Bucuresti

Evangheliile pierdute şi misterele lor

Evangheliile pierdute şi misterele lor

Detalii articol

Social links
Categorie
Articole arta / cultura
Modificat
acum 3 ani si 4 luni
Vizualizari
556

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Știi cum și de cine au fost descoperite și, mai important, ce sunt scrierile apocrife şi care este relevanța lor pentru istoria religiilor?

Din 22 noiembrie, Fundația Calea Victoriei îți propune un curs în trei întâlniri despre Evangheliile pierdute și misterele lor.

Deşi literatura apocrifă a reprezentat dintotdeauna pentru cercetătorii studiilor biblice un subiect important, aceasta a fost popularizată intens în ultimele două decenii prin lucrări de ficţiune ori documentare care au creat o imagine distorsionată asupra conţinutului pus în joc de scrierile propriu-zise.

Odată cu descoperirea aşa-ziselor „evanghelii gnostice” în 1945, domeniul istoriei creştinismului a intrat pe un făgaş captivant şi speculativ, fiind propuse de-a lungul timpului numeroase interpretări cu privire la relevanţa şi locul acestor evanghelii în cadrul creştinismului.

Asemeni poveştilor lui Borges, o multitudine de scenarii au fost concepute în jurul literaturii apocrife, dar, mai ales, în jurul textelor „gnostice”: de la teorii conspiraţioniste până la producţii cinematografice. Nici măcar studiile de specialitate nu au fost lipsite în unele momente de un avânt mai degrabă fantezist, ajungându-se astfel la polemici contondente ori situaţii confuze, asemeni recentului incident pricinuit de lipsa de autenticitate a Evangheliei soţiei lui Isus.

Pe parcus vom încerca să ne familiarizăm cu o parte din scrierile apocrife, aducând clarificări asupra modului în care temele abordate în aceste texte sunt familiar creştinismului. Vom descoperi astfel o diversitate de curente şi doctrine filozofice şi teologice care fac din creştinismul timpuriu o perioadă cu o dinamică conceptuală aparte.

Cele trei întâlniri de curs au loc în seri de miercuri, de la 19.00, la sediul Fundației Calea Victoriei, pe strada Popa Soare, la numărul 40. Taxa de participare este de 165 de lei, iar înscrierile se fac pe contact @victoriei.ro