Bucuresti

Istoria romanilor 5: Secolul fanariot

Istoria romanilor 5: Secolul fanariot

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 2 luni si 2 saptamani
Vizualizari
637

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 11 iunie 201619:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 11 iunie, de la ora 11:00, la un nou eveniment de exceptie sustinut de istoricul Georgeta Filitti: a cincea intalnire din seria Istoria romanilor, Secolul Fanariot. Una dintre cele mai controversate perioade din istoria noastra ramane, fara indoiala, cea a domniilor fanariote. A fost solutia adoptata de Poarta Otomana in fata tradarii explicite a domnilor romani C. Brancoveanu si D. Cantemir.

Cei alesi, functionari superiori ai Imperiului, cu o cultura solida, diplomati avizati, ajung in tarile romane nu neaparat cu ideea de a-l sluji pe sultan. Un amestec de exploatare sistematica, dispozitii administrative salutare si elemente de iluminism dau apa la moara atat detractorilor, cat si aparatorilor acestui regim.

Constructii noi, amenajari de drumuri, canale, conducte de apa, sisteme de iluminat, gradini, inmultirea cafenelelor, a caravanseraiurilor, moda constantinopolitana, casatorii mixte, folosirea limbii grecesti impanata cu romanisme, coduri de legi in acord cu dreptul modern, influenta franceza marcata (publicatii, bucatarie, moda), implicarea in sistemul de spionaj al Portii in Europa – toate acestea infatiseaza o societate receptiva, dinamica, plina de neprevazut.