Bucuresti

De ce apar furnicaturi si amorteli in maini

De ce apar furnicaturi si amorteli in maini

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 4 saptamani si 2 zile
Apartine de
Plum Media
Vizualizari
93

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Ce este o neuropatie de compresiune nervoasa?

Sindromul de compresie nervoasa, denumit si neuropatie de compresie, este o conditie medicala care se remarca prin simptome specifice, in special cu furnicaturi si amorteli, acestea aparand din cauza unei presiuni exercitate asupra unui nerv. Alte simptome ale neuropatiei de compresie includ durerea si slabiciunea musculara, cu toate acestea, primul semn ca un nerv nu functioneaza normal este aparitia de furnicaturi si amorteli in zona inervata de nervul afectat.

Ce neuropatii pot aparea la membrul superior?

Exista mai multe tipuri de sindroame de compresie nervoasa. Fiecare afecteaza un nerv periferic diferit, cei mai des intalniti nervi fiind nervul median, radial si ulnar. Practic, oricare dintre acesti nervi pot fi prinsi intr-o stramtoare anatomica sau un blocaj.

Sindromul de tunel carpian

Este cel mai frecvent tip de sindrom de compresie nervoasa si apare atunci cand nervul median este comprimat la incheietura mainii. Nervul median se extinde de la bratul superior pana la degetul mare. In zona incheieturii mainii, acesta trece printr-o structura numita tunel carpian. Excesul de presiune pe incheietura mainii poate provoca inflamatii, ceea ce poate duce la aparitia sindromului de tunel carpian. In cazul in care nervul median este afectat, pacientul simte furnicaturi in degetele 1, 2, 3 si ½ din 4.

Sindromul de tunel cubital

Cunoscut, de asemenea, sub numele de neuropatie ulnara, sindromul de tunel cubital este al doilea cel mai des intalnit tip de sindrom de compresie nervoasa si apare atunci cand nervul ulnar este comprimat in zona cotului. Nervul ulnar este responsabil pentru simptomele neplacute de care are parte pacientul afectat de acest sindrom, cel mai des simptom fiind senzatia de furnicaturi in degetul 5 si ½ din 4. Nervul ulnar insa poate fi comprimat si in alta parte, mai exact in canalul Guyon, aici fiind vorba de sindromul de canal Guyon.

Ce se intampla, mai exact, atunci cand un nerv este sub presiune? De ce apar, de fapt, furnicaturi in degete?

Atunci cand un nerv este comprimat, are loc o colabare a vaselor de sange (vasa nervorum) ce hranesc nervul, adica o ischemie a filetelor nervoase. Ischemia nervului prin presiune fizica poate fi provocata de orice compresiune asupra unui nerv, ducand la blocarea transportului axonal. La sindromul de compresie nervoasa, la inceput apare o latenta marita in conducerea impulsului electric, iar in cazul in care afectiunea nu este tratata, compresiunea poate creste intr-atat incat sa cauzeze blocaje complete si chiar degradarea axonului nervului (axonopatie, conditie ce se refera la demielinizarea fascicolului nervos).

Cu alte cuvinte, atunci cand asupra unui nerv se exercita o presiune externa, functia acestuia este incetinita, clinic manifestandu-se prin simptome precum furnicaturi, amorteli, durere si slabiciune musculara. Atunci cand nervul este comprimat sever, functia acestuia poate fi afectata definitiv prin necroza fasciculelor nervoase.

Tratamentul sindromului de compresie nervoasă


Compresiunea nervoasa poate fi tratata eficient doar prin indepartarea cauzei compresive, adica prin decompresie chirurgicala. Este indicat ca inca de la aparitia primelor simptome de compresiune nervoasa periferica sa se ceara ajutorul unui medic specializat in chirurgia mainii. Acesta va stabili diagnosticul pe baza examenului clinic, care poate include testul Phalen, testul Durkan si testul Froment, precum si a unor teste paraclinice (electrodiagnostic). Ulterior, medicul va recomanda tratamentul adecvat, va executa interventia chirurgicala, va coordona tratamentele adjuvante si va urmari recuperarea postoperatorie a pacientului.

Filtre

Tip: Afectiuni