Bucuresti

Cum să îți alegi uniformele medicale

Cum să îți alegi uniformele medicale

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 3 zile
Apartine de
Perspektive Vision
Vizualizari
170

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

A lucra într-un spital sau oricare altă unitate sanitară presupune, printre altele, și purtarea unei uniforme medicale. Acestea au un dublu scop, de a preveni contaminarea cadrului medical cu bacterii, germeni, viruși și chiar fluide venite dinspre pacient, dar îl ajută în același timp să fie mai ușor de identificat.

De regulă, o tură – după cum se spune în limbaj medical are 12 sau chiar 24 de ore, iar uniforma medicală se dovedește a fi piesa vestimentară ideală în acest caz. Atunci când la confecționarea ei s-au folosit materialele potrivite, și este aleasă și în mod corect – după cum îți vom detalia în rândurile următoare, contribuie la absorbția mai bună a umezelii, pielea poate respira și nici nu îți provoacă vreun disconfort sau o iritație. Un costum medical dama, Laura Olteanu, bluza-pantalon-bandana, bleu cu alb reprezintă mereu o alegere potrivită, deoarece în afară de cele descrise mai sus, îți oferă și un look profesionist, plin de stil și eleganță. Cine a spus că uniformele medicale trebuie să fie monotone și lipsite de orice simț estetic?
Ține cont de mărime și dimensiunile tale

Atunci când îți alegi uniforma medicală, indiferent dacă este vorba de cea pentru medici, asistenți sau oricare altă funcție pe care ești încadrat, alegerea ta trebuie să țină cont de mărimea și dimensiunile tale. În mod ideal, uniforma nu trebuie să fie prea mulată pe corp, dar nici cu vreo două – trei numere prea mari. În cazul ambelor variante, nu vei putea să îți exerciți atribuțiile așa cum trebuie.

Modelele unisex ar putea fi o alegere bună

În mod normal, există unele diferențe între uniformele medicale pentru barbați și femei. Cele pentru reprezentantele sexului frumos sunt ușor cambrate în zona taliei, în timp ce la barbați avem de a face cu un croi, simplu. Eventual, poți opta pentru modelele unisex, dacă te simți mai bine în acest model.

Bluză și pantaloni, uniforma clasică

O uniform obișnuită în lumea medicală este alcătuită din bluză și pantaloni. Lungimea bluzei trebuie să fie cât să cuprindă bine spatele și să treacă de zona șoldurilor, fiind prevăzută și cu unele fante în lateral. În cazul pantalonilor, aceștia trebuie să urmeze forma corpului, și nu se recomandă să fie unii strânși pe picior, prea largi sau prea lungi, și în niciun caz scurți. Eventual ar putea fi prevăzuți cu elastic sau cu un cordon în talie, pentru a-ți fi și comozi, și a avea și mai multă mobilitate.

Care material este cel mai bun

În alegerea uniformei tale trebuie să ții cont și de materialul din care aceasta este confecționată. Recomandările specialiștilor susțin că alegeri foarte bune în acest caz sunt cele din bumbac 100%, sau un amestec dintre bumbav și poliester, poplin și tercot. Sunt genul de țesături rezistente, în care corpul se simte în largul lui, dar îți oferă în același protecția despre care aminteam ceva mai sus. Dacă ar fi să alegem materialul ideal, tercotul ar fi acesta, deoarece este acel gen de material care combină în mod perfect punctele forte ale bumbacului și poliesterului. De asemenea, și poplinul este un material considerat a fi perfect când vine vorba despre confecționarea uniformelor medicale.

Nu uita de buzunare

O uniformă medicală nu este completă dacă nu este prevăzută cu suficiente buzunare unde poți strecura obiectele care îți sunt necesare aproape permanent. Bluzele trebuie prevăzute cu buzunare în zona pieptului și a abdomenului, și pantalonii au și ei nevoie de astfel de accesorii. Gândește-te că aici vei putea depozita pixurile, telefonul mobil, cheile, cartelele de acces pe secție și multe altele, așa că nu poți să uiți de ele.

Ușor de îmbrăcat și lejeritate în mișcări

Alegerea uniformei medicale trebuie să țină cont și de faptul că exerciți o profesie în care ai nevoie să te schimbi ușor de haine și să ai parte de lejeritate în mișcări. Prin urmare, bluzele cu decolteul în formă de litera V sunt considerate cele ideale, deoarece permit îmbrăcarea lor rapidă. De preferat, în cazul pantalonilor, să se opteze pentru cei fără nasturi, prevăzuți cu un cordon, șnur sau elastic în zona taliei, din aceleași considerente, dar și pentru că îți lasă o bună libertate de mișcare. În niciun caz nu opta pentru o uniformă care îți limitează mișcările sau mobilitatea, pentru că nu este cea potrivită în acest caz.

Culoarea

Dacă în urmă cu ani în urmă albul era culoarea pe care o întâlneai cel mai des atunci când venea vorba despre uniformele medicale, în prezent lucrurile nu mai sunt chiar atât de… monotone. Există mai multă libertate din acest punct de vedere, mai multă culoare, dacă ne permiți această exprimare. Asta nu înseamnă că vei putea opta pentru orice culoare, ci trebuie să ții cont de codul vestimentar impus de unitatea sanitară unde lucrezi.

Evident, dacă acesta este prezent, te vei conforma lui. În cazul în care nu există astfel de restricții, poți opta pentru una dintre culorile alb, bleumarin, verde, lila, grena. Vei ține cont și de culorile care te avantajează, pentru că îți dorești în același timp să ai un look corect, chiar dacă ești la muncă. De asemenea, vei ține cont și de dimensiunile tale, de conformația corporală. Uniformele albe nu te avantajează dacă ai parte de ceva kilograme în plus, așa că poți opta pentru cele în culori mai închise. În cazul în care ești o persoană normoponderală sau chiar slăbuță, uniformele medicale în nuanțe mai închise la culoare te fac să pari mult mai slab.