Bucuresti

Cum îți poți face un plan alimentar potrivit pentru stilul tău de viață?

Cum îți poți face un plan alimentar potrivit pentru stilul tău de viață?

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 2 saptamani si 6 zile
Vizualizari
81

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Necesarul caloric reprezintă cantitatea de energie pe care corpul tău o necesită zilnic pentru a funcționa corect. Acesta poate fi calculat în funcție de vârstă, greutate, înălțime și nivelul de activitate fizică. Pentru a-ți stabili obiective realiste pentru planul tău alimentar, trebuie să iei în considerare stilul tău de viață și preferințele culinare.

Cum poți afla necesarul caloric și de ce este important?


Un specialist în nutriție sau un medic îți poate calcula cu precizie necesarul caloric. Nivelul de activitate fizică poate crește necesarul caloric, în timp ce stresul sau anumite medicamente pot să-l scadă. Consumul adecvat de calorii este esențial pentru a ne menține sănătatea și energia. După ce ai aflat care este cel optim pentru tine, poți încerca propunerile de meniu în funcție de necesarul tău caloric de la Mets.ro.

Este important să incluzi alimente din toate grupele alimentare, cum ar fi legumele, fructele, proteinele și carbohidrații. Organizarea meselor trebuie să fie adaptată programului zilnic și stilului de viață. Monitorizarea progresului și ajustarea planului alimentar sunt importante pentru a atinge obiectivele dorite. Caloriile din alimente sunt folosite de organism pentru a susține activitățile zilnice, precum și procesele metabolice. Un deficit sau exces de calorii poate avea efecte negative asupra sănătății noastre.

Cum să-ți stabilești obiective realiste pentru planul tău alimentar?


Pentru a-ți stabili obiective realiste pentru planul tău alimentar, este important să începi prin a identifica ce anume dorești să obții prin acesta. Poate fi vorba de pierderea în greutate, creșterea masei musculare sau îmbunătățirea stării de sănătate în general. Este important să îți setezi obiective care sunt atât realiste, cât și realizabile.

Înainte de a-ți stabili un plan alimentar, este important să analizezi stilul tău de viață. Trebuie să iei în considerare programul tău zilnic și activitățile pe care le desfasori pentru a putea stabili un plan alimentar adecvat. Dacă ești sedentar, vei avea nevoie de mai puține calorii decât dacă ești foarte activ fizic. Este important să ai o dietă echilibrată care conține toți nutrienții necesari pentru a susține nivelul de activitate fizică. Dacă ai nevoie de ajutor în stabilirea unui plan alimentar potrivit pentru tine, consulta un specialist în nutriție sau medicul tău de familie.

Cum să-ți organizezi mesele în funcție de stilul tău de viață și programul zilnic?


Pentru a putea face acest lucru, este important să planifici dinainte. Astfel, poți stabili când vei avea timp să pregătești mesele și ce fel de mâncare vei putea consuma la serviciu sau în timpul pauzelor. Poți pregăti mâncarea dinainte și să o depozitezi în pungi sau cutii sigilate, astfel încât să o poți lua cu tine oriunde mergi. Este recomandat să prioritizezi micul dejun, care ar trebui să fie o masă consistentă și echilibrată, oferindu-ți energia necesară pentru întreaga zi. Dacă ești mereu pe fugă, poți opta pentru alternative rapide și sănătoase, cum ar fi fructele, nucile sau semințele.

Ce trebuie să eviți sau să limitezi în dieta ta?


Există unele alimente care ar trebui să fie evitate sau limitate, pentru a menține o dietă sănătoasă și echilibrată. Printre acestea se numără alimentele procesate și bogate în zahăr, care pot crește riscul de obezitate, diabet și alte afecțiuni de sănătate. Grăsimile saturate ar trebui limitate în dietă, deoarece pot crește nivelul colesterolului rău și riscul de aparitie a bolilor de inimă. Băuturile alcoolice ar trebui, de asemenea, limitate în dietă, din cauza conținutului ridicat de calorii și efectelor negative asupra funcției hepatice și a celei cerebrale. Este important să citești etichetele alimentelor și să eviți produsele cu un conținut ridicat de zahăr adăugat, precum sucurile carbogazoase, dulciurile procesate sau cerealele cu adaos de zahăr.

În concluzie, pentru a-ți stabili obiective realiste pentru planul tău alimentar, trebuie să identifici ce anume dorești să obții prin acesta, să analizezi stilul tău de viață și să consulți un specialist în nutriție sau medicul tău de familie. Prin urmarea acestor pași, vei putea crea un plan alimentar adecvat pentru stilul tău de viață și vei fi capabil să îți atingi cu succes obiectivele.

Surse de informare:
1. NHS. “What Should My Daily Intake of Calories Be?” NHS, NHS, 24 Oct. 2019, nhs.uk/common-health-questions/food-and-diet/what-should-my-daily-intake-of-calories-be/. Accessed 15 Mar. 2023;
2. Brazier, Yvette. “Calories: Recommended Intake, Burning Calories, Tips, and Daily Needs.” medicalnewstoday.com, 12 Feb. 2018, Accessed 15 Mar. 2023.


Sursă foto: shutterstock.com