Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

In anul 2016 este necesara o accelerare puternica a reciclarii

Detalii stire

Categorie
Stiri afaceri - economie
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Vizualizari
633

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

În anul 2016 este necesară o accelerare
puternică a reciclării

BusinessMark Events Management, alături de specialiștii Deloitte România și Reff & Asociații, au organizat conferința “FONDUL PENTRU MEDIU. PROVOCĂRILE ANULUI 2017 în data de 27 septembrie 2016, la Hotel InterContinental din București.
Printre temele abordate în cadrul evenimentului, s-au numărat:

  • Noua fizionomie a transferului de responsabilitate: care este actualul raport juridic dintre operatorul de transfer de responsabilitate (“OTR”) și generatorul de deșeuri?
  • Elemente contractuale de protecție a operatorilor economici generatori de deșeuri: la ce să fim atenți când semnăm un contract cu un OTR?
  • Cum efectuăm corect trasabilitatea deșeurilor?
  • Taxa pentru ambalaje: cine și când o datorează conform noilor prevederi legale?
  • Se mai taxează bunurile destinate dezmembrării?

Specialiștii care au dezvoltat tematicile propuse au fost: MIHAI PETRE, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte România, SILVIA AXINESCU, Avocat, Reff & Asociații, DANIELA NEAGOE, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte România

”În România 97% dintre deșeuri sunt duse la groapa de gunoi spre deosebire de procente ca 1% spre 0% în țări ca Olanda și Danemarca. În ultima perioadă, cantitatea de deșeuri pe cap de locuitor a crescut constant de la an la an. Ultimii 2-3 ani au dovedit că OTR-urile (n.red. organizatiile de transfer de responsabilitate) nu sunt suficiente pentru România. Asta pentru că România nu este pregătită pentru această variantă. OTR-urile vor genera în continuare creșterea prețurilor și vor limita cantitățile. Soluția pe care o vedem este colectarea individuală. Societățile pot face asta”, a declarat MIHAI PETRE, Senior Manager Servicii Fiscale, Deloitte România.

Specialistul Deloitte România a subliniat că pentru comunitatea europeană este importantă reciclarea nu faptul că România plătește anual 500 de miloane de euro din fondul pentru mediu.

”Autoritățile sunt într-un moment 0 în relația cu contribuabilii. Până acum au lucrat cu OTR-urile, dar acestea sunt în impas și acum autoritățile sunt dispuse să încurajeze colectarea individuală”, a mai precizat MIHAI PETRE.

Colega sa, DANIELA NEAGOE, Senior Consultant Servicii Fiscale, Deloitte România, a detaliat modificările legislative despre plata contribuției la deșeurile de ambalaje apărute în iunie 2016.

”Cea mai importantă modificare este cea referitoare la obiectivele de valorificare/reciclare individuală. Deșeurile pot fi din activitatea proprie, dar și provenite din ambalaje preluate de la alți generatori de deșeuri. S-a lărgit foarte mult sfera de proveniență și asta îi va ajuta foarte mult pe reciclatorii individuali”, a punctat DANIELA NEAGOE.

”S-a modificat și noțiunea de introducere pe piață a ambalajelor. Au fost multe versiuni ale acestei definiții în Lege. Acesta a devenit foarte complexă și s-a simțit nevoia detalierii sale. Pe partea de substanțe periculoase avem o taxă dar a dispărut din legislația națională lista cu substanțele respective. Vom vedea în discuția de astăzi la ce substanțe vom aplica taxa”, a mai precizat DANIELA NEAGOE.

ADRIANA LOBDA, Partener Audit, Deloitte România, a dorit să vină cu o prezentare despre diagrama procesului de colectare-reciclare.

”Din postura beneficiarului îmi pun două întrebări: cât de mare încredere pot să am în colector și în acel certificat pe care mi-l oferă? Discutăm raportul de proceduri cu beneficiarul. O parte este destinată profilului de risc al colectorului, iar cea de-a doua este dedicată validității certificatului. În raport vom comenta informațiile despre sănătatea financiară a colectorului, despre capacitatea de transport. Ne gândim să introducem anumite proceduri despre impredictibilitate și să facem verificări fizice pentru a vedea dacă transportul are sau nu loc”, a explicat ADRIANA LOBDA.

ADRIANA LOBDA a explicat că prin acest raport, compania vrea să aducă un plus de încredere beneficiarului despre calitatea colectorului.

SESIUNEA 2

RAUL CĂLIN POP, Secretarde Stat,Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a deschis cea de-a doua parte a sesiunii de discuții.

