Bucuresti

Despre chinul diabeticilor si cum isi pot monitoriza singuri starea de sanatate

Despre chinul diabeticilor si cum isi pot monitoriza singuri starea de sanatate

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 3 luni si 3 saptamani
Vizualizari
808

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Aproximativ 1,7 milioane de romani sufera de diabet. Studiile arata ca alte 3 milioane de oameni ajung sa dezvolte aceasta boala. Practic in ultimii 30 de ani numarul acestor pacienti s-a dublat. O boala care aduce cu sine nevoia de schimbare – cel putin privind alimentatia pe termen lung – precum si grija constanta de a urmari valorile glicemiei.

O intelegere a acestei boli impune o nevoie de explicatie. Concret, este vorba despre celulele beta din pancreas responsabile cu secretia de hormon numit insulina. Cand aceasta nu se mai produce, boala este deja instalata. Dar la fel de bine se considera un pacient bolnav de diabet si in faza incipienta, cand insulina se produce, insa tesuturile organismului raspund prea slab la actiunea hormonului eliberat de pancreas.

Dupa ce tesuturile manifesta rezistenta la insulina, intervine asadar o nevoie de schimbare pentru a tine sub control aceasta boala.

Monitorizare atenta
Pentru cei care nu stiu, o valoare a glicemiei de peste 200 mg/dl inseamna o alarma, intervin stari de genul gura uscata, de asemenea, pacientul resimte greutate in a vorbi, avand o sete exagerata. Peste aceasta valoare intervine si starea de greata, oboseala accentuata. Asadar, pentru a se evita complicatiile, pacientul trebuie sa isi urmareasca atent glicemia. Din fericire, la ora actuala acest lucru se poate realiza foarte usor, cu ajutorul unui glucometru, un mic aparat ce poate testa instant valoarea glicemiei.

Pentru un rezultat corect este necesara o manevrare corecta a dispozitivului. Acest lucru implica o mica intepatura, realizata in pulpa degetului. Extra sfat, de preferat sa intepati zona degetului usor pe laterala, pentru a nu resimti disconfort la orice activitate desfasurata ulterior. Picatura de sange din deget se va absorbi usor pe bada de test si atasata glucometrului, care in termen de 30 de secunde afiseaza valoarea glicemiei.

Cand se impune testarea glicemiei
Pacientul va necesita un aparat de genul glucometrului pentru ca ofera eficienta si rapiditate in a depista valoarea ingrijoratoare a glicemiei – fata de timpul necesar pentru a afla acest lucru prin analiza de sange, la un laborator.

Pentru diabetici, se recomanda testarea glicemiei mai frecvent in conditii diverse:
 • Cand exista deja o dependenta de insulina;
 • Cand pacienta cu diabet este insarcinata;
 • Cand glicemia este foarte fluctuanta;
 • Cand glicemia este la valori mici, insa nu sunt simptome vizibile.

Cat de sigure sunt aceste aparate? Cata incredere acorda pacientii acestor dispozitive?


Aici depinde si de tipul de aparat, precizia sa si producatorului. Insa marja de eroare este destul de mica. Totusi, o eroare la testare se poate pune pe seama unor factori diversi:

 • Banda de test este expirata;
 • Intepatura nu a fost realizata bine, ci mai mult superficial, ceea ce va face ca picatura de sange sa fie una prea mica pentru a fi testate;
 • Glucometrul nu a fost calibrat pentru un alt set de test;
 • Glucometrul este murdar.

In prezent, un astfel de aparat poate fi oferit de la centrul de diabet, pentru cei care sunt sub tratament cu insulina. In astfel de cazuri situatia o impune cu strictete. Pentru toti ceilalti care doresc sa urmareasca valorile glicemiei, isi pot achizitiona un glucometru pe cont propriu. Preturile nu sunt atat de mari incat sa nu existe posibilitatea de achizitie. In plus, acolo unde sanatatea este prioritatea, nu se va contoriza acest lucru ca pe o povara, o investitie de refuzat.

Variantele de achizitie a glucometrelor sunt multiple. Piata este ofertanta, atat la preturi, cat si la tipul de aparat. Unele sunt moderne, cu o tehnologie mai avansata, ce permite si o stocare a datelor, uneori oferind un astfel de raport chiar pe telefonul mobil. Unele au afisaj mai mare, ce favorizeaza citirea mai ales pentru clasa de pacienti cu probleme de vedere, altele au functionare cu banda de test sau nu. Varietatea acestora va determina pacientul sa aleaga in functie de ce gaseste a fi mai comod la utilizare. In orice caz, o recomandare este chiar tehnicomed.ro.

Un control atent la nivelul de glicemie poate face diferenta la starea de bine a pacientului. Monitorizarea poate aduce calitate vietii si poate tine in frau simptomele si influenta unei boli neplacute. Asadar, glucometrul este printre cele mai utile dispozitive recomandate pentru aceasta clasa de pacienti.

Autor

 • 0Partener de afaceri

 • eAdvertising este o agenție de marketing online cu focus pe SEO, care dezvoltă campanii la scara largă cu un scop clar: să genereze rezultate de top business-urilor din online, în primele poziții din Google.
 • 0743243306