Bucuresti

PCA3 - Primul test genetic pentru determinarea precoce a cancerului de prostata printr-un test simplu de urina

Detalii

Categorie
Boli / afectiuni
Modificat
acum 2 luni si 1 saptamana
Vizualizari
1386

Voteaza & Distribuie

Prezentare

PCA3 - Primul test genetic pentru determinarea precoce a cancerului de prostata printr-un test simplu de urina

CANCER DE PROSTATA – PCA 3

Prostate Cancer Gene 3 (PCA 3)
In cadrul unor experimente pe tesuturi prostatice umane (laboratorul lui William B. Isaacs) a fost descoperit un ARN mesager cu specificitate crescuta pentru cancerul de prostata. Aceasta gena a fost denumita initial ( 1994 – Elvetia ) DD 3, fiind exprimata in 53 din 56 cazuri de cancer de prostata si absenta in celelate 18 cazuri cu tesut normal.

PROGENSA PCA 3 este un test de amplificare in vitro care detecteaza un segment al acidului ribonucleic mesager al genei 3 de pe cromozomul 9q21-22. Expresia PCA 3 este de 60 – 100 de ori mai mare in tesuturile prostatice canceroase decat in cele benigne ceea ce confera genei specificitate mai mare decat PSA. La nivel celular, determinarea PCA 3 poate face diferenta intre celule maligne si benigne prostatice, cu o acuratete de aproape 100%.

Supraexpresia genei PCA 3 în celule canceroase prostatice a permis folosirea nivelului de mARN din tesuturile si fluidele care contin celule prostatice ca metoda de diagnostic. In studiile clinice, scorul urinar PCA 3 (PCA 3-mARN/PSA-mARN) s-a dovedit a fi superior nivelului seric de PSA in diagnosticul cancerului de prostata. Testul necesita 20-30 mL de urina din primul jet dupa o examinare rectala digitala. Aproximativ 2-3 mL de urina se transferă in tubul de transport, care contine inhibitori de ribonucleaza. Acesta este cel mai important pas, mRNA este foarte labil, degradandu-se in aproximativ 20 de minute in absenta unor agenti inhibitori.

Utilitate clinica PCA 3:
1. Decizie de biopsiere in cazul unui nivel seric de PSA ( 4-10 ng/mL)
2. Decizie de re-biopsiere in cazul în care examinarea digitala rectala si nivelul seric de PSA sunt neconcludente si exista antecedente famliale sau alti factori care indică un risc crescut de cancer de prostata
3. Cand rezultatele biopsiei sunt pozitive, PCA 3 poate fi folosit pentru a compara riscurile si beneficiile unei prostatectomii versus urmaririi evolutiei tumorii.

Astfel, disponibilitatea scorului PCA 3 singur sau in combinatie cu metodele existente ar putea orienta in luarea deciziei de biopsiere si ar putea fi util ca indicator pentru stadiul clinic al boli.

PCA 3 este o metodă de depistare precoce a cancerului de prostată printr-un simplu test de urină. Testul utilizează tehnologia amplificării mediate genic (Transcription Mediated Amplification TMA) a PCA 3, care este mesagerul ARN specific prostatei suprareprezentat în celulele cancerului de prostată.

Rezultatul obținut este un scor foarte util al PCA 3, care poate fi utilizat în conjuncție cu istoricul de sănătate al pacientului și care permite determinarea cu mult mai mult succes a probabilității existenței cancerului de prostată în comparație cu tehnicile bioptice, clasice.
  • PCA 3 poate determina decizia de a efectua o biopsie
  • Scorul PCA 3 adaugă un plus de informație în cazul în care PSA sau DRE sunt neconcludente
  • Scorul PCA 3 poate fi secondat de o investigație suplimentară a biopsiei sau poate constitui un element de supraveghere a evoluției bolii
  • Scorul PCA 3 furnizează informații adiționale care pot reduce substanțial anxietatea pacientului
  • Testul PCA 3 este ușor de efectuat.
  • Se folosește prima probă (primul jet) de urină după DRE (masajul prostatic se efectuează prin câte trei apăsări pe fiecare lob al prostatei în direcția apexului)

Articol furnizat de: doctor urolog Tigaran Dan

Filtre

Tip: Afectiuni