Bucuresti

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro

Cum au evoluat standardele clădirilor de birouri din București și chiriile în ultimii 10 ani

Detalii stire

Social links
Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 1 an si 3 luni
Vizualizari
2003

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Vă prezentăm o analiză a pieței de birouri din 2019, față în față cu cea din 2009, potrivit studiilor de piață realizate de compania imobiliară ESOP Consulting. În urmă cu 10 ani, se aștepta darea în folosință a unui stoc de aproximativ 390.000 mp, iar în acest an se estimează livrarea a 365.000 mp de spații noi.

„În 2009, layout-ul la nivelul clădirilor de birouri în construcție era diferit, majoritatea proiectelor fiind clădiri individuale, single phase, de talie mică sau mijlocie, în zone centrale sau ultracentrale și existau doar câteva parcuri mari de business în dezvoltare, în mare parte în zone mai îndepărtate de centru, precum Global City în Pipera sau Willbrook Platinum in Băneasa. Acum, majoritatea spațiilor de birouri anunțate în 2019 sunt înproiecte mari, parcuri de business cu mai multe faze de dezvoltare, unele chiar cu un mixt de spații, birouri și retail sau birouri și rezidențial, în zone centrale sau bine poziționate, în jurul stațiilor de metrou”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International

Printre clădirile de birouri aflate în construcție și prevăzute a se livra în acest an se numără The Bridge 2, Business Garden Bucharest 1, 2 și 3, The Light Phase 1, The Mark, Expo Business Park 1, 2 și 3, Equilibrium 1, Oregon Park Building C, Timpuri Noi Square 3.

În 2009, în construcție și prevăzute a se livra în acel an erau proiectele de birouri City Gate, Metropolis Center, Excelsior BC, Matrix BC, Olympia Tower, Global City și Willbrook Platinum, UTI Headquarters și Calea Victoriei 145.

În 2009, se anunța prima clădire verde, în 2019 toate clădirile de birouri de clasă A ce se vor livra au certificate LEED, BREEAM sau WELL.

Proiectul City Gate a fost pionier în piața spațiilor de birouri, fiind primul proiect pre-certificatLEED Gold din România, în 2009 fiind lansat la pre-închiriere.

În acest an, toate aflate în lucru sunt pre-certificate ca și clădiri verzi, în mai multe sisteme internaționale LEED, BREEAM sau WELL și o mare parte dintre cele de clasă B+ au în vedere o astfel de certificare.

Cererea s-a diversificat și a crescut ponderea segmentului de tranzacții mari, corporate

În ceea ce privește tranzacțiile actuale, cererea vine în principal din domeniul IT&C, BPO și outsourcing, în timp ce în 2009 tranzacțiile mari veneau din partea companiilor din domeniul financiar-bancar și din domeniul serviciilor profesionale.

Cea mai mare tranzacție în 2008 a fost închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 12.000 mp, de către ABN Amro Bank, pe locul doi în top situându-seînchirierea unui spațiu de birouri de 7.300 mp, de către IPSOS Interactive, în Sema Park, prin intermediul ESOP și pe locul trei închirierea unui spațiu de birouri cu o suprafață de 3.574 mp de către Ernst&Young. Printre companiile care mai închiriau spații mari la acea dată se mai numără Honeywell, TeamNet, Alvarion, Enel, UPC și Microsoft. La acea dată, Microsoft pre-închiria 2.500 mp, în City Gate.

În 2018, cea mai mare tranzacție a fost realizată de Microsoft, dar cu un spațiu de 10 ori mai mare, compania semnând un contract de pre-închiriere pentru o suprafață de 23.500 mp, în viitoarea clădire Campus 6.2 și o parte din Campus 6.3. Pe locul doi în topul tranzacțiilor din 2008 se află un contract de prelungire semnat de către Nokia, pentru un spațiu de birouri de 16.750 mp și pe locul trei un contractpentru un spațiu de 13.000 mp, semnat de Accenture. Alți mari chiriași din 2018 au fost IBM (9.900 mp), Pwc (8.000 mp), SAP (6.000 mp), Huawei (6.300 mp), Mindspace (5.500 mp), Dell Services (6.600 mp), Schlumberger (4.500 mp), Thales (5.313 mp), Siemens (5.000 mp) și Oracle (5.500 mp).

„Profilul chiriașilor s-a schimbat, atunci în rândul tranzacțiilor corporate de birouri se aflau în top companiile din domeniile financiar-bancar și servicii profesionale, acum predomină domeniul IT&C, BPO și outsourcing. Acest trend credem ca se va menține și în următorii 3-4 ani. Aproape jumătate dintre spațiile de birouri de clasă A și B prevăzute a se livra în 2019 sunt pre-închiriate, iar chiriașii găsesc acum spații de calitate, cu chirii mai avantajoase decât în 2009 și cu posibilități de extindere în fazele ulterioare ale dezvoltării parcurilor de afaceri”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/