Bucuresti

Lectura din Manuscrisul fanariot, in lectura Dorotheei Petre

Lectura din Manuscrisul fanariot, in lectura Dorotheei Petre

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 10 luni si 3 saptamani
Vizualizari
477

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 2 aprilie 201519:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Dorotheea Petre citeşte din Manuscrisul fanariot la Cărtureşti Carusel

Actrița Dorotheea Petre, printre primii cititori ai Manuscrisului fanariot de Doina Ruști, Editura Polirom, 2015

Joi, 2 aprilie, la ora 19.00, vă așteptăm pe Lipscani. La Cărtureștiul cel nou (Carusel). Veți putea asculta cîteva pagini din Manuscrisul fanariot, în lectura Dorotheei Petre.
Prima ușă deschisă prin labirintul de papuci, eșarfe și baclavale.
Cîntece fanariote
Anterie din Aferim-ul lui Radu Jude
Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureștiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o încropeală urbană, care se leagănă zi și noapte în ritmul moleșitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiții, zvonuri și magice arome orientale, și care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice și fără obiect, de tristeți grele și melancolii fără nume.
Dacă ar fi atît și tot ar fi de-ajuns.
Dar povestea despre o iubire imposibilă și care sfărîmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente și cu talentu-i binecunoscut, Doina Ruști, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relații private nemiloase, comportamente surprinzătoare și habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar și pe criticul cu bune cunoștințe istorice.” (Eugen Negrici)

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase tîrguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre acestea amintim Zogru (2006, 2013), reeditat în colecţia Top 10+, Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, şi Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.