Bucuresti

Cum alegi un card de memorie bun

Cum alegi un card de memorie bun

Detalii

Categorie
Stiri Tehnologie
Modificat
acum 4 saptamani si 5 zile
Vizualizari
126

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Un card de memorie bun are o capacitate suficient de mare și o viteză de scriere/citire suficient de bună pentru a se potrivi cu specificațiile tehnice ale dispozitivului în care va fi încorporat. De asemenea, este capabil să facă față provocărilor la care va fi supus – de exemplu, salvarea de materiale video de înaltă rezoluție sau fotografierea în rafală de cadre foto în format RAW/JPEG.

Tipuri de carduri

Cel mai răspândit tip de card de memorie este SD (Secure Digital), introdus în 1999 prin efortul conjugat al celor de la SanDisk, Panasonic și Toshiba, ca o îmbunătățire la standardul MMC (MultiMediaCards). Cele trei companii au fondat și SDA (Secure Digital Association), organizație din care fac parte în prezent peste 1000 de companii.

Carduri micro SD au fost lansate pe piață începând cu 2004, numindu-se inițial carduri TF (T-Flash sau Trans Flash) și având capacități cuprinse între 32 și 128 Gb – în prezent, capacitățile de stocare depășesc 1 Tb.

Începând cu ianuarie 2006, au început să fie lansate pe piață cardurile SDHC (Secure Digital High Capacity) si SDIO (Secure Digital Input Output), iar din septembrie 2006 au apărut miniSDHC – pentru a satisface o cerere din ce în ce mai mare de stocare pentru materialele video și fotografiile de înaltă rezoluție.

Cardurile SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) au fost introduse începând cu ianuarie 2009, putând avea capacități de până la 2 Tb. Cardurile SDUC au fost lansate începând cu iunie 2018, promițând capacități de până la 128 Tb și viteze de scriere/citire de peste 1 Gb/s.

Unul dintre cele mai apreciate carduri de către fotografii și cameramanii profesioniști este CF (Compact Flash), pentru capacitatea de stocare foarte mare și viteza de scriere și citire ridicată, perfecte pentru înregistrarea de material video sau foto la rezoluții înalte.

Clase diferite de viteză

Evoluția tehnologiei și apariția de noi formate au determinat creșterea vitezelor de scriere/citire de care cardurile de memorie sunt capabile. Astfel, cardurile SD erau capabile de viteze cuprinse între 2 și 10 Mb/s (clasele 2-10), în timp ce introducerea cardurilor SDXC si SDHC a lansat clasele de viteză UHS (clasele 1-3) – viteze cuprinse între 10 și 30 Mb/s.

Pentru înregistrarea de material video a apărut o altă clasă de viteze (V6 – V90), acestea fiind cuprinse între 6 și 90 Mb/s. Introducerea standardului SD Express o dată cu cardurile SDUC promite viteze superioare cuprinse între 1000 și 4000 Mb/s.

Dispozitive compatibile


Alegerea cardului de memorie perfect va fi dictată, în primul rând, de dispozitivul în care acesta va fi încorporat, deoarece funcționarea fluidă, salvarea și accesarea fișierelor sunt posibile doar dacă acel card are viteza minimă necesară.

Viteza de scriere este relevantă în special în domeniul fotografiei de înaltă definiție, fișierele de tip RAW sau JPEG de dimensiuni mari neputând fi transferate rapid din memoria buffer a camerei pe card decât în condițiile instalării unui card rapid. În ceea ce privește salvarea fișierelor de tip video, pretențiile de viteză – cu excepția filmării în format 4K sau 8K – nu sunt așa de ridicate, fluxul de date fiind mai mic și constant. Numeroase camere foto afișează un mesaj de eroare și nu permit decât cel mult înregistrarea la o rezoluție inferioară, conformă cu viteza de scriere de care este capabil cardul de memorie. Unele camere foto nu permit fotografierea în rafală sau în format RAW dacă viteza de scriere este mică.

Capacitatea de stocare este un alt detaliu important de care trebuie să ținem cont. Filmarea în format 4K/8K sau fotografia în format RAW înseamnă fișiere foarte mari de ordinul sutelor de Mb iar dacă spațiul de stocare este redus, posibilitățile creative vor fi evident limitate. Un detaliu esențial în alegerea unui card ține de compatibilitatea acestuia cu dispozitivul în care va fi încorporat: unele camere sunt compatibile doar cu carduri SD, în timp ce altele sunt compatibile doar cu carduri de memorie CF.

Așadar, înainte de achiziționare, este extrem de important să verificăm care carduri sunt compatibile cu dispozitivul, viteza minimă de scriere/citire și dacă spațiul de stocare este suficient de mare. Un card de memorie bun este un concept în care preferințele personale întâlnesc nevoia de viteză și spațiu de stocare, sub condiționarea prețului.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-zxghd