Bucuresti

Cum să scapi de balonare?

Cum să scapi de balonare?

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 8 luni si 6 zile
Vizualizari
221

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Balonarea sau meteorismul este o condiţie în care abdomenul superior se simte plin şi întărit şi arată destins sau umflat. Este normal pentru orice persoană să aibă gaze intestinale. Toți oamenii produc câțiva litri de gaze în fiecare zi în urma proceselor de digestie. Parțial, aceste gaze sunt reabsorbite în circuitul sangvin și eliminate prin respirație iar ce rămâne sunt eliminate direct din intestin. Gazele mai reprezintă rezultatul muncii florei intestinale. Formarea unei cantităţi excesive de gaze, conduce la creşterea în dimensiuni a abdomenului, crearea unei senzații de disconfort și crampe. Acest fenomen se numește balonare și apare în anumite circumstanțe.

Balonare cauze


În majoritatea situațiilor, balonarea apare imediat după masă, alimentația reprezentând cauza principală. Alimente cu conţinut ridicat de sare sau zahăr. alimente grase, mesele rapide, toate pot conduce la balonare excesivă. De asemenea, anumite legume, fructe sau îndulcitori pot produce gaze în exces. Drept exemplu ne pot servi: anumite legume (lintea, fasolea, brocoli, varza de Bruxelles, conopida, varza simplă, ardeiul gras, ceapa), băuturi carbogazoase, ouă, lactate, grăsimi, alimentele prăjite în mult ulei, precum produsele de fast-food. O cantitate prea mare de fibre în alimentație, mai ales dacă a existat o creștere bruscă, este o altă posibilă cauză a balonării.

Există, însă, situații în care balonarea poate să semnaleze unele probleme de sănătate, spre exemplu:

  • Schimbări hormonale. În timpul menstruaţiei, din cauza activității hormonale și a retenției de apă, multe femeile se pot simți balonate.
  • Probleme digestive. O parte din gazul aflat în sistemul digestiv provine din aerul înghițit, în timp ce restul este produs de bacteriile din intestine, care contribuie la digestia alimentelor. Dacă există probleme în funcționarea tractului gastrointestinal sau dezechilibre în microbiomul intestinal, se acumulează gaze, provocând balonare și disconfort. Intoleranțele alimentare (la lactoză sau fructoză), constipația, sindromul intestinului iritabil şi boala pot fi de vină în aceste cazuri.
  • Stresul. Există o legătură strânsă între creier și sistemul gastrointestinal, astfel că stresul afectează sănătatea digestivă, putând crea senzația de balonare.
  • Uneori, balonarea pe o perioadă lungă poate fi semnul unei probleme medicale, ca de exemplu endometrioză, cancer ovarian, o infecție sau boli hepatice.

Tratamente balonare


Pentru a scăpa de balonare rapid, ar trebui să utilizați medicamente care se concentrează în mod special pe îmbunătățirea procesului digestiv. Astfel de medicamente conțin enzime de care organismul are nevoie atunci când ale sale nu sunt suficiente după aportul excesiv de alimente.

Cele mai favorabile prețuri pentru preparatele enzimatice pot fi găsite pe site Liki24.ro, unde sunt selectate cele mai eficiente și populare preparate. Aceste includ Triferment, Espumisan, Kreon, Mezym. Ingredientul activ de bază al acestora este pancreatina. Medicația data poate fi utilizată și în anumite afecțiuni digestive. Aceste medicamente pentru balonare și gaze sunt disponibile fără prescripție medicală, dar ar trebui să consultați un medic înainte de a le utiliza, deoarece aceste medicamente au o serie de contraindicații, cum ar fi pancreatita acută, exacerbarea pancreatitei cronice, sau alăptarea.

Concluzia


Balonarea este un disconfort digestiv comun, ce poate fi cauzat de stil de viață, nutriție sau unele afecțiuni. În multe cazuri poate fi ameliorată prin mișcare regulată și printr-o grijă mai mare la alimentație. Dacă ai o sensibilitate la anumite alimente, eliminarea sau evitarea lor te poate ajuta să te simți mai bine. Totuși, în cazul în care te confrunți foarte des cu balonare și aceasta este foarte inconfortabilă, mergi la medic pentru a descoperi cauza principală și a o trata.