mai restrâns sunt roșu, orange sau cărămiziu. În cazul băii, din contră, se recomandă nuanțe mai liniștite, cum ar fi albastru sau verde.

După ce te-ai decis în privința nuanțelor, poți consulta ofertele pentru a găsi modelul de gresie dorit, adeziv la cel mai bun preț, ciment și celelalte materiale necesare.

Livingul

Fiind vorba de camera în care se adună familia și se primesc musafirii, spațiul disponibil din living trebuie exploatat la maximum în cazul unei locuințe mici. Pentru a nu crea oaspeților senzația de înghesuială, este bine să alegi pentru pereți nuanțe de crem, bej sau ivoire. În același timp, pentru a insufla o atmosferă de energie și bună dispoziție, poți folosi în cameră decorațiuni sau piese de mobilier cu nuanțe de roșu și galben.

Camera copiilor

Mulți părinți aleg nuanțele de roz sau bleu pentru dormitorul copiilor, însă dacă ai la dispoziție un spațiu restrâns, aceasta nu este cea mai bună soluție. În primul rând, camera copiilor are nevoie de luminozitate, iar aceasta nu poate fi asigurată cu ajutorul unor ferestre mari, dat fiind dimensiunile reduse ale locuinței.
În acest caz, se folosește mai întâi un strat de var alb, peste care se aplică nuanța aleasă. Aceasta din urmă poate fi un turcoaz, oliv sau un albastru nesaturat, toate fiind culori liniștitoare, care vor căpăta și un plus de luminozitate datorită stratului de var alb aplicat anterior.

Dormitorul


Pentru a crea senzația unui dormitor spațios, nuanțele cele mai potrivite pentru pereți sunt alb, bej sau gri deschis. Acestea au și avantajul de a fi liniștitoare, foarte potrivite unui spațiu destinat odihnei și relaxării.
Dacă, totuși, ți se par culori prea banale, poți încerca o nuanță de vernil, sau albastru deschis.

Holul

Fiind vorba de o locuință de mici dimensiuni, cel mai probabil, holul nu este foarte lung și nici prea înalt, așa că nu există vreo regulă strictă în ceea ce privește culorile pe care să le folosești. Trebuie să ții cont doar ca acestea să fie în armonie cu cele alese pentru camerele între care face legătura, eventual să existe și câteva elemente comune.

Alte lucruri de care să ții cont

  • Dacă există deja mobilier în camerele pe care dorești să le redecorezi, ține cont de nuanțele acestuia atunci când alegi culoarea pereților. În acest caz, te avantajează mobilierul în culori neutre, care se potrivește cu orice culoare ai alege pentru zugrăvit, în timp o mobila în culori aprinse impune o armonizare cu ambientul.
  • Deși nu este obligatoriu să folosești aceleași culori pentru toate camerele, este important să existe o armonie între nuanțele alese. Tonurile puternice trebuie contrabalansate cu nuanțe reci sau neutre, pentru că astfel se creează un echilibru la nivelul întregii locuințe.
  • Înainte de a trece la aplicarea varului sau a vopselei lavabile, testează nuanța aleasă. Acest lucru se face cu ajutorul unui card de culoare, disponibil în magazinele care vând astfel de materiale. Chiar dacă nuanța arată bine la prima vedere, este posibil ca luminozitatea din cameră să schimbe lucrurile. De aceea, trebuie să amplasezi cardul de culoare pe peretele camerei și să urmărești modul în care lumina naturală îl influențează pe parcursul zilei.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/pat-dormitor-scaune-computer-1834327/

Filtre articol

Categorie articol: Amenajari