Bucuresti

Pacienții cer implementarea unui program național pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene

Pacienții cer implementarea unui program național pentru depistarea afecțiunilor tiroidiene

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 4 ani si 1 luna
Vizualizari
454

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Medicii endocrinologi atenționează că afecțiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate. În România, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni tiroidiene în 2016 este de 3 ori mai mare decât cel din 20101, iar acest număr este în continuă creștere.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) cere implementarea de urgență a unui program national de screening pentru afecțiunile tiroidiene.

„În întreaga lume, programele naționale de screening sunt deja un lucru cât se poate de normal. În România, însă, acestea nici măcar nu sunt pe agenda zilei. În plus, medicii specialiști atenționează că în România sunt mulți pacienți nediagnosticați. De aceea, insistăm ca autoritățile să demonstreze că le pasă cu adevărat de pacienți, oferindu-le dreptul la sănătate, care este elementar.”, spune Rozalina Lăpădatu, președinte APAA.

Un program național de screening ar putea, pe de o parte, să le ajute pe femei să conștientizeze că simptomele precum modificările greutății, stările de anxietate sau depresie ori insomnia ar putea fi eliminate cu ajutorul tratamentului corect. Pe de altă parte, dacă autoritățile ar ști cu exactitate câți pacienți sunt, ar putea lua măsurile potrivite pentru ei.

Recomandări importante în prevenție:
- De cele mai multe ori, „ceea ce simți poate fi din vina” tiroidei. Fluctuațiile în greutate, iritabilitatea, anxietatea și oboseala cronică sunt semne că trebuie să te adresezi medicului tau pentru un control amănunțit;
- Analiza nivelului de TSH din sânge este esențială în detectarea problemelor tiroidiene;
- După vârsta de 35 de ani, atât femeile, cât și bărbații, ar trebui să-și facă un control al glandei tiroide.

***
Despre Campania „Ceea ce simți poate fi din cauza mea”, Tiroida
„Ceea ce simți poate fi din cauza mea”, Tiroida este campania de conștientizare a afecțiunilor tiroidiene organizată de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune cu scopul de a crește nivelul de conștientizare și informare corectă cu privire la bolile tiroidiene. Campania se adresează nu doar persoanelor care riscă să se confrunte cu astfel de afecțiuni, ci întregii populații. Aceasta, întrucât medicii atenționează că bolile tirodidiene sunt depistate nu doar de către paciente, ci și de către aparținătorii acestora.

Despre APAA
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – A.P.A.A. s-a înfiinţat pentru a le oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectaţi de aceste boli. Principalele obiective ale Asociaţiei sunt: reintegrarea socială şi profesională a pacienţilor cu afecţiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienţilor şi familiilor lor, precum şi impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli. Pentru mai multe informaţii despre APAA vizitaţi: www.apaa.ro