”Înțeleg că interesul major este legat de ținta de valorificare a ambalajului. Cred că același interes ar trebui să existe și pentru electronice și electrocasnice. Vă pot spune câteva idei generale despre ceea ce cred eu că se va întâmpla în perioada următoare. România are o obligație pe ambalaje din 2005. Dacă pun pe piață o sticlă va fi foarte greu să o găsesc chiar pe a mea și să o reciclez, dar va fi mult mai ușor să mă asociez cu alți factori interesați de colectarea și reciclarea sticlei pentru a recicla împreună”, a declarat RAUL CĂLIN POP, Secretarde Stat,Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

”Se impune prin legislație o țintă procentuală legată de ceea ce se pune pe piață, pe care factorii trebuie să o atingă individual sau printr-o asociere. Dacă nu va atinge această țintă fiecare companie va plăti o sumă fondului de mediu. Acești bani sunt folosiți ulterior tocmai pentru a stimula acest demers. Interesul agentului economic este să facă profit. Înțelegem asta, dar din cauza tuturor agenților din piață suntem foarte jos în ceea ce privește reciclarea, deși producătroii și-au atins toate țintele. Este clar că nu funcționează ceva. Mesajul meu legat de acest moment și de anii care vor urma este: încercați să angrenați instrumentele de care dispuneți pentru a atinge aceste ținte pentru că România își asumă niște sarcini în Comisia Europeană pe care trebuie să le îndeplinească”, a explicat RAUL CĂLIN POP.

Reprezentantul Ministerului Mediului a precizat că din partea autorităților locale se aștepta o implicare mai mare.

”Autoritățile publice locale nu s-au implicat prea mult în acest subiect astfel ca prețurile de colectare să fie mai mici. Autoritățile locale au și încasat bani de la Uniunea Europeană pentru a contribui la demersul de reciclare. Pare că nu s-a început nimic, dar trebuie să găsească soluții sau chiar să dea banii înapoi dacă au fost investiți în ceva ce nu funcționează. Cert este că anul 2016 este dificil și că este necesară o accelerare puternică a reciclării”, a mai explicat RAUL CĂLIN POP.

ISTVAN JAKAB, Președinte,Administrația Fondului pentru Mediu, a încurajat companiile participante să expună AFM problemele cu care se confruntă.

”Sistemul de management al deșeurilor este unul foarte complex și dacă nu merge ceva bine tot sistemul este compromis. Sunt convins că fiecare companie are problemele sale particulare, probleme pe care nu le-am bănuit. Vă încurajez să ne expuneți aceste particularități pentru a le avea în vedere în elaborarea reglementărilor din sector”, a afirmat ISTVAN JAKAB.

ISTVAN JAKAB a declarat că la nivelul autorităților de resort există o nevoie acută de specialiști.

SESIUNEA 3

Cea de-a 3-a parte a zilei a început cu prezentarea DANIELEI NEAGOE, prezentare referitoare la taxa de ambalaje. Noutățile se referă la proiectul de ordin nr. 578/2006.

”Rămâne opțiunea de transfer a responsabilității către OTR. Este clar că și activitatea OTR-ului va fi reglementată și ca va funcționa așa cum trebuie. Până la urmă se pot constitui OTR-uri și în cadrul unei companii. Nu trebuie să se limiteze numai la OTR-urile existente. Vor apărea cu siguranță căi de a verifica, colectările și certificatele pe care aceștia le emit”, a explicat DANIELA NEAGOE.

Potrivit acesteia, trasabilitatea trebuie să fie dovedită în ambele cazuri: deșeuri proprii sau cu altă proveniență.

ANCA LUPUȘORU, Senior Tax Consultant, Deloitte România, a vorbit despre ecotaxă, o altă contribuție la fondul pentru mediu de 0,1 lei pe bucată, aplicabilă pungilor și sacoșelor pentru cumpăraturi. Potrivit acesteia, o noutate este că nu vor fi supuse taxării pungile de cumpărături provenite din resurse regenerabile.

“În noul proiect de ordin publicat pe site-ul ministerului este menționat faptul că va fi introdusă prevederea conform căreia vor fi supuse taxării fără excepție toate pungile și sacoșele pentru cumpărături indiferent de forma acestora”, a mai spus ANCA LUPUȘORU.

De asemenea, reprezentantul Deloitte a adus câteva lămuriri cu privire la plata taxei la Fondul pentru Mediu pentru uleiurile minerale, care este de 0,3 lei pe kilogram.

“Ca și operator, trebuie să am o situație lunară cu cantitățile de uleiuri introduse pe piață sau distribuite pentru prima oară. Trebuie să gestionez colectarea separată, valorificarea și eliminarea acestor uleiuri”, a mai precizat ANCA LUPUȘORU.
Un eveniment: Deloitte România și Reff & Asociații.
Cu sprijinul: BusinessMark Events Management.
Evenimentul a avut drept parteneri media: Jurnalul de afaceri, Promoafaceri, Economic ZOOM, Business editors, Global Manager, Business Woman, StartUps, Business24, Ziare.com, Calendar evenimente, Legal Marketing, Avocatura.com, Transilvania Business, FinzoomDebizz, Administratie.ro, Roportal.ro, MLM News, Revista Valoarea, Bucuresteni.ro, Manager Express, Economia Online, Think Business, Chalbert, Antreprenor in Romania, Plan de afacere.ro, Rabbit MediașiVox Capital.
Despre BusinessMark

BusinessMark este o companie ceofera servicii integrate de B2B, oferind clientilor sai modele de dezvoltare complexe, conectandu- i in mod direct cu mediulde afaceri si creand oportunitati de parteneriat strategic.
Atat prin organizarea de evenimente business, cat si prin serviciile de B2B Public Relations oferite, BusinessMark isi propune sa vina in intampinarea partenerilor sai cu strategii de comunicare si promovare centrate pe business matchmaking si crearea de oportunitati de dezvoltare.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro