Bucuresti

Rezultatele campaniei de investigatii gratuite a FABC ”Nu am facut destul!” 2018

Detalii stire

Categorie
Stiri sanatate
Modificat
acum 2 luni si 3 saptamani
Vizualizari
344

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Rezultatele campaniei de investigatii gratuite a FABC ”Nu am facut destul!” 2018

 • 1218 oameni din 12 sate din Ardeal au beneficiat de consult si investigatii medicale gratuite in cadrul campaniei ”Nu am facut destul!”
 • Datorita acestei campanii, 990 de femei si-au facut ecografii mamare la ele in sat, 124 au primit recomandare pentru mamografie, 109 dintre ele au mers la radiolog. Dintre ele, 12 au facut biopsie si 3 au suferit interventii chirurgicale.
 • Cea mai in varsta femeie care a venit la control are 88 de ani.
 • Data ultimului control la sani la una dintre beneficiarele programului: 1984, adica acum 34 de ani.

Campania de investigatii medicale gratuite ”Nu am facut destul!” initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a ajuns anul acesta la a cincea editie.

Inceputa ca un proiect de investigatii gratuite pentru cancerul mamar, in scopul de a oferi un argument in plus Ministerului Sanatatii pentru implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san, campania a devenit tot mai complexa de la an la an in timp ce investigatiile oferite sunt tot mai diverse. Astfel, in perioada 13 octombrie - 25 noiembrie, 1218 oameni din 12 sate din cinci judete din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistrita Nasaud, Alba) au beneficiat de urmatoarele investigatii gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masa corporala, ecografie mamara, spirometrie, dermatoscopie, masurarea varstei arterelor, EKG.

Examinarile au fost facute cu ajutorul unor medici specialisti, al unor medici rezidenti, al unor farmacisti si al studentilor din Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj.

Rezultatele campaniei:
 • 1218 oameni au fost consultati - 1120 femei si 98 barbati. La consulturi au venit si 13 persoane de peste 80 de ani. Cea mai in varsta persoana - o femeie de 88 de ani.
 • Statistic, profilul persoanei care a venit la consult medical este: femeie de 49 de ani, supraponderala.
 • Dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au beneficiat de ecografii la ele in sat, pe perioada campaniei. Dintre acestea, 124 au primit recomandare sa efectueze o mamografie sau alta ecografie la spital sau la o clinica de specialitate. 109 au mers. Celelalte femei nu au dorit, au plecat din tara in vacanta sau la munca, au spus ca nu au timp sau bani, desi aceasta investigatie era gratuita. 12 au facut biopsie - 6 sunt leziuni benigne, la 6 nu sunt gata rezultatele inca. Pentru trei dintre acestea, suspiciunea de cancer este ridicata. Trei femei au suferit interventii chirurgicale. Pentru una dintre acestea asteptam inca rezultatul de la examenul histopatologic, in timp ce pentru doua a fost vorba despre leziuni benigne.2018 este primul an in care femeile descoperite cu noduli sau alte afectiuni la san in urma ecografiei efectuate in sate au putut beneficia de mamografii gratuite in clinici specializate.
 • 55% dintre femeile testate nu si-au facut niciodata control la sani, 42% nu si-au facut niciodata autopalpare. Una dintre femeile testate a raspuns la chestionarul pe care il completeaza toti cei care participa la consulturile medicale pe perioada campaniei, ca a facut ultimul control la san acum 34 de ani, in 1984.
 • 1 din 10 femei are o ruda cu cancer de san sau cancer ovarian – acest lucru reprezentand un factor de risc pentru ambele forme de cancer.
 • Rezultate dermatoscopii: 21% dintre cei consultati au spus ca au probleme cu alunitele. Cu toate acestea, 74% dintre ei nu s-au dus la medic, pentru acestea. Dermatoscopiile au evidentiat 34 de suspiciuni (carcinom bazocelular, spinocelular, melanom, nevi cu atipii). Dintre cei depistati cu suspiciuni, 56% nu au stiut ca este ceva in neregula, 32% au stiut, dar nu au mers la medic (”am tot lasat”, ”de teama sa nu devina malign”, ”din lipsa de timp”, ”nu m-au deranjat”, ”nu ma dor” etc.) 12% stiau si fusesera deja la un control dermatologic.
 • 71% dintre persoanele consultate nu au facut niciodata spirometrie. 39% nu au facut niciodata radiografie. 33% au raspuns cu „Da” la intrebarile ”Tusiti de mai mult de o luna?”, ”Gafaiti cand faceti efort?”, ”Simtiti ca nu mai aveti aer?”