Bucuresti

Economia inegalitatilor, semnat de celebrul economist Thomas Piketty

Detalii articol

Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 7 ani si 9 luni
Vizualizari
1744

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Disponibila din aceasta saptamina in librariile din toata tara, Economia inegalitatilor semnata de Thomas Piketty a aparut in colectia „Eseuri & confesiuni” a Editurii Polirom, in traducerea lui Catalin Dracsineanu.

Economia inegalitatilor reprezinta o expunere condensata a ideilor dezvoltate de economistul francez in bestsellerul international Capitalul in secolul XXI.

Inegalitatile economice sint consecinta concentrarii capitalului in miinile citorva persoane? Cresterea cheltuielilor pentru educatie poate diminua decisiv inegalitatea de sanse? Sistemele moderne de transfer de capital garanteaza o buna redistribuire sau trebuie regindite?

In cautarea solutiei, celebrul economist se concentreaza mai intii asupra inegalitatii capital/munca, aspect fundamental al analizei sociale incepind cu secolul al XIX-lea, pentru a ajunge la problema centrala in prezent: inegalitatea veniturilor provenite din munca.

Thomas Piketty recurge in eseul sau la exemple din diferite tari pentru a analiza mecanismele aflate la baza inegalitatilor si a gasi o cale de diminuare a acestora.

„Doar o analiza minutioasa a mecanismelor socioeconomice care produc inegalitatea ne-ar putea permite sa dam partea lor de dreptate acestor doua viziuni extreme [dreapta liberala si stinga traditionala] ale redistribuirii si, poate, sa contribuim astfel la implementarea unei redistribuiri mai corecte si mai eficiente. Obiectivul acestei carti este de a prezenta stadiul actual al cunostintelor care ne permit sa progresam in aceasta directie”, subliniaza autorul in introducerea volumului.

Thomas Piketty este director de studii la École des hautes études en sciences sociales si profesor la École d’économie de Paris, specializat in studiul inegalitatilor economice, mai ales din perspectiva istorica si comparativa. Dintre lucrarile publicate, mentionam: Les hauts revenus en France au XXe siècle. Inégalités et redistributions 1901-1998 (2001), Peut-on sauver l’Europe? Chroniques 2004-2012 (2012), Le Capital au XXIe siècle (2013). In 2013 a primit premiul Yrjö Jahnsson, acordat de European Economic Association.