Bucuresti

Anunt Diamant Produse Curatenie

Produse Curatenie Bucuresti - firma PFS Cleaning comercializeaza produse de curatenie in Bucuresti pentru casa, birou si masina (solutii de spalat parchetul, solutii de spalat gresia, solutii de spalat faianta, solutii pentru plastic, solutii pentru masina).
https://produsecuratat.ro

Proiect de cercetare expus la Bruxelles: „Minoritati etnice in cultura vizuala - focus Romania”

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 3 luni
Vizualizari
626

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Proiect de cercetare expus la Bruxelles: „Minoritati etnice in cultura vizuala - focus Romania”
La Poissonnerie Bruxelles, 20.08 – 04.10.2016

Initiativa a PostModernism Museum, proiectul „Minoritati etnice in cultura vizuala - focus Romania” aduce in prim plan reflectarea in cultura vizuala a tipologiei minoritatilor de pe teritoriul Romaniei, pe parcursul secolului XX, pana la inceputul secolului XXI, cat si aportul acestora la constituirea Romaniei Mari.
Proiectul de cercetare expus la Bruxelles, derulat in intervalul 1 iulie-15 octombrie 2016 si finantat de Institutul Cultural Roman prin programul CentenArt, evoca 100 de ani de la formarea Romaniei Mari, punand in discutie conceptele de identitate etnica, diversitate culturala si nationalitate sub acceptiunea lor artistica din decursul acestei perioade.

Proiectul „Minoritati etnice in cultura vizuala - focus Romania” are ca scop realizarea unei cercetari intr-o viziune dinamica, ce include ultimele studii din domeniu, concretizata in prezentarea catre publicuri extrem de variate a unor lucrari de arta, publicatii ale vremii, carti postale, cataloage de arta, memorabilia, cercetari sociologice pentru a releva multiculturalitatea romaneasca de-a lungul secolului XX, in contextul raportarii ei la istoria Europei.
Expozitia rezultata in urma cercetarii si organizata la Bruxelles in perioada 20 august-4 octombrie 2016 se structureaza pe reprezentarile minoritatilor „vechi”, istorice (evrei, greci, lipoveni, maghiari, turci, tatari, tigani) si a celor „noi”, de dupa Revolutia din 1989 (chinezi, englezi, francezi, indieni, libanezi), in cultura vizuala romaneasca.

Lucrarile artistilor romani moderni si contemporani evidentiaza firul expozitional, avand in vedere ca in perioada moderna cateva lucrari de arta au devenit reproduceri celebre de larga circulatie pe carti postale: portretele de tiganci; cartile postale si ilustratele din seria intitulata „Salutari din Romania” editate in interbelic si circulate pana la inceputul epocii comuniste care pun accent, de cele mai multe ori, pe imaginea unor exponenti ai minoritatilor - evreul, tiganca, tatarii, turcoaicele. Mozaicul etnic este foarte apreciat de artistii interbelici care il consacra atat in lucrari de arta celebre, cat si in serii dedicate precum: tataroaicele lui Iser, Tonitza, Max Arnold, evreii si tigancile lui Octav Bancila, Nicolae Grigorescu, Nicolae Vermont, Adam Baltatu, Ghelman Lazar, turcii si turcoaicele lui Aman, Iser, Artachino, Iancu. In arta contemporana o serie de artisti si creativi reprezinta in lucrarile lor diferite minoritati si problematicile lor actuale, printre altii: Daniel Brici, Vlad Petri, Lucian Munteanu, Iosif Kiraly.

Proiectul vizeaza si o componenta de cercetare continua prin identificarea si centralizarea fragmentelor de istorie orala recenta (comentarii, marturii) din partea vizitatorilor, care vor fi integrate ulterior in expunerile viitoare si in catalogul expozitiei.

Oferind o perspectiva originala asupra unei identitati nationale inchegate si totusi deschise, a unui multiculturalism firesc integrat, proiectul demonstreaza ca termenul de minoritate (etnica, religioasa etc.) ramane in continuare de o actualitate sociologica, antropologica, politica si economica extrem de provocatoare, in contextul existentei in Romania actuala a 18 minoritati cu reprezentare parlamentara si a unor negocieri europene de integrare a noilor valuri de imigranti.

Curator: Cosmin Nasui
Proiect finantat de Institutul Cultural Roman prin Programul CentenArt
Proiect derulat in parteneriat cu European Confederation of Youth Clubs si Modernism.ro

Anunt Diamant Brol Medical Center

Brol Medical Center este o clinica privata situata in centrul orasului Timisoara avand o experienta de aproape 21 de ani in chirurgia estetica. Incepand din anul 2009 clinica isi desfasoara activitatea intr-un spital ultramodern.
https://www.brol.ro