Bucuresti

Reflectarea problemelor de sanatate mentala in presa

Detalii curs

Categorie
Cursuri educatie
Modificat
acum 8 ani si 6 luni
Vizualizari
815

Voteaza & Distribuie

Prezentare curs

Centrul Carter (Atlanta, SUA) si Centrul pentru Jurnalism Independent anunta lansarea cursului "Reflectarea problemelor de sanatate mentala in presa", care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 26-28 mai, a.c.


Potrivit statisticilor, peste 20% din populatie sufera de o afectiune mentala, ceea ce a determinat autoritatile romane sa situeze sanatatea mentala printre prioritatile lor. La nivelul perceptiei publice insa, boala mentala este cel mai adesea asociata cu pericolul, saracia sau ridicolul. Majoritatea populatiei se asteapta la violenta verbala si fizica de la astfel de persoane, considerate "mai putin inteligente" decat restul oamenilor.


Prezentul curs pregateste jurnalistii sa faca fata problemelor puse de tratarea mediatica a acestui subiect delicat, relevant pentru o mare parte a societatii si, pana acum, arareori prezent in mass media romaneasca. Cursul ii va familiariza pe participanti cu legislatia in vigoare la nivel national si european, cu functionarea sistemului sanitar de stat, dar si cu formele alternative de tratament, cu problemele reale cu care se confrunta pacientii suferind de astfel de afectiuni si familiile lor. O atentie speciala va fi acordata tehnicilor de investigatie pe aceste teme, precum si aspectelor deontologice legate, in special, de combaterea stigmei asociate cu boala mentala.


Cursul va fi predat de Alexandru Ulmanu si Paul Radu, primii jurnalisti romani care au beneficiat de Bursele Rosalynn Carter pentru jurnalism dedicat sanatatii mentale. El este deschis jurnalistilor din toata tara, de la orice forma de media (presa scrisa, radio, Tv, online).


Toate costurile participarii la curs vor fi suportate de organizatori.


Prezentul curs se inscrie in cadrul Burselor Rosalynn Carter pentru jurnalism dedicat problemelor de sanatate mentala, parte integranta a Programului de Sanatate Mentala (Mental Health Program) derulat de Centrul Carter din Atlanta in parteneriat cu CJI.


Cursul va fi urmat de un concurs de proiecte mediatice pe tema sanatatii mentale, in baza caruia vor fi selectionati cei doi bursieri romani ai editiei 2008-2009 a Programului.


Bursele pentru jurnalisti sunt parte a efortului international lansat de Programul de Sanatate Mentala al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea si discriminarea persoanelor care sufera de boli mentale, precum si pentru eliminarea informatiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.


„Jurnalistii informati pot influenta semnificativ intelegerea generala a problemelor ce tin de sanatatea mentala, pentru ca ideile si imaginile pe care ei le transmit genereaza dezbateri si curente de opinie", a declarat fosta Prima Doamna a Statelor Unite, Rosalynn Carter, co-fondatoarea Centrului Carter. " Ei isi pot influenta colegii de breasla si pot stimula discutiile in randul marelui public; iar un public informat poate reduce stigmatizarea si discriminarea".


Inscrierile se primesc pana la data de 19 mai 2008, orele 17:00, la sediul CJI (Bdul. Regina Elisabeta, nr. 32, et. 1, sector 5, Bucuresti), sau prin e-mail, la adresa carmen@cji.ro


Dosarul de inscriere trebuie sa contina un CV, o scrisoare de intentie prin care candidatul sa-si motiveze dorinta de se specializa in acest domeniu si un portofoliu de lucrari pe teme asemanatoare (maximum 4 articole, se accepta trimiteri catre variantele online ale publicatiilor sau spoturilor radio sau TV). Candidatii admisi vor fi anuntati pina cel mai tarziu pe data de 21 mai 2008.


Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 021 311 1375