Bucuresti

Povestea tinerilor din institutiile romanesti atrage atentie internationala

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 2 ani si 3 luni
Vizualizari
201

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Povestea tinerilor din instituțiile românești
atrage atenție internațională

Cartea Spune-mi Eli/ Becoming Eli a fost inclusă în catalogul White Ravens 2018 ce conține 200 de titluri în 38 de limbi din 50 de țări. Cartea este o nuvelă grafică bazată pe povestea reală și dură a unei tinere cu dizabilități intelectuale care a trăit 23 de ani în grija statului român.
Specialiști în literatură de la International Youth Library din München, Germania selectează anual cele mai notabile cărți care merită să atragă atenția publicului internațional datorită temei lor universale și/sau datorită abordării artistice și literare, excepționale și adesea inovatoare.
Le spunem tot! Bătaie, dușuri cu furtunul, sedat, mâncare…tot! ” “Asta plănuiau să spună Eli și un grup de orfani autorităților din București când s-au decis să fugă din orfelinatul lor pentru a face cunoscute ororile la care erau supuși zilnic. Planul lor eșuează însă și devine o altă porție a suferinței aparent nesfârșite a celor care cresc orfani. Această carte puternică este bazată pe o poveste reală și urmărește viața lui Eli Moldovan, care, cu ajutorul unui voluntar, a reușit să rupă cercul fricii și adversităților. Dan Ungureanu dă o voce miilor de destine, dar în primul rând adevăratei Eli Moldovan. Ea este acum activist și auto-reprezentant în cadrul Asociației “Ceva de Spus”, care sprijină închiderea instituțiilor similar închisorilor din România în favoarea unor alternative precum locuințe protejate care permit orfanilor să crească fără traume. ” (International Youth Library, 2018)
Datorită includerii în catalogul White Ravens, cartea “Spune-mi Eli” va fi prezentată la Târgul de carte de la Frankfurt, Germania (11 octombrie 2018) și la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna, Italia (1-4 aprilie 2019).
Cartea “Spune-mi Eli” își propune familiarizarea publicului larg cu subiectul izolării și conștientizarea dificultăților cu care se confruntă persoanele instituționalizate, inclusiv cele legate de integrare și adaptare la viața obișnuită, dar și prezentarea alternativelor existente: dezinstituționalizarea și crearea de servicii comunitare incluzive.
Toate veniturile din vânzarea cărții merg către Asociația Ceva de Spus și inițiativele sale pentru dezinsituționalizare. Cartea poate fi găsită în limba engleză pe Amazon (aici) în format electronic sau poate fi comandată în format fizic, în limba engleză sau română, direct de la Asociația Ceva de Spus, eli@cevadespus.ro.