Bucuresti

Cum să ai un ten perfect și după 40 de ani

Cum să ai un ten perfect și după 40 de ani

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 9 luni si 3 saptamani
Vizualizari
480

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Înaintarea în vârstă este un subiect sensibil pentru majoritatea persoanelor de sex feminin, iar prevenirea apariției semnelor de îmbătrânire reprezintă o preocupare constantă a acestei părți a populației. Tenul este cea mai expusă și, în același timp, cea mai vizibilă parte a corpului, motiv pentru care aspectul său ocupă un loc central în viața femeii. Haideți să aflăm, în continuare, ce presupune mai exact îmbătrânirea pielii dar și care sunt secretele unui ten perfect chiar și în a patra decadă a vieții.

Îmbătrânirea pielii

Procesul de îmbătrânire face parte din natura umană și afectează în măsuri diferite toate celulele și țesuturile corpului nostru. Îmbătrânirea pielii reprezintă un proces biologic complex, influențat de factori endogeni (genetica, metabolismul celular, procesele hormonale și metabolice) și exogeni (expunerea la soare, poluarea, radiațiile ionizante, chimicalele, toxinele). Acțiunea cumulativă a acestor factori conduce la modificări structurale și fiziologice la nivelul pielii ce au ca rezultat pierderea elasticității și apariția ridurilor. Prevenirea și corectarea îmbătrânirii pielii Strategiile antiaging încearcă să rectifice semnele dermice și epidermice ale îmbătrânirii cauzate de timp și de expunerea la soare și pot fi cosmetice, chirurgicale sau igieno-dietetice.

Îngrijirea tenului

Funcționarea corespunzătoare a barierei cutanate este importantă pentru a conferi protecție împotriva deshidratării, penetrării microorganismelor, alergenilor, iritanților, speciilor reactive de oxigen și a radiațiilor. O îngrijire corectă, adaptată tipului de ten, poate crește gradul de regenerare a pielii, contribuind la menținerea elasticității și a aspectului neted prin prevenirea degradării colagenului. De asemenea, pentru prevenirea inflamației, pot fi aplicate diferite produse cu antioxidanți (vitamine, polifenoli, flavonoide).

Fotoprotecția

Expunerea cronică la soare poate avea drept consecințe îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și a pigmentărilor, acestea fiind cele mai frecvente manifestări clinice ale fotoîmbătrânirii. Radiațiile ultraviolete favorizează formarea de specii reactive de oxigen care cresc stresul oxidativ la nivel celular și afectează moleculele de ADN.

Pentru a preveni acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete se recomandă:

  • evitarea, pe cât posibil, a expunerii la soare;
  • folosirea corectă a produselor fotoprotectoare;
  • creșterea aportului de antioxidanți prin aplicarea unor produse cosmetice specifice dar și prin creșterea consumului de alimente bogate în antioxidanți naturali.

Procedurile invazive

Scopul principal al tehnicilor de reîntinerire este reprezentat de obținerea unui mediu favorabil sintezei de colagen, elastină și acid hialuronic dar și de creșterea gradului de hidratare și a activității celulare. Efectul dorit poate fi obținut prin microinjectarea, în dermul superficial, a unor produse biocompatibile care conțin acid hialuronic, vitamine, minerale, hormoni, aminoacizi, etc.

O altă variantă este reprezentată de injectarea plasmei îmbogățite cu trombocite, produs obținut de la același pacient căruia îi este destinată procedura. Efectele procedurii constau în stimularea activării fibroblaștilor și creșterea consecutivă a sintezei de colagen. Injectarea toxinei botulinice nu are efect asupra texturii pielii și nu poate stopa procesul de îmbătrânire, însă, este utilă în managementul ridurilor și a liniilor fine de expresie.

În concluzie, o rutină corespunzătoare de îngrijire a tenului combinată cu o fotoprotecție adecvată constituie măsuri primordiale în prevenirea îmbătrânirii premature a feței. În cazul în care semnele îmbătrânirii s-au instalat deja, apelează la medicul dermatolog care îți va recomanda cea mai potrivită procedură.

Surse informative: Ganceviciene, Ruta, et al. “Skin Anti-Aging Strategies.” Dermato-Endocrinology, vol. 4, no. 3, 2012, pp. 308–319., doi:10.4161/derm.22804.

Sursa foto: pexels.com/photo/woman-in-black-shirt-wearing-white-knit-cap-4612150/