Bucuresti

Salonul de Carte Bookfest, evenimentul cultural al lunii mai

Salonul de Carte Bookfest, evenimentul cultural al lunii mai

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 luni si 3 saptamani
Vizualizari
1213

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Mai sunt doar două săptămâni până la cea de-a IX ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest care va avea loc la Romexpo între 28 mai și 1 iunie, iar cele circa 200 de edituri prezente se pregătesc să aducă publicului cititor peste un milion de volume, dintre care câteva mii de titluri noi.

Nume mari ale culturii române își dau întâlnire și în acest an cu publicul. Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Norman Manea, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismăneanu, Oana Pellea, George Banu, Aurora Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocârlie, Ileana Mălăncioiu, Bedros Horasangian, Marta Petreu, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Daniel Cristea Enache, Gabriel Chifu, Andrei Cornea sunt doar câteva dintre personalitățile prezente la această ediție.

Printre volumele ce își fac debutul la Bookfest se numără două noi volume semnate de Lucian Boia: Primul Război Mondial și Dosarele secrete ale agentului Anton: Petru Comarnescu în arhivele Securităţii (volum editat de autor). Tot pentru pasionații de istorie Neagu Djuvara lansează o ediție ilustrată din Civilizaţii şi tipare istorice, iar Vladimir Tismăneanu va fi prezent cu o reeditare a volumului său de referință Stalinism pentru eternitate: O istorie politică a comunismului românesc (apărute la Editura Humanitas). De asemenea la editura Rao va fi lansat volumul de analiză 7 teme fundamentale pentru România, cu un cuvânt înainte de George Cristian Maior.

Mircea Cărtărescu va lansa o ediție de colecție Orbitor, iar Radu Paraschivescu va bucura publicul citiror cu o nouă colecție de perle -Muşte pe parbrizul vieţii (Editura Humanitas). Pasionații de teatru pot răsfoi noul volum al lui George Banu, Monologurile neîmplinirii, (Editura Polirom), dar și prima colecție de scrieri ale marelui teoretician polonez al artelor spectacolului, Jerzy Grotowski, care va apărea la editura Nemira, cu un cuvânt înainte de George Banu.

Tot la editura Nemira va apărea și antologia Emil Brumaru. 111 cele mai frumoase poezii. Criticul literar Alex. Ștefănescu va lansa la Editura All Texte care n-au folosit la nimic, iar Ioan Bogdan Lefter își va prezenta volumul Alți postmoderni (Editura Paralela 45). Acestea sunt doar câteva dintre cele câteva mii de noi volume ce se vor lansa la Bookfest 2014.

Vizitatorii vor putea lua parte la peste 300 de evenimente, ce variază de la lansări, dezbateri și colocvii până la proiecții cinematografice și evenimente interactive. Un loc special în programul Bookfest îl vor ocupa copiii, nu numai pe 1 iunie, ci pe toată perioada evenimentului, aceștia având un spațiu special amenajat unde vor putea participa la ateliere, lecturi și evenimente special gândite pentru ei. De asemenea Editurile Humanitas Multimedia, Humanitas, Humanitas Fiction, Arthur, Corint Junior, Curtea Veche, Rao, Vellant și Curtea Veche Publishing au pregătit prima ediție Bookfest Junior, adică patru zile de lansări de carte pentru copii şi adolescenţi, întâlniri cu autori, ateliere de desenat şi de teatru.

Invitatul de onoare al celei de-a IX-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest va fi Polonia. Sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel”, Institutul Polonez pregăteşte o serie de evenimente menite să promoveze literatura polonă şi să sporească interesul publicului român pentru autorii contemporani, dar și clasici polonezi.

Printre invitaţii la Bookfest 2014 se numără Danuta Wałęsa, soţia liderului legendar al Solidarităţii și fost președinte al Poloniei Lech Wałęsa, autoarea volumului autobiografic Visuri şi taine.

Polonia își va prezentacele mai bune producții culturale pornind de la reportajul literar, care este o veritabilă specialitate poloneză, și până la activism social. Astfel, vizitatorii se vor putea întâlni cu nume precum Małgorzata Rejmer, autoarea reportajului București. Praf și sânge; Paweł Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri Eram singur şi fericit; Janusz Leon Wiśniewski, al cărui roman Singurătate pe net, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România. Dorota Masłowska, autoarea romanului post-modernistAlbă ca Zăpada și roșu bolșevic, a cărui apariție a transformat literatura polonă, stârnind un scandal de proporții și devenind un bestseller, va promova ediția română a acestei cărți.

De asemenea, va participa la spectacolul-lectură cu piesa sa Între noi e totu’ bine și va concerta împreună cu formația sa de electro-punk în clubul bucureștean „Eden”. Poezia poloneză va fi reprezentată de cătreRyszard Krynicki și Wojciech Bonowicz, cel din urmă fiind invitat și pentru a prezenta opera poetică a lui Tadeusz Różewicz. Irena Koźmińska, activistă socială și inițiatoarea campaniei „Întreaga Polonie le citește copiilor” care a avut un mare succes în promovarea lecturii în Polonia, va prezenta acest proiect, derulat de Fundația ABCXXIȚ. Iar Aleksandra Małecka, din cadrul Korporacja Ha!art va prezenta „liberatura – literatura viitorului” și, împreună cu publicul cititor va încerca să prevadă viitorul literaturii în lumea internetului, tehnicilor multimedia și a crizei permanente de timp pentru citit.

De asemenea, pe parcursul Bookfest vor avea loc proiecţii de filme documentare despre câțiva dintre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).
Institutul Polonez pregătește în preajma Bookfestului și o serie de evenimente conexe, precum proiecția unei serii de filme – ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), o serie de spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și un joc urban („Literatura pe stradă”). Tot în perioada Bookfest, Grădina Verona va găzdui o expoziție de ilustrații pentru copii, intitulată „Faună, floră și pirați” („Literatura în ilustrație”, în colaborare cu Librăria Cărturești).

Nu în ultimul rând, pe toată perioada salonului, vizitatorii vor avea acces gratuit la cinematograful de artă Bookfest, în cadrul căria vor rula filme premiate la festivaluri internaționale oferite de Institutul Maghiar din București, Ambasada Norvegiei, Institutul Francez din București și Institutul Polonez.
Accesul la Bookfest cât și la toate evenimentele din cadrul acestuia va fi gratuit.

Programul de vizitare va fi următorul:
- joi, 29 mai: 10:00-20:00;
- vineri, 30 mai: 10:00-21:00;
- sâmbătă, 31 mai: 10:00-21:00;
- duminică, 1 iunie: 10:00-20:00.