Bucuresti

Poarta neagra. Scriitorii si inchisoarea de Mircea Anghelescu

Detalii lansare de carte

Categorie
Lansari de carte
Modificat
acum 8 ani si 2 luni
Vizualizari
1542

Reprezentari

DataOraLocatie
Vineri 14 iunie 2013 

Voteaza & Distribuie

Prezentare lansare de carte

Lansare la Bastilia: Poarta neagra. Scriitorii si inchisoarea de Mircea Anghelescu

Literatura inchisorilor este o literatura a oamenilor care s-au gasit intr-o situatie exceptionala: nimeni nu este pregatit pentru o astfel de experienta, de aceea ea produce revelatii si reactii neasteptate." (Mircea Anghelescu)

Vineri, 14 iunie, de la ora 18.00, la Libraria Bastilia (Piata Romana nr. 5), din Bucuresti, va avea loc lansarea volumului de critica si istorie literara, Poarta neagra. Scriitorii si inchisoarea, semnat de Mircea Anghelescu, si aparut recent la Editura Cartea Romaneasca, disponibil si in editie digitala.

Participa, alaturi de autor: Luminita Corneanu si Cosmin Ciotlos

Explozia memorialisticii fostilor detinuti din puscariile comuniste, dupa 1990, a insemnat o surpriza pentru public si a produs entuziasm in rindul cititorilor, precum si o preocupare sustinuta pentru studiul acestui nou capitol al literaturii. Nu s-a produs insa un interes asemanator si pentru prezenta inchisorii in literatura sau publicistica epocii anterioare, desi au scris despre ea autori ca Ioan Slavici, Tudor Arghezi, N.D. Cocea, Geo Bogza, Zaharia Stancu s.a., iar cunoasterea ei este utila pentru intelegerea atrocitatilor comise in puscarii dupa 1948.

Scris cu pasiune si cu acribia documentara a istoricului literar, studiul profesorului Mircea Anghelescu Poarta neagra. Scriitorii si inchisoarea isi propune – si reuseste – sa umple acest gol.

Mircea Anghelescu este profesor emerit al Facultatii de Litere de la Universitatea din Bucuresti. A fost paleograf la Sectia de manuscrise a actualei Biblioteci Nationale, cercetator stiintific principal si director adjunct (1990-1994) al Institutului de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu" al Academiei Romane, vicepresedinte al Fundatiei Culturale Romane (1994-2003) si presedinte al Asociatiei de literatura generala si comparata din Romania (2009-2011). A publicat 15 volume de istorie literara si mai multe editii din opera lui D. Caracostea, N. Filimon, M. Gaster, D. Golescu, I. Heliade-Radulescu, D. Ralet, Radu Rosetti s.a. A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru editii critice (1983) si Premiul „B.P. Hasdeu" al Academiei Romane pentru istorie literara (1986).