Bucuresti

Salon literar cu Toth Krisztina si Cezar Paul-Badescu

Detalii

Categorie
Manifestari culturale
Modificat
acum 7 ani si 9 luni
Vizualizari
659

Reprezentari

DataOraLocatie
Marti 2 decembrie 201419:00 - 21:00

Voteaza & Distribuie

Prezentare

Salon literar cu Tóth Krisztina și Cezar Paul-Bădescu marţi 02 decembrie 2014 19:00 - 21:00
Institutul Maghiar din București vă invită marți, 2 decembrie, ora 19.00, la o discuție literară care îi are ca invitați pe Tóth Krisztina și pe Cezar Paul-Bădescu. Cei doi vor discuta pe tema schimbării de regim, prin prisma operelor proprii, pe marginea volumului intitulat Pillanatragasztó (Superglue) apărut recent sub semnătura autoarei maghiare, precum şi pe baza operelor aparţinând literaturilor central- şi est-europene contemporane.
Care este rolul literaturii în prelucrarea trecutului? Cum se transpune în text realitatea, sub pana unui scriitor? Unde se termină istoria şi unde începe ficţiunea? Ce se poate spune şi ce nu se poate spune nici astăzi, după 25 de ani de la schimbarea de regim?
Traducerea simultană va fi asigurată.
În nuvelele sale Tóth Krisztina abordează lumea de dinainte de '89 prin prisma individului şi a poveştilor cotidiene. Regimul trecut, elementele sale materiale sau de mentalitate apar, ca nişte râuri subterane, chiar şi în acele scrieri ale căror poveste nu se situează neapărat în această epocă. Datorită sensibilităţii şi clarităţii cu care autoarea observă lumea, scrierile sale oglindesc realitatea istorică dintr-o perspectivă mai puţin obişnuită. Tóth Krisztina este reprezentanta de marcă a prozei şi poeziei contemporane maghiare. A publicat numeroase volume de poezie (Őszi kabátlobogás – Fluturarea pardesiului, 1989; A beszélgetés fonala – Firul discuţiei, 1994; Az árnyékember – Omul umbră, 1997; Porhó – Zăpadă de praf, 2001; Síró ponyva – Prelată plângătoare, 2004) şi de proză (Vonalkód – Cod de bare, 2006; Hazaviszlek, jó? – Te iau acasă, bine?, 2009; Pixel, 2011;Pillanatragasztó – Superglue, 2014). Pentru întreaga sa operă poetică i s-a decernat, în anul 2000, prestigiosul premiu literar József Attila. Poeziile sale au fost traduse în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, finlandeză, sârbă, cehă, şi poloneză. Este novatoarea tradiţiilor obiective ale poeziei. Proza ei se distinge printr-o exactitate narativă de excepţie, are un stil tăios, nelipsit de umor. Este o adevărată descoperire s-o citeşti pe Tóth Krisztina – se scrie în recenzia ediţiei în limba franceză a volumului Vonalkód (Cod de bare).
Cezar Paul-Bădescu evocă, în volumul său Tinereţile lui Daniel Abagiu, copilăria şi adolescenţa din comunism. Privirea asupra acelei perioade este când ingenuă, a copilului implicat, când obiectivată, distanţată, a maturului de mai târziu. Ceea ce reiese din volumul Tinereţile lui Daniel Abagiu e că esenţa copilăriei e aceeaşi indiferent că e trăită într-o democraţie sau într-o dictatură. Restricţiile unui regim totalitar ajung rareori să-l afecteze pe copil, pentru că el le va converti permanent în ceva benefic.Cezar Paul-Bădescu este jurnalist şi scriitor. Din 1996 a fost redactor la revista de cultură Dilema. În 2006-2007 a fost redactorul şef al suplimentului săptămânal Media & Cultură al ziarului Cotidianul. În perioada 2007-2014 a fost redactorul şef al suplimentului Adevărul literar şi artistic, şeful departamentului Cultură al ziarului Adevărul, iar pe platforma Adevărul TV a realizat mai multe emisiuni culturale. În prezent, Cezar Paul-Bădescu realizează emisiunea Cartea cea de toate zilele de la TVR 2. Romanele sale, Tinereţile lui Daniel Abagiu (2004) şi Luminiţa, mon amour (2006) au fost foarte bine primite de critică şi de public şi au fost traduse în italiană, spaniolă şi bulgară. Anul trecut i-a apărut volumul de eseuri Umbre pe ecranul tranziţiei (2013). Împreună cu regizorul Călin Peter Netzer, a scris un scenariu după romanul Luminiţa, mon amour, care s-a plasat pe locul întâi la concursul Centrului Naţional al Cinematografiei, în octombrie 2014. În anul 2000 a primit din partea Preşedinţiei României medalia Mihai Eminescu, pentru merite culturale.- See more at: http://www.librariumgrup.ro/bastilia/n/salon-literar-cu-toth-krisztina-si-cezar-paul-badescu#sthash.iT5YVFNn.dpuf