Bucuresti

Cum montezi singur gresia: 6 secrete pentru o lucrare reusita

Cum montezi singur gresia: 6 secrete pentru o lucrare reusita

Detalii articol

Categorie
Articole amenajare si decoratiuni
Modificat
acum 3 saptamani si 22 ore
Vizualizari
376

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Pentru multi dintre noi, montajul placajelor ceramice poate reprezenta o necunoscuta. Totusi, daca nu poti sau nu vrei sa platesti o echipa de meseriasi care sa faca acest lucru pentru tine, poti monta singur gresia daca ai tii cont de sfaturile de mai jos.

Foloseste adezivul potrivit

Adezivul pe care il folosesti pentru montajul placilor de gresie este foarte important pentru rezistenta si durabilitatea lucrarii. De aceea, este necesar sa achizitionezi adezivi pentru piatra naturala, care sa iti garanteze ca prin aplicare placile ceramice nu se vor deplasa si nu se vor sparge cu usurinta. Trebuie sa stii ca adezivul nu trebuie doar pus in mijlocul placii, neglijand colturile. In realitate, secretul rezistentei si al durabilitatii consta in dispunerea adezivului pe intreaga suprafata a placii si nivelarea sa cu ajutorul unei mistrii zimtate. In acest fel se evita zonele care, din lipsa adezivului, s-ar deteriora rapid la cea mai mica presiune locala.

Curata si niveleaza suprafata

Pentru a realiza o lucrare de calitate este nevoie sa lucrezi pe un substrat perfect plan. Din acest motiv trebuie sa verifici foarte bine substratul de imperfectiuni. Fisurile, golurile si denivelarile sau chiar lipsa de planeitate reprezinta defecte structurale pe care trebuie sa le rezolvi inainte de a monta placile ceramice. Decopertarea straturilor vechi de acoperire este obligatorie, la fel ca si aplicarea unei sape autonivelante. Lucrarile efectuate la nivelul substratului iti garanteaza o lucrare corecta, estetica si durabila, fara imperfectiuni sau zone cu denivelari.

Nu uita sa aplici amorsa

Aplicarea unei amorse va avea ca efect fixarea particulelor de praf la nivelul substratului, dar si nivelarea acestuia, astfel incat sa fie reduse imperfectiunile. Amorsa joaca un rol foarte important in contextul aderentei adezivului si implicit a placilor. Prin urmare, nu ezita sa alegi o amorsa de calitate, pe care sa o aplici cu ajutorul unui trafalet.

Traseaza caroiajul de executie

Daca vrei sa te ajuti de cateva limite spatiale, poti incerca sa trasezi un caroiaj care sa iti arate exact structura de executie. Atentie, insa! In acest scop trebuie sa masori foarte bine suprafetele si placile, astfel incat sa nu existe nicio problema la montaj.

Foloseste distantiere

Spre deosebire de piatra naturala, gresia are nevoie de rosturi la montaj. De aceea, intre placile de gresie trebuie puse distantiere, tocmai pentru a lasa spatiu placilor de gresie. Aceste rosturi sunt mai apoi umplute cu un chit special, etapa care este realizata la finalul lucrarii, dupa uscarea adezivului. Distantierele au forma de cruce si pot fi montate fie „in picioare“, fie sub forma de cruce la intersectia placilor. Atentie! Trebuie sa fii atent la modul de dispunere astfel incat acestea sa poata fi scoase ulterior.

Ai grija cum tai gresia


Gresia necesita un dispozitiv special pentru taiere si anume masina de taiat gresie. Dispozitivul nu este complicat, insa foloseste forta bruta pentru taiere. Este important sa inveti sa folosesti un astfel de dispozitiv tocmai pentru a nu sparge placile de gresie de care vei avea nevoie pentru acoperirea suprafetelor. Flexul te poate ajuta si el la taiere, fiind folosit mai ales in cazul taierilor circulare, mai greu de realizat in alte contexte. Este important sa marchezi directia de taiere si forma, pentru a te asigura ca lucrarea este executata in mod corect.

Montajul gresiei in regie proprie se poate face usor daca beneficiezi de materiale de calitate si de dispozitive necesare intregului proces. Trebuie sa fii atent la detaliile de executie, pentru ca dupa ce se usuca adezivul nu mai poti remedia imperfectiunile decat prin spargerea placilor si inlocuire.

Sursa foto: pixabay.com/photos/tiler-floor-tile-grinder-worker-2554768/

Filtre articol

Categorie articol: Mesterul casei