Bucuresti

Doamne...ce macel!

Doamne...ce macel!

Detalii spectacol

Telefon
0727703703
Categorie
Spectacole
Modificat
acum 2 ani si 9 luni
Apartine de
Teatrul Elisabeta
Vizualizari
672

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 5 aprilie 201516:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare spectacol

Doamne... ce macel! de Yasmina Reza duminica, 5 aprilie, ora 16:00 - Teatrul Elisabeta -

Yasmina Reza s-a nascut la 1 Mai 1959 la Paris. Ambii parinti sunt evrei, familia tatalui are radacini in Iran, a mamei in Ungaria.
Si-a inceput cariera ca actrita, a regizat, a scris romane si scenarii, dar a devenit cunoscuta in lumea intreaga ca dramaturg: Conversatie dupa o inmormantare (1987), Trecand prin iarna (1990), Arta (1994), Omul intamplarii (1995), Trei versiuni ale vietii (2000), O piesa spaniola (2004), Doamne... ce macel! (2006)
Piesele sale sunt traduse in peste cincizeci de limbi si montate pe scenele celor mai importante teatre din lume: Royal Shakespeare Company, Teatrul Almeida sau Teatrul National din Londra, Berliner Ensemble si Schaubühne Berlin, Burgtheater Vienna, Teatrul Regal din Stockholm si in teatre renumite din Moscova si de pe Broadway.
A obtinut cele mai prestigioase premii pentru dramaturgie: 3 premii Molière in Franta, Premiul Laurence Olivier in Marea Britanie si Premiul Tony in SUA, iar in 2005 a primit in Germania premiul “Die Welt“ pentru intreaga sa opera.
Textul a constituit scenariul filmului CARNAGE prezentat in 2011 la Festivalul de Film de la Venetia, film regizat de Roman Polanski si avandu-i pe afis pe Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly, Christoph Waltz.
“Yasmina Reza nu e inca istorie. Poate va fi... poate nu. Dar ceea scrie, ceea ce ”povesteste”... (mai ales in ARTA si in... MACELUL, pe care vi-l prezentam), e lumea noastra... a europenilor unificati sau nu... a celor infricosati nu de bombe, ci de cursul de la bursa... si de silinta de-a fi ”politic corecti”... macar in vorbe... pentru ca in fapte... ne conducem, de obicei, dupa alte criterii. E lumea noastra, de toate zilele, a traitorilor secolului XXI... ce ne pretindem liberi si sinceri dar – de fapt- ...adeseori... ne e frica sa ne eliberam de tot ce-am mostenit, de voie sau de nevoie, de obiceiurile si vorbele care ne dau impresia de onorabilitate, ne ”securizeaza” de... noi insine.

Reza face din obisnuitul oricarei zile un mic... hai sa-i spunem... ”eveniment”. Pentru ca o vorba, un gest, o aparent mica clipa de enervare, o semi-jignire pot provoca mini-taifunuri, (scuzati pluralul cam... fortat), nu intr-un pahar cu apa... ci in orice incapere de burghez pasnic... care... numai la asta nu se astepta. Numai asta nu-si dorea. Vantul sufla cu zambet... dar sufla... Nu sparge geamuri... nici suflete dar descopere ceva... comun multora dintre noi.”

Filtre spectacol

Perioada: Astazi, Saptamana curenta, Luna curenta