Bucuresti

Noi beneficii pentru studenii obtinute de ANOSR

Detalii stire

Categorie
Stiri educatie
Modificat
acum 8 ani si 9 luni
Vizualizari
578

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Noi beneficii pentru studenți obținute de ANOSR
După luni bune de negocieri cu Ministerul Educației Naționale, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a obținut noi beneficii pentru studenții din România care să contribuie la facilitarea accesului lor pe piața muncii și la o mai bună adaptare la mediul universitar prin centrele de consiliere și orientare în carieră din universități și totodată să le îmbogățească experiența de învățare prin mobilități academice interne. Astfel, săptămâna aceasta au fost publicate în Monitorul Oficial două metodologii care aduc reglementări noi în sistemul de învățământ superior, una care definește cum ar trebui să funcționeze centrele de consiliere și orientare în carieră din universități, iar cealaltă care reglementează mobilitățile interne și internaționale, inclusiv transferul definitiv de la o universitate la alta.
Mai mulți angajați calificați pentru centrele de carieră și orientare în carieră
Deși în 2005 un Ordin de Ministru a prevăzut înființarea de centre de consiliere și orientare în carieră în toate universitățile din țară, acestea au fost în majoritatea cazurilor nefuncționale din cauza numărului mic de angajați calificați și din cauza lipsei de prevederi clare cu privire la ce fel de activități ar trebui să desfășoare. Un studio ANOSR publicat la începutul acestui an a arătat că centrele au în medie 1 angajat la 8500 de student, iar activitățile pe care le desfășoară sunt în general similare cu cele desfășurate de organizațiile studențești. Noua metodologie care reglementează activitatea centrelor introduce obligativitatea de a avea minimum 1 angajat la 2000 de student, oferă norme clare privind activităile care trebuiesc desfășurate de centre, adăugând inclusiv obligativitatea de a oferi servicii de consiliere psihologică pentru studenții cu probleme de natură psihică..
De asemenea, pentru a facilita o alegere informată a elevilor, Centrele de Consiliere și Orientare în Carieră vor încheia parteneriate și cu liceele pentru a-I consilia pe elevi cu privire la viitoarea facultate pe care vor să și-o aleagă. Universitățile vor realiza metodologii proprii pentru centre, plecând de la metodologia națională, având astfel posibilitatea să adauge noi prevederi, în funcție de contextele locale.
Experiențe de studiu la alte facultăți din țară sau străinătate
Metodologia pentru mobilități academice aduce și ea o serie de beneficii pentru studenți, printre cele mai importante fiind posibilitate de a studia un semestru sau un an universitar la o altă universitate din țară. Pe lângă definirea mult mai clară a mobilităților externe, care până acum se desfășurau în mare parte prin programe Erasmus, metodologia introduce și obligativitatea realizării unei compatibilități a programelor de studiu între universitățile la care se fac mobilitățile atât la începutul mobilității, cât și la sfârșitul ei, pentru ca studenții să știe de la început dacă trebuie sau nu să dea examene de diferențe la întoarcere.

Ca și în cazul centrelor de consiliere, universitățile vor realiza metodologii proprii prin care vor defini proceduri interne clare de realizare a mobilităților și a transferului studenților între universități, termenul „transfer” fiind de acum înainte înlocuit cu termenul „mobilitate definitivă”.
Aceste documente au fost publicate în Monitorul Oficial în 24 noiembrie și intră în aplicare din acel moment.
“După ani de studii, analize, întâlniri și discuții la Minister, chiar și proteste în 2013, iată că avem adoptate două documente care aduc un plus de valoare sistemului universitar românesc și care creează premisele îmbogățirii experiențelor de învățare prin care trec studenții. Salutăm decizia Ministerului Eduației Naționale de a adopta aceste documente la care am contribuit și noi și sperăm ca ele să reprezinte un prim pas către o consiliere adecvată a studenților astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru provocările reale ale pieței muncii și totodată către creșterea numărului de mobilități pe care le fac studenții, atât la alte universități din țară, cât și la universități din străinătate. De acum responsabilitatea implementării acestor beneficii pe care le-am câștigat pentru studenți revine universităților din țară, însă subliniem că ele nu se pot transforma în realitate dacă nu sunt și susținute financiar cum se cuvinte. În acest sens, așteptăm cu interes să vedem bugetul alocat educației pentru 2015 să vedem câte din promisiunile clasei politice făcute în această toamnă se adeveresc și câte au fost doar ”gogoși” vândute opiniei publice” - Cristi Popescu- Președinte ANOSR