Bucuresti

Lights On

Lights On

Detalii stire

Categorie
Stiri eveniment
Modificat
acum 3 luni si 3 saptamani
Vizualizari
106

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Lights On, festivalul internațional de instalații de lumină, ajunge vineri la București, în zona sectorului 2, pentru a doua ediție din Capitala României. Nouă lucrări aparținând unor artiști din Polonia, Marea Britanie, Franța, Olanda și România vor fi expuse în zone cunoscute și mai puțin cunoscute din 9 până în 18 decembrie.

În premieră, celebra instalație Museum of the Moon aparținând britanicului Luke Jerram va fi expusă timp de 10 zile în Parcul Ioanid, locul unde anul trecut Gaia aparținând aceluiași artist a fascinat publicul bucureștean. Este pentru prima dată când instalația ajunge în București în cadrul unui eveniment oferit gratuit publicului.

Stringed, creația olandezului Gijs van Bon, o instalație spectaculoasă de 20 de metri lungime va capta cu certitudine privirile publicului în Parcul Morarilor, Diva, lucrarea francezului Thomas Voillaume, o lucrare sculpturală extrem de inedită va inspira publicul în zona Universității Tehnice de Construcții din București, în vreme ce Balloomi și Aqua Olimpia, lucrările artistului polonez Artur Grycuk, vor fi aprinse în parcul Grădina Icoanei.

De neratat este, desigur, și instalația MI-E DOR DE TINE, creația fondatorului Lights On Romania, Andi Daiszler, care n-a mai fost expusă niciodată la București.

Sub sloganul “Light is more than energy”, evenimentul vorbește despre contextul crizei energetice într-o manieră extrem de deschisă și onestă prezentând în premieră consumul de energie pe care fiecare instalație de lumină îl are, astfel încât publicul să înțeleagă că este în măsură să contribuie activ la economisirea energiei electrice, un subiect extrem de dezbătut în această perioadă.

Consumul total de energie electrică al instalațiilor expuse la București înseamnă 4kwh, adică un consum mediu al unei locuințe în care cei patru membri își desfășoară activități cotidiene obișnuite precum prepararea mâncării, uitatul la televizor, cititul la lumina lămpii sau jocul pe calculator.

Tema generală a ediției este Intersection, iar publicul se va putea bucura de instalații care vorbesc în premieră despre această temă, în vreme ce alte instalații iubite de publicul larg revin la București.

Zonele de interes pentru această ediție sunt parcurile Ioanid, Grădina Icoanei, Păsărari și Morarilor din Sector 2.
Festivalul ajunge la București pentru al doilea an consecutiv, după ce în decembrie 2022 câteva sute de mii de oameni au văzut, fotografiat și interacționat cu instalațiile de lumină în cele 10 zile de expoziție.
De altfel, festivalul tocmai și-a încheiat ediția cu numărul cinci de la Cluj-Napoca, desfășurată între 18 și 27 noiembrie. Peste 120.000 de persoane au văzut, fotografiat și interacționat cu instalațiile de lumină expuse în cadrul acestei ediții.