Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Magia Sarbatorilor: Craciunul si Anul Nou de odinioara

Magia Sarbatorilor: Craciunul si Anul Nou de odinioara

Detalii

Telefon
0213213022
Social links
Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 4 ani si 3 luni
Apartine de
Grand Hotel Continental
Vizualizari
816

Reprezentari

DataOraLocatie
Sambata 10 decembrie 201611:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Nu ne imaginam Craciunul fara cozonaci, colindatori sau brad impodobit, cum nu ne inchipuim intrarea in noul an fara o cupa de sampanie. N-ar fi grozav sa aflam de cand si cum au aparut, de fapt, aceste obiceiuri?

In 10 decembrie, la Grand Hotel Continental, istoricul Georgeta Filitti ne aduce povesti despre oameni din alte vremuri, la evenimentul “Magia Sarbatorilor: Craciunul si Anul Nou de odinioara”, organizat de Fundatia Calea Victoriei.

Sfarsitul anului inseamna o asteptare infrigurata deoarece Craciunul si Anul Nou sunt o provocare. Asa a fost totdeauna, chiar atunci cand Mos Craciun era Mos Gerila iar saracia era aproape generalizata.

Cum sarbatorim? Cum ne imbracam? Ce cadouri facem? Ce ne dorim sa primim?

In Romania traditionala lucrurile intrasera pe un fagas de obisnuinta. Cine era gazda, pregatea casa, aprovizionarea, verifica fetele de masa, tacamurile s.a. Cumparaturile speciale (caviar, batog, ficat de gasca, lichioruri, sampanie) se faceau, la Bucuresti, la Dragomir Niculescu, Enescu, Elenescu, Iordache. Majoritatea familiilor isi avea furnizorul de vin (daca nu-l aducea de la tara), tot asa isi asigura porcul. Prepararea acestuia era o adevarata ceremonie ce se consuma in gospodarie. La Anul Nou “eroul” era curcanul. Fiecare casa isi avea reteta de cozonac. Azi unele din ele pot parea fabuloase: 30 de oua la 1 kg de faina iar dupa ce erau scosi din cuptor trebuia sa fie liniste mormantala in casa, altfel dumnealui “se lasa”!

Stabilirea listei de invitati era o arta. Erau asortati dupa reguli complicate: obligatii, perspectiva unor gesturi similare, stabilirea de legaturi profitabile. In casele bogate se obisnuia strecurarea unui mic dar in servetul prins cu inel. Alegerea si personalizarea acestuia era la fel de preocupanta.

Indiferent de conditia sociala, romanii se ingrijeau de pomul de Craciun, de impodobirea lui, alegerea darurilor pentru fiecare (inclusiv pentru colindatori). Profesorii in chip special erau colindati de elevii lor.

Cei care nu erau gazde, se lasau invitati, avand deopotriva grija tinutei si a cadourilor.
Odata cu Anul Nou incepea seria balurilor. Cel mai de seama se desfasura la Palatul regal. Regii nostri s-au dovedit cu deosebire democrati. Musafirii erau din toate paturile sociale si ajungeau la cateva sute.

Petrecerea Sarbatorilor de iarna in strainatate nu s-a instapanit in Romania decat dupa 1990.

Prilej de adunare a familiei, a prietenilor in jurul bradului, cu colindatori la usa, cu cei care sorcoveau ori veneau cu steaua, Craciunul si Anul Nou i-au motivat totdeauna pe romani, au fost rastimpul de impacare, de uitare a dusmaniilor reale sau imaginare care au macinat mai mereu lumea noastra.

Anunt Diamant Euroinstal

Euroinstal Bucuresti - este un jucător important în domeniul instalațiilor termice, sanitare și de ventilație, cu o experiență de peste 24 ani în domeniu.
https://euro-instal.ro