Bucuresti

Marius Daniel Popescu in Romania: turneu de promovare Culorile rindunicii

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 6 ani si 4 luni
Vizualizari
802

Reprezentari

DataOraLocatie
Joi 4 decembrie 2014 - Sambata 6 decembrie 2014

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Marius Daniel Popescu in Romania: turneu de promovare Culorile rindunicii
In perioada 4-11 decembrie 2014, autorul roman de expresie franceza Marius Daniel Popescu se va afla in Romania pentru promovarea noului sau roman, Culorile rindunicii, aparut de curind in colectia „Biblioteca Polirom” (coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu), traducere de Simona Modreanu, disponibila si in editie digitala.

Marius Daniel Popescu va citi fragmente din noul sau roman la Bucuresti, Brasov, Sibiu si Timisoara. Mai jos, programul complet de evenimente.

Dupa succesul romanului sau de debut, Simfonia lupului (distins cu Premiul Robert Walser, 2008), Marius Daniel Popescu revine in Culorile rindunicii (Premiul Federal pentru Literatura, 2012; Prix de l’Inapercu, 2012; premiul special al juriului in cadrul Grand Prix Litteraire du Web, 2012) la tematica si stilul care l-au consacrat ca prozator. Naratiune contrapunctica si fragmentara cu accente autobiografice, Culorile rindunicii este construit ca un puzzle identitar alcatuit din locuri, oameni, gesturi si povesti, in care Romania si Elvetia apar, simultan, ca „tara de aici” si „tara de acolo”. Alternind voci, spatii, perspective si epoci, Culorile rindunicii este nu doar o cartografiere a identitatii pulverizate a scriitorului migrant, ci si o meditatie despre natura si rostul literaturii, despre libertate si constringere de ambele parti ale Cortinei de Fier.

„Eu sint un independent, un fel de salbatic care nu se supune sistemului, la propriu si la figurat.” (Marius Daniel Popescu)

„In Culorile rindunicii se dezvaluie doua surse de inspiratie: anii de formare in Romania lui Ceausescu, din care autorul lasa sa se intrevada amestecul de pretentie mesianica si inapoiere, si scrisul care il preocupa in prezent.” (L’Humanité)

„Pentru Marius Daniel Popescu, totul este materie literara: caderea unui tiran, dar si cardul de fidelitate de la supermarket, care il rasplateste pe vajnicul cumparator cu un set de douazeci de cratite: «Ies mereu in lume, unde subiectele nu lipsesc niciodata. Marea lupta a scriitorului tine de stil.»” (La Liberté)

Marius Daniel Popescu s-a nascut la Craiova, in 1963. A facut parte din Grupul de la Brasov, alaturi de Alexandru Musina, Andrei Bodiu, Marius Oprea, Caius Dobrescu si Simona Popescu. In 1990, se indragosteste de o elvetianca aflata in vizita in Romania si emigreaza in Elvetia; cinci ani mai tirziu, publica primul volum de poeme, scris direct in limba franceza: 4 x 4, poeme cu tractiune integrala. In anul 2004 devine directorul ziarului le persil (patrunjelul). In aceeasi perioada frecventeaza o inchisoare din Elvetia, unde le vorbeste detinutilor despre literatura. Debutul in proza cu romanul Simfonia lupului ii aduce si prima distinctie literara, Premiul Robert Walser, in 2008.

PROGRAM DE EVENIMENTE:

BUCURESTI
I. Joi, 4 decembrie, ora 17.00, Libraria Carturesti – Mansarda (Str. Pictor Arthur Verona 13-15)
I'm an alien in Switzerland
Andrei Craciun&Vlad; Stoicescu in dialog cu Marius Daniel Popescu
Eveniment FILB cu sprijinul Ambasadei Elvetiei, ProHelvetia, Swiss Sponsors’ Fund, Editura Polirom, Carturesti

II. Vineri, 5 decembrie, ora 18.00, Clubul Țaranului (Soseaua Kiseleff nr. 3)
Lectura publica si dialog cu cititorii
Eveniment FILB

III. Simbata, 6 decembrie, ora 18.00 – Clubul Taranului
• Cocktail, oferit de Ambasada Elvetiei in Romania si Swiss Sponsors’ Fund, in onoarea scriitorului Marius Daniel Popescu
Eveniment in cadrul FILB

BRASOV

Luni, 8 decembrie, ora 18.00
Marius Daniel Popescu si Bogdan-Alexandru Stanescu la Libraria „St. O. Iosif” (Str. Muresenilor nr. 14)
Lectura si discutie
Invitati, alaturi de autor: Ruxandra Ivancescu, Georgeta Moarcas, Romulus Bucur
Eveniment organizat in parteneriat cu Facultatea de Litere, Universitatea „Transilvania” din Brasov

SIBIU
Marti, 9 decembrie, ora 18.00, Libraria Habitus (Pta Mica nr. 4)
Rita Chirian in dialog cu Marius Daniel Popescu&Bogdan-Alexandru Stanescu
Fragmente din roman in lectura autorului

TIMISOARA
Joi, 11 decembrie, ora 18.00, Libraria „Cartea de Nisip” (Str. V.V. Delamarina nr. 1)
Lectura si discutie
Invitati, alaturi de autor: Robert Serban, Radu Pavel Gheo