Bucuresti

Laboratorul de noapte de la Bulandra isi incepe stagiunea

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 5 luni si 2 saptamani
Vizualizari
546

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Laboratorul de Noapte isi incepe stagiunea. “Pescarusul” si “Arlechino moare?”, din nou in repertoriul Teatrului L.S. Bulandra

„Pescarusul” si „Arlechino moare?”, spectacole-laborator conduse de Antoaneta Cojocaru in cadrul Proiectului „Laboratorul de noapte” vor avea primele reprezentatii din noua stagiune, joi, 1 octombrie 2015, orele 19:00, in Sala Toma Caragiu Studio Space („Pescarusul”) si duminica, 4 octombrie 2015, orele 20:00, Sala Liviu Ciulei (Laborator).

"Paradoxal, desi acest spectacol (laborator) este condus de o actrita este cel mai viu. Este viu pentru ca este rezultatul unei cautari, unei dorinte de „altceva”, e viu pentru ca este expresia unei directii anti-realiste ce se naste incet, dar sigur, in teatrul romanesc saturat. Mai importanta decat orice imperfectiune mi se pare cautarea de „forme noi”, care este, in parte, si subiectul, si pledoaria textului, precum si interesanta taietura operata in text si accentele puse in asa fel incat sa fie adusa in prim plan iubirea in toate ipostazele sale. E un spectacol viu pentru ca tatoneaza, pentru ca incearca, pentru ca „traduce” textul prin metode actoricesti diferite si pentru ca acorda o atentie peste medie componentei fizice, incercand sa transmita spectatorilor un tip de exaltare generat de uriasele energii stranse de acesti actori. Aceasta compozita metoda fizica – ce vine in continuarea unor incercari similare din spectacolul Arlechino moare (un exercitiu de deconstruire a commediei dell’arte) produs in acelasi format de laborator, in stagiunea trecuta, tot la Bulandra – genereaza scene de reala intensitate, culminand cu scena finala dintre Nina Zarecinaia (jucata cu o apreciabila energie interioara si deplina investitie de sine de catre Antoaneta Cojocaru) si Treplev (Stefan Lupu – autentic si direct).

Valoarea acestui spectacol [...] este aceea ca decupeaza un al treilea drum intr-un peisaj teatral destul de previzibil si caracterizat de opozitia dintre estetica puternicei generatii regizorale ’80 si atacul „teatrului frontal” produs in special in afara sistemului oficial de catre generatiiile de dupa 2000." (Cristina Modreanu, ArtAct Magazin)
Spectacolul-laborator „Pescarusul” de A.P.Cehov a avut premiera in decembrie 2013, iar din distributie fac parte parte Mihaela Teleoaca (Arkadina), Adrian Ciobanu – Trigorin, Antoaneta Cojocaru - Nina Zarecinaia, Stefan Lupu – Treplev, Richard Bovnoczki- Sorin, Gabriel Rauta - Dorn, Ela Ionescu – Masa, Isabela Neamtu - Polina Andreevna, Lari Giorgescu – Medvedenko, Vlad Oancea – Samraev. Cu participarea lui Adrian-George Popescu in rolul "Un pescarus".sor rarefiat, care coexista alaturi de esente vechi, decantate ale teatrului si de uluitoarea performanta generata de corpurile artistilor.
Cinci actori cu o remarcabila empatie si cu o ardoare iesita din comun. O lume in care sufletele sunt cantitatii neglijabile, iar mastile ocupa prim-planul valorilor. O commedia dell'arte globala" (Cristina Rusiecki, Ion Parhon, Doina Uricariu)