Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Introducere in gandirea critica - curs online

Introducere in gandirea critica - curs online

Detalii workshop

Telefon
0213213022
Social links
Categorie
Workshopuri
Modificat
acum 3 ani si 11 luni
Vizualizari
526

Reprezentari

DataOraLocatie
Luni 5 iulie 202119:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare workshop

Gândirea critică se educă, nu ne naştem cu ea. Așa că hai din 5 iulie la atelierul online Introducere în Gândirea Critică, susținut de Dumitru Borțun și organizat de Fundația Calea Victoriei.

Timp de cinci seri, de luni până vineri, vorbim despre istoria gândirii critice și felurile în care o poți aplica zilnic în conversații, prezentări sau în planurile pe care ți le faci.

La ce ne foloseşte gândirea critică? Avem nevoie de ea dacă dorim să aflăm adevărul despre lume şi despre noi înşine sau dacă vrem să găsim soluţii corecte şi să luăm decizii bune. Spre deosebire de gândirea critică, gândirea naturală nu ne ajută să aflăm adevărul sau să luăm decizii bune, dar ne satisface unele nevoi psihice: gândirea deziderativă (wishful thinking), care ne conduce la concluziile dorite, ne ajută să ne dăm dreptate şi ne salvează, astfel, respectul de sine; gândirea inautentică, maestră în combinarea unor idei primite de-a gata (des idees recues), ne ajută să asociem ideile altora, ne face să credem că gândim şi, astfel, ne oferă siguranţă emoţională.

Opţiunea între gândire critică şi gândire naturală aparţine fiecăruia dintre noi; contează tipul de activitate, locul de muncă şi sarcinile de serviciu, dar şi ceea ce ne dorim de la viaţă, standardele pe care le avem pentru noi înşine. Dorinţa de a gândi corect, de a cunoaşte adevărul şi de a lua deciziile cele mai bune poate avea legătură şi cu idealul de viaţă, cu nevoia de dezvoltare personală, cu maniera în care proiectăm o variantă mai bună a noastră.

Temele care vor fi abordate în decursul celor cinci întâlniri sunt:

1. Introducere: cunoaştere comună şi cunoaştere ştiinţifică. Raportul dintre cunoaşterea comună şi cunoaşterea ştiinţifică; gândire naturală şi gândire critică. Critica simţului comun (valoarea experienţei; valoarea metodologică; obiectul cunoaşterii; limbajul; psihologia aferentă).

2. Gândirea critică. Repere teoretice – ce este gândirea critică; o definiţie sintetică; utilitatea gândirii critice. Istoria gândirii critice: Antichitatea: Socrate, Platon şi Aristotel; Evul Mediu: „cearta universaliilor”; Thomas de Aquino; Renaşterea: Machiavelli, Morus, Campanella şi Francis Bacon; Modernitatea: Descartes, Hobbes, Locke, Kant, Comte, Spencer şi Darwin; demitizarea şi critica iluziilor: Marx, Freud, Wittgenstein şi Piaget. Orientări contemporane: epistemologia şi psihologia cognitivă; domenii de aplicare a gândirii critice în zilele noastre.

Gândirea critică în contextul învăţământului contemporan. Scurt istoric; cadrul necesar pentru dezvoltarea gândirii critice; strategii didactice pentru dezvoltarea gândirii critice; abilităţi de gândire critică. Exemple de activităţi pentru dezvoltarea gândirii critice. Deprinderi de cercetare în gândirea critică; lista comportamentelor observabile.

3. Aplicarea gândirii critice: raţionarea morală; frisco: conversaţii şi prezentări. Raţionarea morală – aserţiuni morale descriptive şi prescriptive; distingerea aserţiunilor prescriptive morale de alte aserţiuni prescriptive; a obţine un „trebuie” dintr-un „este”; premise descriptive şi aserţiuni prescriptive. FRISCO; aplicaţii în luarea unei decizii cu privire la ce să crezi sau ce să faci. Ce este FRISCO (dispoziţii ale gândirii critice; elaborarea de argumente FRISCO). Cum gândim critic atunci când discutăm cu alţii – sfaturi generale; căutarea clarificării; maximele conversaţionale.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us, zilnic, de luni 5 până vineri 9 iulie, de la 19.00 la 21.00. Taxa de participare este 400 de lei și o poți plăti direct de pe pagina cursului.

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/