Bucuresti

Narcotice in cultura romana, de Andrei Oisteanu, in dezbatere la Bucuresti

Narcotice in cultura romana, de Andrei Oisteanu, in dezbatere la Bucuresti

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Apartine de
Libraria Humanitas Cismigiu
Vizualizari
1047

Reprezentari

DataOraLocatie
Duminica 29 iunie 201417:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Editura Polirom va invita duminica, 29 iunie, la ora 17.00, la Libraria Humanitas de la Cismigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucuresti), la o dezbatere pe tema volumului-eveniment Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura (editia a III-a, revazuta, adaugita si ilustrata), de Andrei Oisteanu, aparut de curind in seria de autor pe care editura i-a dedicat-o, disponibil si in editie digitala.

Alaturi de autor, vor lua cuvintul: Razvan Voncu, Ioan Stanomir si Cosmin Ciotlos.
Va modera: Andreea Rasuceanu

Narcotice in cultura romana. Istorie, religie si literatura, volum distins cu Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania, reprezinta un amplu studiu, deopotriva de antropologie culturala si de istorie a mentalitatilor, primul de o asemenea anvergura intreprins pe terenul culturii romane, unde tematica folosirii narcoticelor, un tabu pina in 1990, continua sa fie abordata in genere cu rezerve si documentarea intimpina serioase dificultati.

Narcotice in cultura romana este o carte curajoasa si de succes – dovada stind editiile anterioare ale volumului aparute in 2010 si 2011 –, care va modifica probabil configuratia citorva capitole din istoria literaturii romane. In decembrie 2013, volumul a aparut in limba germana la Frank&Timme; Verlag, in traducerea universitarei Julia Richter.

„N-am putut sa las din mina cartea lui Andrei Oisteanu. Am aflat din ea ca multi autori din cultura romana foloseau narcotice, experimental sau hedonistic. Dar aici este un pericol extraordinar: toate aceste stimulente ard si distrug. Cei care sint artisti cu adevarat, cei mai multi dintre ei, au ars luminarea la ambele capete. Sint faimosii damnati pe care ii cunoastem. Cartea lui Andrei Oisteanu este o parte a tabloului culturii romane, pina acum escamotata.” (Mircea Cartarescu)

Andrei Oisteanu este cercetator la Institutul de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Centrul de Studii Ebraice (Universitatea Bucuresti), presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor. Carti publicate: Gradina de dincolo. Zoosophia (1980, 2012); Motive si semnificatii mito-simbolice in cultura traditionala romaneasca (1989); Cutia cu batrini (roman) (1995, 2005, 2012); Mythos & Logos (1997, 1998); Cosmos vs Chaos: Myth and Magic in Romanian Traditional Culture (1999); Imaginea evreului in cultura romana (2001, 2004, 2012) (Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania – Asociatia Bucuresti; Marele Premiu al ASPRO); Das Bild des Juden in der rumanischen Volkskultur (2002); Ordine si Haos. Mit si magie in cultura traditionala romaneasca (2004, 2013); Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu (2007); Il diluvio, il drago e il labirinto (2008); Inventing the Jew: Antisemitic Stereotypes in Romanian and Central-East European Cultures (2009) (Premiul „A.D. Xenopol” al Academiei Romane); Konstruktionen des Judenbildes (2010); Narcotice in cultura romana (2010, 2011) (Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Romania); Les Images du Juif: Cliches antisemites dans la culture roumaine (2013); Rauschgift in der rumanischen Kultur (2013); Sexualitate si societate (in lucru).