Bucuresti

Cuvintele folosite ”vorbesc” despre ce fel de oameni suntem

Detalii

Categorie
Stil de viata
Modificat
acum 2 ani si 2 luni
Vizualizari
912

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Putem să stabilim 3 feluri de interacțiuni importante și modul corect de folosire a cuvintelor, precum și efectul lor asupra celor din jurul nostru, astfel...

1. Dacă ne gândim la raportul părinte-copil și la felul în care proiectăm și trasăm viitorul copiilor noștri, prin cuvintele cu care ne adresăm lor, nu exagerăm deloc. Imaginați-vă câtă încredere și ce statornicie au cuvintele asupra lor, cuvintele pe care noi le rostim, ele formând universal și stâlpii realității celor mici. Atunci când copilul suferă un eșec sau nu izbândește ceva, una este să-i adresăm cuvinte ca…”nu deznădăjdui, caută să te pregătești mai bine, să dezvolți abilitățile ce te pot ajuta să izbândești. Chiar dacă acum nu ai reușit, eu sunt bucuros pentru munca și aspirația ta, te incurajez și am mare încredere în progresul pe care-l vei face prin muncă și perseverență viitoare. Tot ce-și propui să faci, prin muncă și credință vei dobândi, iar eu, mereu îți voi fi alături, ca sprijin, încredere și dragoste ce-ți port. EU AM ÎNCREDERE ÎN TINE!”și alta este să spunem:
”nu ești în stare de nimic, nu reușești nimic pentru că nu esti bun de nimic. Nu știu ce o să te faci în viață?! Vai de capul tău!”
Două atitudini diferite, poate puțin duse în extremă spre a vedea și înțelege clar diferența și a înțelege că, prin cuvinte, noi aducem mari șanse de împlinire și realizare în viețile copiilor.
Se spune despre mama că rugăciunea ei este auzită de Dumnezeu, iar cuvintele de ocară aduse copiilor ei, pot fi adevărate blesteme asupra lor. Nimic nu se compară cu puterea și gândul mamei către pruncul său, astfel, mamelor, mereu să fiți atente la cum alegeți gândul și cuvântul către propriul copil, indiferent de situația care o trăiți. Iubirea este întotdeauna atotcuprinzătoare!

2. Raportarea șefului la subalternii săi, de este făcută cu răutate, cu lipsă de respect, prin aroganță și superioritate, poate aduce mari turbulențe în sufletele, fiziologia și performanța celor din subordine. Stresul din câmpul muncii, stresul fața de șef poate îmbolnăvi nu numai pe cei sensibili din fire. De exemplu, pot apărea atacuri de panică, depresie, lipsa încrederii personale, variații de tensiune, tulburări cardiace, cardio-vasculare, ulcere, gastrită, tulburări ale florei intestinale ce aduc disfuncții tubului digestiv. În timp, toate acestea pot măcina starea de sănătate și perfomanțele individuale vor fi în scădere. Nu acceptați astfel de oameni în jur, fie ei chiar și superiori în câmpul profesional. Aveți curajul să opriți cele și cei ce vă fac rău, în a face parte din viața voastră. În situațiile acestea este nevoie de schimbare, în dorința de a putea fi sănătos, în a munci cu tihnă și a avea bucuria rezultatelor și a oamenilor bine încredințați și manifestați alături.

3. Raportul dintre soți, acolo unde de multe ori se instalează o stare competitivă este extrem de nociv. Un mediu toxic de relaționare apare în situația în care cuvintele cu vibrație joasă (adică criticile, nemulțumirile, ocara sau înjurăturile) își fac loc în cuibul unei familii. Se creează un mediu distrugător, iar instalarea stării de nefericire, nemulțumire atrage așa cum este și firesc de înțeles, apariția bolilor și suferințelor fizice. Iubirea fața de aproapele este marea provocare, mereu să ne amintim de aceastea, iar felul în care ne purtăm cu soțul sau soția noastră, se spune că este felul cel mai apropiat în care ne purtăm sau raportăm la Dumnezeu. Ce spuneți, câtă greutate, nu-i așa? Da, mare atenție la cel/cea de lângă noi, este venit să ne fie chiar unul dintre cei mai buni profesori ai vieții, iar respectul și felul în care ne arătăm dragostea poate fi o binecuvântare, sau nu…

4. Poziția omului ce are o „reactie”, ca si atitudine, care nu actioneaza in urma unui gand, ci reactioneaza la el, este specifică omului ce vrea cu orice pret sa-l convinga pe cel de langa, de intelegerea lui, ori de vreo convingere personala, pur si simplu! Omul ce simte nevoia de validare, în permanență, omul mândru șu o personalitate și un ego profund.
Ori de cate ori te simti hotarat sa dai explicatii si sa convingi pe cineva despre ceva, o realitate – in perceptie proprie, de fiecare data, in fapt, nu faci altceva decat sa aperi aceasta convingere, sa vrei sa o impui, sau sa te impui cu ea in realitatea celuilalt. Un egoism profund și o poziție egocentrică ne poate duce în astfel de situatii, este evident! Nevoia noastra de recunoastere, ce altceva?! Ceva de care tu esti deja convins – prin intreaga simtire –, nu simti nevoia sa faci efortul in a sublinia, convinge, ori transmite mai departe. Emani acele convingeri, le trăiești și nu mai este trebuinta de altceva. De esti intrebat, mereu cu bucurie, naturalete si firesc dai toate informatiile! De nu, in nici un caz nu iti doresti sa impui ceva, poate si fara sa fii intrebat! Doar sa trasezi niste proiectii personale si in viziunea celuilalt, intr-o realitate diferita de a ta, este o pierdere de stare si mereu de energie, iar de aici pot naste si conflictele.

Pentru a fi fericiţi trebuie să ne acceptăm felul de a fi, nu să încercăm să-l ascundem. Trebuie să devenim versiuni perfecţioniste ale persoanei care suntem deja, nu ale cuiva care nu putem fi niciodată, iar a ne raporta la altii sau dupa altii, acesta aduce de cele mai multe ori suferinta. Suntem unici, evenimentele vietii noastre se deruleaza nu intamplator, iar existenta noastra este desavarsita tocmai prin unicitatea si firescul personal, asumat constient, zi de zi, de fiecare dintre noi…

Alegeți-vă cu atenție cuvintele și mereu să vă gândiți că acestea izvorăsc din gânduri, iar… ”pentru a ne face ordine în viața, mai întâi avem trebuință să ne facem ordine în minte.”
Și, mai mult decât atât, mereu să vă amintiți că felul în care vorbiți celor din jurul, atitudinea voastră, vorbește despre felul vostru de a fi, despre calitatea umană dobândită și perfecționată mereu, în timp.

Rămânem aproape cu bine, bucurie și sănătate! Doamne ajută!

Dr. Lavinia Bratu