Bucuresti

Liliana Corobca, Kinderland

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 ani si 7 luni
Vizualizari
783

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 18 iunie 2013 

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Marti, 18 iunie, la ora 18.00, la Libraria Carturesti Verona (ceainarie) din Bucuresti (str. Arthur Verona nr. 13-15), Liliana Corobca va citi din cel mai recent roman al sau, Kinderland, aparut de curind la Editura Cartea Romaneasca.

Kinderland s-a aflat pe primul loc in topul celor mai bine vindute titluri ale Editurii Cartea Romaneasca la editia de anul acesta a Salonului de Carte Bookfest (29 mai-2 iunie).

Participa: Florin Balanescu, Corina Bernic

Moderator: Daniel Cristea-Enache

Cristina, ea insasi un copil, este nevoita sa devina „mama" responsabila a celor doi frati mai mici, atunci cind parintii pleaca la munca in strainatate, dupa „bani lungi". Universul unui sat moldovenesc contemporan, populat in majoritate de copii si batrini, este vazut din perspectiva acestei fetite de 12 ani.

Intr-o lume in criza si deriva, copiii invata, din propriile experiente, sa lupte si sa supravietuiasca in asteptarea implinirii unui singur vis: intoarcerea parintilor acasa. Dar acestia nu se lasa induplecati nici atunci cind sint invocati prin ritualuri magice, pagine. Parasiti, copiii se alina cu amintirile vagi ale unei vieti normale de familie, imitind, inainte de vreme, gesturile adultilor. Despre tara copiilor maturi povesteste Cristina, despre cruzime si tandrete, despre durere si mingiiere, disperare si speranta.

Odata cu romanul Kinderland, Liliana Corobca isi consolideaza statutul de confesor al fiintelor neajutorate, victime resemnate pe timp de pace, ale caror voci nu sint ascultate de nimeni altcineva.

Liliana Corobca (n. 10 octombrie 1975) a publicat romanele Negrissimo (Editura Arc, Chisinau, 2003; Premiul Prometheus pentru debut, acordat de revista Romania literara, Premiul de debut pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) si Un an in Paradis (Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 2005), tradus in italiana in 2009 si in germana in 2011. A editat volumele: Alexandru Busuioceanu. Un roman epistolar al exilului romanesc(corespondenta 1942-1961, 2 vol., 2003-2004); Poezia romaneasca din exil (antologie, prefata, note, 2006); Golgota romaneasca. Marturiile bucovinenilor deportati in Siberia (2009); Epurarea cartilor in Romania. Documente (1944-1964)(2010); Institutia cenzurii comuniste in Romania, 1949-1977 (2 vol., in curs de aparitie). Este coautoare a Dictionarului general al literaturii romane (2005-2009). A beneficiat de burse si rezidente de creatie in Germania, Austria, Polonia, Franta.