Bucuresti

Dupa repetitie de Ingmar Bergman - recenzie spectacol

Dupa repetitie de Ingmar Bergman - recenzie spectacol

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 2 ani si 7 luni
Vizualizari
300

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

La sfarsitul lunii Octombrie 2019 în sala Iosif Naghiu a Muzeului Literaturii Române a fost jucată piesa După repetiție, o seară a efemeridelor deoarece spectacolul a trăit pe scenă doar o… seară, dar în mintea și în sufletul publicului a rămas o viață.

Conform principiului lui Ingmar Bergman, textul, actorii și publicul alcătuiesc o reprezentație teatrală. Aceste elemente de bază bergmaniene au fost coordonate și sistematizate cu talent și sensibilitate de regizorul Ion Cârmăzan care a indus moralitate, sinceritate și credință, principii de bază prin care actorii Alina Ilea, Florin Ruicu și Eliza Pîrvan pledează pentru simplitate și claritatea vieții în universul existențial și avangardist al lui Bergman. Dramaturgul consideră că arta, teatrul și locul actorului pe scenă este viața. Restul este iluzie.

Conformându-se acestui spirit creator, regizorul a realizat prin interpretarea actorilor și scenografie un spectacol memorabil. Decorul interior clasic de livingroom este napădit de resturi și ghemotoace de hârtii scrise care reprezintă ideile personajelor… aruncate la gunoi.

Actrița Eliza Pârvan interpretează rolul absolventei de liceu care se întâlnește cu mama sa (actrița Alina Ilea) după mulți ani, în apartamentul fostului amant al mamei, rol interpretat de actorul Florin Ruicu. Un „amor a trois” doar spiritual cu aluzii concrete ale celor două femei, dar fără finalizare.

Fiica este tentată de o relație amoroasă pe care o exprimă doar verbal. Pe de altă parte mama cochetează cu gândul reluării vechii relații dar este descurajată de reacția fostului iubit, care acceptă idea doar spiritual, fără concretizare.

Actorii induc cu talent spectatorilor moralitate, sinceritate și credință – principiile de bază ale universului existențial și avangardist al lui Ingmar Bergman.

Articol de: Dr. Nicolae Modreanu, realizator tv