Bucuresti

Plimbare cu bicicleta seara: 6 lucruri de care să ții cont

Plimbare cu bicicleta seara: 6 lucruri de care să ții cont

Detalii articol

Categorie
Articole divertisment
Modificat
acum 5 luni si 3 saptamani
Vizualizari
279

Voteaza & Distribuie

Prezentare articol

Nimic nu e mai relaxant la finalul unei zile încărcate decât o plimbare cu bicicleta în răcoarea serii. Dacă vrei să te bucuri din plin de această escapadă, trebuie să ții cont de câteva reguli pentru ca plimbarea să nu se transforme într-un alt motiv de stres. Probabil că pe multe le cunoști, dar noi ți le reamintim pentru a fi siguri că le vei reține și le vei pune în aplicare.

Nu pleca fără lumini

Dacă ziua nu ai nevoie de ele, luminile pentru bicicletă sunt indispensabile la turele de seară, când te prinde întunericul e drum. În afară de faptul că te ajută să vezi drumul, luminile de bicicletă te fac vizibil în trafic și astfel nu riști să fii lovit de vreo mașină. Nu uita să verifici luminile înainte de a pleca și să te asiguri că funcționează. Ideal este să ai asupra ta și o variantă de back-up în cazul în care una dintre lumini cedează.

Poartă echipament reflectorizant

Nu te baza doar pe luminile bicicletei pentru a te face vizibil în trafic, întrucât în anumite cazuri nu e suficient. Așa că în plimbările de seară ar fi recomandat să porți și echipament reflectorizant. Mai mult de atât, este chiar obligatoriu prin lege, în cazul în care te deplasezi în afara localității, într-o zonă neiluminată. Echipamentul poate fi o vestă reflectorizantă, un tricou de ciclism, o jachetă cu inserții reflectorizante sau o bandă prinsă de picior.

Pune-ți casca de protecție


Seara, riscul de a te accidenta când mergi pe bicicletă este mai mare, din cauza vizibilității reduse. Astfel, sunt șanse să nu observi la timp o groapă în asfalt, un bolovan sau orice alt obstacol pe care nu ai timp să-l eviți. În astfel de situații, urmează inevitabil o căzătură, așa că nu ar fi rău să ai capul protejat. Casca preia șocul impactului și îți protejează capul de lovituri.

Evită zonele aglomerate

Pentru bicicliști este mai periculos să se deplaseze seara pe carosabil, mai ales în zonele cu trafic intens. La acea oră, oamenii vin de la muncă, sunt obosiți, se grăbesc să ajungă acasă și au o capacitate de concentrare la volan mai redusă. Chiar dacă te deplasezi regulamentar, tot riști să fii implicat într-un incident în trafic, iar acesta e ultimul lucru de care ai nevoie. Dacă vrei doar să te relaxezi, alege un traseu prin parc sau pe străzile mai liniștite, fără trafic. Astfel, ești mai în siguranță, iar liniștea și calmul te ajută mult și pe plan psihic.

Nu staționa pe pistă sau pe carosabil

Dacă, dintr-un motiv oarecare, trebuie să te oprești, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ieși cât mai mult în afara carosabilului sau să părăsești pista pentru biciclete. Staționările pe carosabil și pe pistă sunt foarte periculoase mai ales după lăsarea serii, când vizibilitatea scade. Dacă rămâi pe calea de rulare, te expui riscului, iar în cazul unui accident, vina va fi plasată asupra ta.

Respectă tot timpul regulile de circulație


Dacă plimbarea se prelungește până mai târziu și rămâi numai tu pe stradă, nu ignora regulile de circulație. Oprește la semafor sau Stop chiar dacă nu trece nicio mașină, circulă pe marginea carosabilului sau pe pista de biciclete, acolo unde aceasta există, coboară din șa când traversezi și fă asta doar pe trecerea de pietoni.
Acestea sunt regulile de bază de care trebuie să țină seama orice biciclist, pentru a se deplasa în siguranță. E drept că siguranța deplasării depinde și de ceilalți participanți la trafic, însă riscurile sunt mai mici dacă pui în practică cele de mai sus.

Sursa foto: unsplash.com/photos/g-nCrh7qhpg