Bucuresti

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro

Parodontoza - cauze, tratament si preventie

Parodontoza - cauze, tratament si preventie

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 8 luni si 5 zile
Apartine de
EM Inbound
Vizualizari
376

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Parodontoza (paradontoza) se numara printre cele mai grave boli ale danturii, iar netrata aceasta boala poate duce chiar si la pierderea dintilor. Pentru a intelege aceasta boala si pentru a lua cea mai buna decizie in tratarea acesteia, in acest articol vom dezbate subiecte precum: ce este paradontoza, care sunt cauzele care declanseaza boala parodontica, ce tratament este eficient in cazul parodontozei, care sunt simptomele parodontozei, ce metode de preventie exista.

Ce este paradontoza (parodontoza)?

Numita si boala parodontala, parodontoza este o afectiune care se manifesta prin deteriorarea parodontiuliu (structura osului si a tesuturilor care sustin si fixeaza dintii). Aceasta boala se manifesta, de cele mai multe ori in tacere, distrugand lent sau accelerat tesuturile de sustinere. Chiar daca se manifesta preponderent la pacientii adulti, paradontoza poate aparea si in cazul pacientilor tineri si chiar si la copii.

Parodontoza cauze

Sunt multi factori care favorizeaza aparitia parodontozei, dar principala cauza ramane placa bacteriana. Daca nu este indepartata zilnic, aceasta se intareste si se depune sub gingie, transformandu-se in tartru. Acest tartru nu se poate indeparta printr-un simplu periaj.

Cum scapi de tartru?

Tartrul dentar se poate indeparta doar printr-un detartraj realizat in cabinetul stomatologic. Pasta de dinti anti tartru precum si tratamentele naturiste anti tartru realizate acasa pot, cel mult, indeparta placa bacteriana neintarita.

Produsele din comert care promit dizolvare tartru acasa nu pot duce la rezultate profesionale, deoarece placa bacteriana intarita, depusa pe suprafata dintilor sau tartrul subgingival sau interdentar, se indeparteaza mult mai greu. Pe langa tartrul dentar, fumatul, alimentatia, dereglarile hormonale, lucrarile dentare incomplet realizate, inghesuirea dintilor, bruxismul reprezinta factori care favorizeaza aparitia parodontozei.

Parodontoza simptome

Debutul parodontozei nu este unul sesizabil, nu este insotit de dureri sau de stari de disconfort acut. Primele semne sunt adesea ignorate de catre pacienti, motiv pentru care vizitele regulate la medicul stomatolog pot ajuta la depistarea timpurie a acestei boli. Sangerari gingivale, dezgolirtea radacinii dintilor, aparitia respiratiei urat mirositoare, senzatiile de discomfort in timpul masticatiei pot fi semne de debut ale acestei boli. Este important sa tratati cat mai repede aceasta boala parodontica deoarece tratamentul pentru parodontoza avansata este unul mult mai complex.

Ca orice alta boala, parodontoza are mai multe stadii:

  • primul stadiu este reprezentat de gingivita (inflamarea gingiei insotita de dureri si sangerari la periaj)
  • al doilea stadiu este parodontita superficiala
  • cel mai grav stadiu este parodontoza avansata.

Ultimele doua stadii ale parodontozei necesita tratamente complexe, de lunga durata si, de cele mai multe ori, sunt ireversibile. Nu uitati: netratata, aceasta boala poate duce la pierderea totala a dintilor!

Tratament paradontoza

“Cum se trateaza parodontoza?” este cea mai frecventa intrebare pe care ne-o adreseaza pacientii care sufera de o astfel de boala.

Tratamentul pentru parodontoza este ales in functie de stadiul bolii parodontale. Daca aceasta boala este depistata la inceput, medicul stomatolog va indeparta placa bacteriana si discuta cu pacientul pentru a incerca sa elimine factorii care au dus la aparitia bolii. Chiar si in acest stadiu se pot recomanda produse medicamentoase, dar acest lucru este indicat de catre medic fiecarui pacient in parte, in functie de stadiul bolii.

Daca parodontoza se afla in stadii mai avansate tratamentul este unul de lunga durata si va include, pe langa detartraj si periaj profesional, si terapii cu laser, tratamente minim invazive sau chiar interventii chirurgicale. Parodontoza avansata poate distruge parti importante din tesutul gingival si os, dar si structura dintilor, dar depistata la timp poate fi stopata sau incetinita.

Metode de preventie a bolii parodontale

Cea mai buna metoda este preventia. Vizitele regulate la medicul stomatolog, chiar daca nu sunt probleme, sunt esentiale chiar si in cazul paradontozei. Periajul corect al dintilor, igienizarea profesionala a acestora (prin detartraj, air-flow, periaj profesional), folosirea atei dentare pentru eliminarea placii dentare dintre dinti sunt esentiale pentru a avea o dantura sanatoasa.

Indiferent ca este sau nu vorba despre paradontoza, vizitele la cabinetul stomatologic sunt estentiale. Un medic stomatolog va putea pune un diagnostic corect si va putea realiza tratamente eficiente pentru aceasta boala.

Sursa foto: digital-dental.ro

Autor

  • 0Partener de afaceri

  • EM Inbound - agentie de marketing online cu focus pe SEO. Oferim companiilor posibilitatea de a-si creste vizibilitatea in mediul online prin creare de continut unic, creare de continut si campanii pe Social Media, promovare prin campaniile de Google Ads si optimizare SEO.
  • Bucuresti
  • 0770470210

Anunt Diamant Bucuresteni.ro - publicitate online

Site-ul bucuresteni.ro este un site care doreste sa promoveze evenimentele din Bucuresti si nu numai, sa puna la dispozitia utilizatorului cea mai performanta harta electronica a Bucuresti-ului, si in acelasi timp sa ofere posibilitatea firmel...
https://www.bucuresteni.ro/site/publicitate/